Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica
  • 19.11.2015. 13:40

Stari majstori i nezaboravna traktorska vremena

Izložba old timer traktora nije privlačila mnogo publike. Dijelom i što je na slabo vidljivom mjestu, ali mi smo bili tamo gdje drugi nisu.

  • 483
  • 88
  • 0

Nekako u zapećku, kao da više doista ne izdržavaju nalet novoga, ostane na svakoj Agritechnici izložba starih poljoprivrednih strojeva. U jednom od paviljona, na onom području o kojemu cijele godine brine njemački DLG, kao da prkose stotinama tisuća izloženih suvremenih strojeva. Prvi traktori, kosilice, kombajni, također imaju mjesto na Agritechnici. Osvrnut ćemo se na izložbu starih traktora koja je na svojevrsni način i pratio izbor traktora godine.

Sa svjedocima prošlosti

Na Agritechnici svoje mjesto imaju i old-timeri poljoprivredne mehanizacije.

Gotovo da smo toga trenutka bili sami u tom paviljonu s ovim svjedocima prošlosti. Fendt Dieselros iz 1938. koji je imao motor Deutch Mah 916. Hanomag također iz 38'. godine težio je 1.600 kilograma. Tu smo zatekli i trotočkaš ritscher MTW Typ N iz iste godine. Zatekli smo i traktor Renault iz 1927. godine. Svakako svoje mjesto u povijesti zaslužuje gusjeničar Stock Raupenschlepper iz 1926. godine, a težio je više od dvije tone.

Posebno mijesto u paviljonu zaslužio je i danas zanimljiv zglobni Schluter koji je radio još 1985. godine kojom je konstruktor Anton Schluter morao biti posebno ponosan. Nekadašnji Massey Harris sa svojim Pony traktorom oduševljavao je poljoprivrednike neposredno nakon drugog svjetskog rata.

Hurlimann D65 SSP model je koji je 1965. bio jedan od najprodavanijih traktora u zapadnoj Europi. 1968. godina donijela je zanimljiv model traktora Dutra koji se proizvodio u Budimpešti. Talijanski proizvođači imaju se čime pohvaliti, a njihove tvornice su jedne od najdugovječnijih. Same, se 1965. mogao pohvaliti svojim tipom Centaurom proizvedenim u tvornici u Trevigliu. Da je i Porsche imao odlične traktore dokaz je i Allgaier traktor iz te tvornice koji je napravljen 1956. godine. Mercedes Benz dok je proizvodio traktore, bio je uvijek u vrhu. MB - trac je 1976. bio hit na njemačkim poljima.


Fotoprilog


Tagovi

Hanomag Mercedes Benz Same Ford Porsche Fendt Mehanizacija Agritechnica Stari strojevi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.