Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastro priznanje
  • 20.02.2022. 16:30
  • Zagrebačka, Plešivica

Svjetski gastro vodič Gault&Millau prepoznao kvalitetu domaće hrane

Nakon petogodišnjeg prisustva u Hrvatskoj, objavio je svoje prvo specijalizirano izdanje za Zagrebačku županiju što je ujedno i najava Gault&Millau Croatia 2022 koji izlazi početkom travnja

Foto: Marinko Petković
  • 168
  • 44
  • 1

U Vinariji Korak na Plešivici održana je promocija prvog gastro vodiča "Gault&Millau Zagreb i okolica 2022" u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije. Inače, Gault &Millau je francuski vodič kroz restorane, (jedan do dva najpoznatija na svijetu, drugi je Michelinov) kojega su osnovala dva gastro kritičara Henri Gaulta i Christian Millaua 1965. godine.

Kako se čulo, on ocjenjuje na skali od 1 do 20. Bodove dodjeljuju anonimno njihovi ocjenjivači na temelju kvalitete hrane, uz komentare o usluzi, cijeni ili atmosferi restorana. Na temelju ove ocjene, restorani visokog ranga mogu prikazati jedan do četiri toquea ili prepoznatljive žute kapice.

Autentične namirnice i jela starog kraja

Misija ovog vodiča u više od 20 zemalja je da potiče održivi turizam odnosno da mali proizvođači hrane i vina te restorani ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja.

Područje Zagrebačke županije, kažu, ima bogatu tradiciju upravo u gastronomiji jer ima veliki broj proizvoda koji nose zaštićenu oznaku izvornosti. Iako je sudbina svakog dobrog jela da nestane brzo nakon što je pripremljeno, naša imaju status kulturnog dobra upravo radi brižno čuvanih receptura i vještinom koja se prenosi s koljena na koljeno, kao dio jedinstvene lokalne baštine.

''Zahvalni smo našim ugostiteljima koji su zahvaljujući svom predanom radu upisani u vodič, a ove kuharske kapice otisnute na žutoj naljepnici, turistima iz cijelog svijeta su garancija provjerene kvalitete", istaknula je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović. Također, kaže, ova županija dom je crnom tartufu namirnici koju vrsni kuhari koriste i komponiraju s našom autohtonom kuhinjom.

"Hrana i kultura su duboko usađeni u nacionalni identitet ove županije. Tu se oduvijek dobro kuha. Čak i najjednostavnija jela koja su kuhale naše bake pravi su gastronomski specijaliteti jer se pripremaju od autentičnih namirnica s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava", poručila je rekavši da je vrlo važna ta jedinstvena priča od polja do stola.

Uključiti OPG-ove i vinarije u sljedeći vodič

Dodala je kako su izuzetno ponosni što su u suradnji s TZ Grada Zagreba sudjelovali u pripremi svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia kako bi predstavili djelić naše autentične gastronomske scene. "Zahvaljujem Gaul&Millau što vjeruju u snagu i kvalitetu gastronomije naše županije", istaknula je direktorica.

Misija ovog vodiča u više od 20 zemalja je da potiče održivi turizam

Zagrebačka županija i Grad Zagreb vrhunska su gastro destinacija s velikim bogatstvom. Kvaliteta namirnica je izuzetna, pa će se razmotriti ideja da se sljedeći vodič proširi i da se u njega, uz restorane, uključe i OPG-ovi i vinarije.

''Gastronomska scena Zagreba i okolice posebno se razvila posljednjih godina te je grad dobio mnoštvo novih restorana s bogatom i raznovrsnom ponudom. Sigurno još neki od njih zaslužuju mjesto u vodiču, ali zbog ograničenog broja nisu mogli biti uvršteni u ovogodišnji izbor tiskanog izdanja", kazala je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millaua za Hrvatsku.

No, dodaje, bit će predstavljeni na GM webu na kojemu je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku, a godišnje bilježi 2,5 milijuna korisnika i šest milijuna pregleda. "Tiskano izdanje Gault&Millau Croatia 2022 za Hrvatsku izlazi 5. travnja. Stoga je posebno izdanje za Zagreb i okolicu prava najava onoga što nas tada očekuje'', istaknula je.

U sklopu promocije dodijeljena su priznanja najboljim chefovima Zagrebačke županije. Primjerice, kako se čulo, čak 70 posto restorana u Francuskoj ima samo jednu prestižnu žutu kapicu (toguea), a kod nas je takvih već 25. 

Pet najboljih kuhara Zagrebačke županije

Novi su restoran Trajbar Team s cheficom Vlastom Šander, koji je osvojio 13 bodova i dva toquea. Sa 13,5 bodova i dva toquea ocijenjeni su: Restoran Mon Ami s chefom Goranom Markom Beusom, Restoran Karlo s chefom Karlom Navojem i Restoran Gabreku s cheficom Anom Perić. Najveće priznanje kao najviše ocijenjeni restoran sa ukupno 16 bodova i tri toquea otišlo je Restoranu Korak i chefu Bernardu Koraku.

''Mi smo obiteljski restoran koji njeguje tradiciju i kulinarstvo ne samo kao ponudu već kao kulturu življenja i stvaranja jedinstvenih priča. Spoj naše bogate baštine i znanja rezultira autentičnim gastronomskim doživljajima koje je prepoznao Gault&Millau. Ovo priznanje je veliki poticaj našem radu i trudu. Napravili smo veliki iskorak od prošle godine i nadam se da ćemo tako i nastaviti“, kazao je chef Korak.

Nakon petogodišnjeg prisustva u Hrvatskoj, GM je objavio svoje prvo specijalizirano izdanje za Zagreb i okolicu, što je ujedno i najava Gault&Millau Croatia 2022 koji izlazi početkom travnja.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija tako su dobili svoje izdanje ovog prestižnog gastronomskog vodiča. Po prvi put u povijesti objavljeno je dvojezično (hrvatsko-englesko) izdanje vodiča za čiji prijevod je zaslužna Morana Zibar. On sadrži recenzije i fotografije 100 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica Zagreba i okolice. Taj široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na GM motu ''luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni''.


Tagovi

Gastro vodič Gault &Millau Hrana Zagrebačka županija Restorani


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]