Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres agronoma
  • 11.11.2013.

Struka vitalnija od poljoprivrede

Proizvodnja vlastitog reprodukcijskog materijala i očuvanje autohtonih vrsta i sorata od strateškog je značenja

  • 435
  • 41
  • 0

Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo bile su teme netom završenog 6. Međunarodnog kongresa agronoma u Sv. Martinu na Muri, a sve većim brojem radova i sudionika, agronomi su dokazali da su produktivniji od njihove osnovne djelatnosti u nas - poljoprivrede. Skup s kojeg će se, do zanimljivih istraživanja, spoznaja i tema moći doći preko organizatora, Hrvatskog agronomskog društva, vodili su prof.dr. Zdravko Matotan i dr.sc. Josip Haramija.

Kongres agronoma

"U tom strateškom području, proizvodnji biljnog reprodukcijskog materijala, negdje smo više, a negdje manje uspješni", doznajemo od dr. Haramije, a mnoge će stvari trebati uskladiti i s europskim propisima. Primjerice ukida se nacionalna sortna lista, pritisak je da deklaracije mogu biti na europskim jezicima i slično tome. Tako ćemo sjeme nekih uvriježenih domaćih vrsta (peršin, salata) kupovati primjerice s njemačkim nazivima jer su tako „patentirane“.

Dobri smo u žitaricama, duhanu, sirku za silažu, trudimo se očuvati sjeme starih autohtonih povrćarskih kultura, a uvozimo sjeme šećerne repe, repice, suncokreta. Izvozi se sjeme BC hibrida kukuruza, a sjeme kutjevačkog Hrvatskog duhana stopostotna je hrvatska selekcija. Tako je priznanje „Zlatno sjeme“ za najtraženije tipove dodijeljeno BC institutu za tritikale goran, Poljoprivrednom Institutu Osijek za pšenicu srpanjka, a Poneeru za hibrid PR37Y12.

Kongres agronoma

Na stručnim skupovima uvijek ima noviteta i zanimljivosti, a jedna od njih je i „robot“ koji na pokusnim sjemenarskim gredicama skeniranjem zamjenjuje manualno brojanje i sortiranje sjemena - o čemu je govorio dr.sc. Ivan Pejić. O GMO sjemenu, kojega nema u nas, ali u okolnim zemljama ima u značajnim količinama, stav struke je, da Hrvatskoj nije potrebno. Potrebne su banke gena na čemu se radi, ali u praksi nije zaživjelo, te poticaj i poduzetništvo da se ponovno pokrene vlastita proizvodnja sjemena povrća, za što imamo uvjete.

Pregled stanja u proizvodnji voćnih sadnica dao je agilni voćar dipl. inž. Krunoslav Dugalić iz osječkog instituta poznat po radovima o tehnologiji u suvremenim voćnjacima. Hrvatski agronomi obišli su poznati rasadnik Iva (na slikama djelatnice Ivane Tarandek), novu hladnjaču za dvije tisuće tona jabuka te u Štrigovi uz pomoć i blagoslov sv. Martina odlučili da kongres dogodine opet bude u Međimurju.

Kinezi kažu, nauči čovjeka loviti ribu pa si ga nahranio za cijeli život. Mi bismo parafrazirali, tko sije tuđe sjeme (to je nacionalna strategija) - slabo ljetinu bere.


Tagovi

Oplemenjivanje bilja Sjemenarstvo Rasadničarrstvo


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]