Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola 2014.
  • 08.02.2014. 13:00

Svemirsko izdanje Fieriagricole u Veroni

Sajam u Italij postavio je visoke standarde u poljoprivrednoj tehnologiji. Grožđe beru kombajni, GPS sustavi, sateliti, računalni sistemi upravljaju nečime što liči na traktore, sunce i otpad se pretvara u električnu energiju. Znanstvena fantastika.

  • 772
  • 116
  • 0

Sigurno ste se nekada pitali što je svemir i možemo li ga uopće spoznati? Da netko izvan poljoprivrednog svijeta dođe na sajam poljoprivrede Fieragricola, pomislio bi: "Tako je sigurno u svemiru, ili barem u filmu znanstvene fantastike". Grožđe beru kombajni, GPS sustavi, sateliti, računalni sistemi upravljaju nekim strojevima koji liče na traktore, sunce i otpad se pretvaraju u električnu energiju. No, šalu na stranu. Sajam u Veroni je pravi indikator tehnološkog nivoa u svjetskoj poljoprivrednoj proizvodnji. A kako je i rekao Ettore Riello, predsjednik Fieragricola, ovo je sve tehnologija koja se upotrebljava u Italiji i ona je doslovce u Veroni prozor u svijet poljoprivrede, ali i podataka koji nas ostavljaju bez riječi.

Ovo je 111. puta da se ovaj sajam organizira. Sve je počelo davne 1898. godine, a danas je oličenje talijanske proizvodnje hrane u agraru, koja doseže nevjerojatnu vrijednost od 250.000.000.000 € s 35 milijarde izvoza u svijetu. Tu je više od tisuću izlagača u devet dvorana i četiri područja za praktični prikaz. Tu smo gledali prskalice, traktore, razbacivače gnojiva i tako cijeli dan. Ipak, mora se istaknuti da je mehanizacija događaj broj jedan u Veroni. To što je tamo prikazano je sam vrh svjetske tehnologije.

Prema broju izlagača, događaja i interesu, iza toga slijedi izložba tvrtki koje se bavie proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora u poljoprivredi. Zatim slijede vinogradarstvo, voćarstvo pa tek na kraju - stočarstvo. Međunarodna izaslanstva izmjenjuju se svakih nekoliko sati. I to znaju samo Talijani. Na poseban ulaz stavili su crveni tepih te delegacije ulaze preko njega na sajam. Oko njih trče novinari, fotoreporteri i snimatelji. Takvu svojevrsnu popularnost doživjele su delegacije iz Nizozemske, Francuske, Belgije, Švicarske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, ali i zemalja kao što su Crna Gora, Makedonija, Rumunjska, Poljska, Bugarska, Mađarska, Turska, Rusija, Ukrajina, Iran, Maroko, Kina i Južna Amerika.

Šišanje, manikiranje, stalno pranje, kupanje pa i ručno hvatanje izmeta je ono sve što se da primjetiti kada uđete u paviljon s kojem su izložene životinje. A tu je stalna buka i vika. Publika je euforično slavila svakog pobjednika u pojedinim kategorijama. A bilo je više od 600 životinja. Vinogradi i voćnjaci. Ne možete biti u gradu kao što je Verona, a da vinogradarstvo i voćarstvo nema veliki značaj. Oko Verone je sigurno 50 tisuća hektara vinograda. Inovacije na Fieragricola 2014. pogotovo uključuju čitave dvije dvorane u kojima je sve, apsolutno sve bilo vezano uz proizvodnju grožđa, vina i voća. Specijalni traktori, berači grožđa, prskalice, atomizeri, stupovi. Ma teško je i nabrajati što je sve tamo izloženo.

Plastenici, staklenici, tuneli, folije, meteorološke stanice, senzori, sustavi za navodnjavanje. I opet nismo nabrojali ni deset posto svega što smo gledali i proučavali. S nama u Veronu su došli stočari iz Brodsko-posavske županije u organizaciji Udruge svinjogojaca i Poljoprivredne savjetodavne službe. I njih je svakako najviše zanimao paviljon sa stokom. Verona je na sajmu bila ujedno i domaćin 13. Europskog Holstein mliječnog showa, te 46. nacionalne izložbe švicarskog smeđeg goveda. A međunarodna aukcija u organizaciji Anarb je opet bila željno iščekivani događaj za mliječne uzgajivače. U nekim od narednih tekstova osvrnuti ćemo se posebno na pojedine sektore ovoga sajma, jer jednostavno u jedan tekst sve to ne stane.


Tagovi

Verona Fieriagricola Traktori Kombajni Stoka Krave GPS


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo