Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Terra Madre Balkans 2018
  • 07.05.2018. 18:00

Terra Madre Balkans ove godine u Bruxellesu

Peta po redu manifestacija Terra Madre Balkans okuplja prehrambene zajednice iz Jugoistočne Europe.

Foto: Facebook / Slow Food Italia
  • 227
  • 14
  • 0

Peta po redu manifestacija Terra Madre Balkans okuplja prehrambene zajednice iz Jugoistočne Europe. Više od 100 delegata iz devet zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Republika Makedonija, Rumunjska i Srbija) okupit će se u Bruxellesu od 21. do 23. svibnja 2018. godine.

Regionalna mreža

Terra Madre Balkans je duboko ukorijenjena regionalna mreža s tisućama onih koji je podržavaju, 24 Slow Food Presidia, preko 100 prehrambenih zajednica, 50 glavnih kuhara i 15 edukativnih programa o hranjivosti namirnica i ukusu, kažu organizatori. Manifestacija će obuhvatiti niz događaja koji za cilj imaju pokazati skriveni potencijal Balkana, počevši od debata o politici do degustacije hrane i "umrežavanja" s proizvođačima domaćih prehrambenih proizvoda iz regije.

Ključna točka manifestacije

Ključna točka ovogodišnje manifestacije će biti konferencija o potencijalu zapadnog Balkana za održivi ruralni razvoj kao pokretač integracije u EU. Održat će se u utorak 22. svibnja u Europskom parlamentu , a ulogu domaćina dijeli pet članova Europskog parlamenta: Vladimir Urutčev i Andrej Kovatčev (Bugarska), Adina-Ioana Vălean (Rumunjska) i Dubravka Šuica i Ivana Maletić (Hrvatska).

Degustacija bogatog balkanskog gastronomskog naslijeđa

Međunarodni dan biodiverziteta, 22. svibnja, obilježit će se izložbom i sesijom degustacije hrane, koja predstavlja biodiverzitet Balkana ispred kantine Parlamenta. Navečer će restorani iz udruženja kuhara Slow Food u Briselu prirediti niz večera, na kojima će među uzvanicima biti gostujući kuhari s Balkana. Zajedno će uspostaviti partnerstvo, u kreiranju ad hoc menija, predstavljajući bogatstvo balkanskog gastronomskog naslijeđa, koje je još uvijek mnogima nepoznato.

Otkrivanje potencijala Balkana

Konferencija "Budućnost balkanskog prehrambenog naslijeđa", koja će se održati 23. svibnja, dalje će otkriti potrebe, ograničenja i potencijal balkanskih proizvođača domaćih proizvoda da povećaju vrijednost svojih prehrambenih proizvoda kroz sheme kvalitete na nivou EU (ZOP/ZOGP).

Peto okupljanje Terra Madre Balkans organizira Slow Food Balkans, zajedno s članovima ENP-a u Europskom parlamentu iz Bugarske, Hrvatske i Rumunjske koji sudjeluju u delegacijama EP-a za odnose sa zemljama zapadnog Balkana; a omogućeno je uz doprinos Europske komisije i stalno predstavništvo Republike Bugarske pri EU.


Tagovi

Slow Food Terra Madre Balkans 2018 Gastronomija Balkan Održivi ruralni razvoj Ad hoc meni


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰