Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva upotreba pesticida
  • 05.03.2015. 14:25

Sve više educiranih o održivoj upotrebi pesticida!

Direktivom EU parlamenta i vijeća te hrvatskim zakonom o održivoj uporabi pesticida, određeno je da svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici moraju imati primjerenu izobrazbu o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

  • 266
  • 52
  • 0

U organizaciji Općine Lovas i Udruge vinogradara i vinara Srijem, u Lovasu je održana trodnevna edukacija na temu "Izobrazba o sigurnom rukovanju pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida" čiji su sudionici bili ratari i vinogradari s područja te općine koja u razvoju poljoprivrede i vinogradarstva vidi okosnicu napretka.

Riječ je o edukaciji o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticidima koje ovlašteni predavači Savjetodavne službe organiziranih u županijske timove, na cijelom području Republike Hrvatske provode od jesenas. Predavanja su namijenjena vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i drugim poljoprivrednicima (u ratarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, povrćarstvu, maslinarstvu i uzgoju ukrasnog bilja), tvrtkama i zadrugama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom te pravnim i fizičkim osobama koje održavaju javne površine poput parkova i nasada, okućnica, sportskih terena, cesta i pruga.

Izobrazba o sigurnom rukovanju i pravilnoj upotrebi pesticida

Direktivom EU parlamenta i vijeća te hrvatskim zakonom o održivoj uporabi pesticida, određeno je da svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici moraju imati primjerenu izobrazbu o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

"U skladu s odredbama Zakona o održivoj uporabi pesticida i Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, sve osobe koje pri obavljanju svoga rada dolaze u doticaj s pesticidima moraju završiti program izobrazbe. Cilj je upoznati polaznike s propisima i zakonskim odrednicama, zahtjevima, uvjetima i postupcima rukovanja pesticidima te postupcima u slučaju situacija opasnih za zdravlje ljudi, životinja ili okoliša. U sklopu izobrazbe polaznici dobivaju Priručnik za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja", kaže ovlaštena predavačica Bosiljka Božić Sumrak. Prema njezinim riječima, svi će poljoprivrednici morati prihvatiti načela integrirane zaštite bilja, što je već u obvezi od 1. siječnja 2014. godine i morat će usvojiti znanja iz programa vezano uz održivu uporabu pesticida.

"Kad smo krenuli s sadnjom vinograda, već smo imali iskustva s uporabom pesticida jer smo se prije rata bavili ratarstvom. Dolaskom vinograda počeli smo se aktivno baviti i pesticidima, najviše fungicidima za zaštitu bilja i herbicidima za zaštitu od korova", kaže Jelenko Vlajčić iz Udruge vinogradara i vinara Srijem, koja ima 25 članova koji obrađuju 120 hektara vinograda. Na pitanje o njegovim iskustvima s pesticidima, odgovara "što skuplje, to kvalitetnije".

Prema mišljenju poljoprivrednika Branka Pejića kako je u Slavoniji još uvijek malo proizvođača koji se bave ekološkom poljoprivredom, ostali su prisiljeni na uporabu pesticida bez koje, po njegovom mišljenju, konvecionalna poljoprivreda ne ide. Na pitanje pretjeruju li naši poljoprivrednici s uporabom pesticida, odgovara kako bi se možda prije moglo govoriti o nestručnoj nego pretjeranoj uporabi pesticida jer većina nema novca niti za osnova "špricanja". "Prošle godine smo špricali vinograde u 10 do 12 navrata, a možda smo trebali i više s obzirom kako je godina bila teška. Međutim, većina vinogradara nije imala novca za skupe preparate. Mislim da kod nas nema bojazni da će netko upotrijebiti previše pesticida jer novca nema ni za njegovu najosnovniju upotrebu", kaže taj poljoprivredni proizvođač.

Dodaje kako, ukoliko nemate potrebno znanje i iskustvo, možete napraviti više štete nego koristi upotrebom pesticida do kojih se do sada, posebice onih tzv. treće kategorije, dolazilo posve legalno u slobodnoj prodaji i bez identifikacije u poljoprivrednim ljekarnama. Sada bi se tome trebalo stati na kraj. Naime, bez ovog tečaja i bez iskaznice koja se dobiva nakon njegova pohađanja i polaganja ispita, svi oni koji koriste pesticide, a to su vinogradari, ratari, voćari, povrtlari i drugi, u poljoprivrednim ljekarnama više neće moći kupiti pesticide i preparate za zaštitu svojih nasada i usjeva.

Izobrazba o sigurnom rukovanju pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida provodi se kroz trodnevne tečajeve, a svi profesionalni korisnici pesticida moraju završiti izobrazbu do 26. studenoga ove godine. Na temelju položenog pisanog ispita, nakon izobrazbe polaznici će dobiti potvrdu o položenom ispitu te identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje pravo nabave i primjene pesticida namijenjenih profesionalnim korisnicima. Edukaciju za održivu primjenu pesticida proći će najmanje 90.000 poljoprivrednika koji su u sustavu potpora, dok je u Upisniku OPG-a u Hrvatskoj registrirano više od 186.000 poljoprivrednih proizvođača. Prema evidenciji Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja u Hrvatskoj se godišnje potroši od 4.500 do 6.000 tona sredstava za zaštitu bilja, ovisno o klimatskim uvjetima.


Tagovi

Edukacija Upisnik Pesticidi Herbicidi Uporaba Prodaja Predavač Ispit Direktiva Savjetodavna služba Primjena Izobrazba Vinogradari Poljoprivrednici Lovas OPG Zakoni


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer