Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradačački Sajam
  • 28.08.2019. 18:00
  • Gradačac

Svečano otvoren 46. Sajam šljive u Gradačcu!

Danas je u Gradačcu svečano otvoren 46. sajam šljive, koji se u ovom mjestu uz manje prekide održava već pet desetljeća, od 1969. godine! Direktor sajma Hašim Šabanović pozvao je sve zainteresirane da posjete manifestaciju i na taj način podrže poljoprvrednike ovog kraja.

Foto: Vedran Stapić
  • 909
  • 95
  • 0

Danas je u Gradačcu, u susjednoj Bosni i Hercegovini, svečano otvoren 46. sajam šljive, koji se u ovom mjestu uz manje prekide održava već pet desetljeća, od 1969. godine. Činom zajedničkog presjecanja vrpce, premijer Vlade Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, izaslanik Vlade RH doc.dr.sc. Krunoslav Karalić i posebni prijatelj sajma, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić označili su početak sajmovanja koje se do subote, 31. kolovoza 2019. odvija na 5.000 kvadratnih metara izložbene površine.

Direktor sajma Hašim Šabanović pozvao je sve zainteresirane da posjete manifestaciju i na taj način podrže poljoprvrednike ovog kraja.

Na sajmu koji će trajati četiri dana svoje će proizvode i usluge prezentirati oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i Europske unije.
Premijer Vlade TK je u svom obraćanju istaknuo kako je izuzetno ponosan što gradačački Sajam šljive predstavlja jedan od poticaja za privredu kako Gradačca, tako Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine.

Sajam briše granice i djeluje kao kohezijski faktor

"Ovaj sajam nije značajan samo za naš kanton, on je pojavljivanjem proizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske značajan za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i širu regiju. Sajam svake godine pokazuje da zbližava ljude, briše granice i djeluje kao kohezijski faktor na ovom prostoru. U tom svjetlu, ohrabruju nedavne informacije predstavnika udruženja poljoprivrednih poroizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske za registraciju udruženja poljoprivrednika na državnoj razini. Time se šalje poruka kako nam je zajednička želja i potreba jedinstveno tržište u Bosni i Hercegovini i jedinstveni poticaji za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju. Godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih poduzeća koja doprinose bržem društvenom razvoju. Treba istaknuti da imamo prirodno bogatu zemlju, jako vrijedne ljude koji uz malu podršku ostvaruju zavidne rezultate. To je preduvjet da ne smijemo biti ovisni o uvozu hrane u naše prostore. Neophodno je ulagati u objekte i opremu za sortiranje i skladištenje voća i povrća. Ako nam je cilj proizvodnja, prerada i plasman kvalitetnog voća i povrća bez infrastrukturnih projekata to ne možemo postići", rekao je Denijal Tulumović, premijer Vlade Tuzlanskog kantona.

Bogatu fotogaleriju s otvorenja pronađite ispod teksta!

Ovo je 24. sajam koji se održava u kontinuitetu od 1996. godine do danas, a osnovan je 1969. godine pod nazivom "Dan šljive" i najstarija je specijalizirana privredna manifestacija u Bosni i Hercegovini. 

I Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske govorio je o integrativnim faktorima, ali i važnosti uključenja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

"Prvi organizatori ove sajamske priredbe nisu se ni nadali u kojem će omjeru i kako će rasti ovaj sajam. Sajam šljive ima prije svega gospodarsko značenje. Ali on je u izvjesnom smislu i integrativni dio onih snaga koje žele Bosnu i Hercegovinu i razvoj Bosne i Hercegovine.  Najbolja suradnja s Eurpom će biti kada shvate u EU da Bosna i Hercegovina zavređuje da se ubrza njen ulazak u EU. Jer tek ulaskom u EU Europa će moći ući u krug velikih igrača", poručio je Stjepan Mesić.

Prisutnima su se još obratili Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša grada Zagreba, Haris Bašić, ministar privrede Kantona Sarajevo i Damir Leko, direktor prodaje Petrokemija d.d. Kutina.

Prezentacije najnovijih proizvoda i niz savjetovanja

Na Sajmu šljive posjetitelji će imati priliku vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Pored toga, na sajmu će se održati i tradicionalno stručno-znanstveno savjetovanje za poljoprivrednike, kao i niz predavanja i prezentacija znanstvenih radova u sektoru šljivarstva, poljoprivredne proizvodnje i biznisa.

I ove godine Udruženje "Pčela" iz Gradačca organizira sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda koji je drugu godinu sastavni dio ove privredno-turustičke manifestacije.

Danas su uručene Plakete za afirmaciju i unaprijeđenje Sajma šljive uručene dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima Lactalis BH d.o.o. Gradačac, Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica i Meggle d.o.o. Posušje kao i medijskom pokrovitelju Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

Bogatu fotogaleriju s otvorenja pronađite ispod teksta!


Fotoprilog


Tagovi

Gradačački sajam Sajam šljive Otvorenje Poljoprivreda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovakav kruh su pekle moja baka i teta. U krušnoj peći. Kao dijete baš i nisam bila luda za njim. Bio je nekako žilav, kiselkast... Danas su oni ultrapopularni, nazivaju ih craft kruhovima, a rade se od sourdougha. I moje bake i teta su imal... Više [+]