Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje jagoda
  • 22.05.2024. 12:00
  • Zagrebačka, Pavlovčani, Jastrebarsko

Svaka četvrta jagoda uzgojena u RH dolazi iz Zagrebačke županije, a koja je najukusnija?

U sklopu manifestacije "Dani zagrebačkih jagoda" održano je 22. ocjenjivanje omiljenog voća. Pred stručnim žirijem našlo se devet sorti, a zašto baš ova i koje su joj karakteristike?

Foto: Zagrebačka županija
  • 228
  • 47
  • 0

Sad već 22. ocjenjivanje jagoda, održano u sklopu manifestacije "Dani zagrebačkih jagoda" na OPG-u Ciban u Pavlovčanima pored Jastrebarskoga, iznjedrilo je novu najukusniju sortu. 

Ove je godine to Cantus, ujedno i nova sorta u jagodnjacima Zagrebačke županije, odlučio je stručni žiri pod vodstvom Martine Skendrović Babojelić iz Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta, pred kojima je bilo 9 sorti koje su u uzgajaju na prostoru ove županije i Zagreba.

"Radi se o mjesečarki, nešto tvrđoj jagodi, više kiselkastijeg, osvježavajućeg okusa, dobrih organoleptičkih svojstava. Prema literaturi dosta je tolerantna na bolesti i štetnike“, pojasnila je Skendrović Babojelić. 

Dodala je i da najbolje ocijenjena dolazi iz hidroponskog uzgoja.

Kako su još objavili iz Zagrebačke županije, ocjenjujući veličinu, oblik i boju, čvrstoću, teksturu i sočnost, odnos šećera i kiselina, punoću okusa i aromu, iza Cantusa su svrstali su sortu Joly, a potom Sandru, još jednu koja se na ocjenjivanju pojavila prvi puta. Uz navedene ocijenjene su i sorte Asia, Brilla, Ania, Vivara, Clery i Murano.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Josip Kraljičković, naglasio je da iako se broj uzgajivača i površina pod jagodama na području Hrvatske smanjuju, podaci Agencije za plaćanje u poljoprivredi govore da svaka četvrta uzgojena u RH dolazi s ovog područja.


Tagovi

Jagode Sorta Cantus Ocjenjivanje Najukusnija jagoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto je posijano, nešto samoniklo, ali sve je jestivo i zdravo.
Dio će u juhu, dio u proljetne rolice, a dio u salatu.
Pravi blagoslov 🥰🥰🥰
#oBilje #MajkaZemljadaje