Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2015
  • 10.11.2015. 15:40

Tko su najuspješniji vinogradari Hrvatske?

U Tučepima je od 5. do 8. studenog 2015. održana jubilarna 25. Sabatina - Međunarodni susret vinogradara i vinara, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović.

  • 378
  • 30
  • 0

U Tučepima je od 5. do 8. studenog 2015. održana jubilarna 25. Sabatina - Međunarodni susret vinogradara i vinara, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović.

Organizatori su i na ovogodišnjoj manifestaciji okupili veliki broj znanstvenih institucija, priznate stručnjake, proizvođače vinogradarsko-vinarske opreme, ugostitelje i potrošače. Sabor vinogradara i vinara, znanstveno-stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta, stručni skup Poljoprivredne savjetodavne službe, okrugli stol o zadrugarstvu, skupština Hrvatske udruge vinarskih gradova (HRUVIG) te brojne edukativno-praktične radionice uz aktualne teme i degustacije bili su dio bogatog programa Sabatine.

Uvoz vina u Hrvatsku narastao sa 2,5 na 30 milijuna dolara

"Dobrodošli na naš rođendan, 25 godina našeg zajedništva. Svi zajedno činimo naše strukovno druženje koje nam je začinilo život. U vinu je istina, a Sabatina je istina. Proizvođači i izlagači, vi ste ustrajni i izdržljivi, pokazujete iz godine u godinu da možete, znate i umijete. Treba kazati da je uvoz vina u Hrvatsku 1991. godine iznosio 2,5 milijuna dolara a 2014. godine 30 milijuna dolara, dragi vinari i vinogradari vi ste to sve izdržali, uz promjene i prilagodbe koje su nastupile ulaskom u Europsku uniju, sve vam čestitke zbog toga. Mi iz ZSH i ZSD smo uz vas, pokazujemo to i kroz projekte koje razvijamo kako bi vi lakše ostvarili svoje ciljeve", kazao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Zlatan Plenković sa Hvara jedan od najuspješnijih vinara

Svečana atmosfera vladala je prilikom dodjele osobnih i kolektivnih priznanja Sabatina 2015., mnogobrojni su dobitnici, a ovom prilikom izdvajamo Priznanje Mate Bobanović za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu koje je dodijeljeno vinaru i vinogradaru Zlatanu Plenkoviću sa Hvara koji je jedan od najuspješnijih i najpoznatijih vinogradara i vinara u Hrvatskoj. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na Hvaru, u mjestu Sveta Nedjelja, osnovao je 1991. godine s nazivom Vitis, koje mijenja 1993. u Zlatan otok. Pod tim imenom posluje i danas.

Podigao je brojne vinogradarske nasade, ne samo na otoku Hvaru već i u Makarskom vinogorju ispod Biokova, a vinogradi u Šibenskom vinogorju su u vlasništvu njegove obiteljske tvrtke Vinoline. Od samog početka, njegova vina osvajaju nagrade, kako na domaćim tako i na stranim ocjenjivanjima (Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Zurichu, Bordeauxu, Parisu, Nürnbergu i dr.). 11 puta je sa svojim vinima bio i šampion Sabatine (jednom za Rose, jednom za Pošip i devet puta za Plavac).

Wine Gastro Show posvećen otočnim proizvodima

"Danas u Hrvatskoj imamo 628 proizvoda i proizvodnih linija s 23 otoka koji nose oznaku Hrvatski otočni proizvod. Radi se o prehrambenim proizvodima (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, džemovi, med, sirevi, slastice, ribe), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te nematerijalnoj baštini. Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova prepoznali su natprosječnu kvalitetu navedenih proizvoda, te značaj njihove promidžbe za otoke i njihovo stanovništvo.

Stoga smo prvu radionicu Wine Gastro Show-a odlučili posvetiti upravo njima, da damo naš doprinos njihovom brendiranju i učinimo ih još prepoznatljivijima kako u Lijepoj našoj, tako i izvan nje. Na Wine Gastro Showu prisutni su imali priliku usporediti vina s oznakom Hrvatskog otočkog proizvoda sa inozemnim vinima, te ih upariti s različitim delicijama poput paškog sira, namaza od maslina, motara, inćuna s kaparima i šoltanskih paprenjaka", istaknuo je Želimir Bašić, voditelj radionice i jedan od osnivača Sabatine.

Ogledalo vinarske priče

"Ove godine smo zaprimili 344 uzorka, 130 u buteljiranim vinima, 147 uzoraka u otvorenim vinima i 67 uzoraka u kategoriji jakih alkoholnih pića. Čestitamo svim vrijednim vinarima i vinogradarima koji su osvojili šampionske titule i mnogobrojne medalje. Sabatina je postala ogledalo vinarske priče i vina iz Hrvatske možemo prodavati i staviti se uz bok sa ostalim vinarima iz Europe i svijeta", istaknuo je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Najsvečaniji trenutak za vinare uslijedio je tijekom uručivanja priznanja za kvalitetu otvorenih vina, zatim za uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda te proglašenje šampiona.

Iločki traminac brand iločkih podruma

"U Hrvatskoj ni jedan podrum nema tolike površine pod Tramincem, tako da je Iločki Traminac brand Iločkih podruma i proizvodimo sam Traminac u osam kategorija: kvalitetno, vrhunsko, vrhunsko linija Principovac, predikatno: kasna berba izborna, izborna berba bobica, izborna berba prosušenih bobica , koja je prošlogodišnji ukupni šampion predikatnih bijelih vina i ledena berba koja je naše najnagrađivanije vino kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Osim Graševine i Traminca imamo Chardonnaya koji se prostire na 20 hektara i koji je na ovogodišnjoj Sabatini osvojio šampionsku titulu. Izuzetno nas veseli da dvije godine za redom na Sabatini osvajamo šampionske titule što nam je potvrda kvalitete naših vina", naglasila je Vera Zima, voditeljica vinarske proizvodnje i glavni enolog Iločkih podruma d.d., iz Iloka.

Sudionici Sabatine prisustvovali su studijskom obilasku, posjetili su vinograd Vila Kikiza vlasnika Tomislava Vukosava gdje je u vinogradu upriličena prezentacija strojeva i opreme tvrtke Messis d.o.o., generalnog sponzora Sabatine. Zatim su obišli Grad Vrgorac i posjetili Vinariju Pilač gdje je priređen prigodni domjenak. Potom je uslijedio obilazak Vinogorja Komarna - novog bisera među vinogorjima. U hotelu Merlot u Opuzenu priređena je prezentacija i kušanje vina Udruge K7 uz domjenak.


Povezana biljna vrsta

Kapari

Kapari

Sinonim: Kapar, kapara, kapra, kapri, grumnac | Engleski naziv: Caper, capers, capri | Latinski naziv: Capparis spinosa L.

Kapari je dugogodišnja biljka iz porodice Capparidaceae. To je pretežno tropska i suptropska biljka, ali uspijeva i na obalama Sredozemnog mora. Kod nas raste samoniklo na... Više [+]

Tagovi

Sabatina Tomislav Vukosav Vera Zima Jubilarna Sabatina Traminac Podrumi Berba Vinograd Mate Bobanović Lordan Ljubenkov Zlatan Plenković Zlatan otok Kapari


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]