Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sommet de l elevage
  • 18.10.2019. 12:00
  • Clermont Ferrand, Francuska

Sommet de l elevage ili sad nam je jasno zašto su Francuzi uspješni poljoprivrednici

Sommet de l'elevage 2019. sjajio je punim sjajem tri dana trajanja, a o čemu su svjedočili i neki od hrvatskih stočara.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 528
  • 69
  • 0

Salers, Limousin, Hereford, Charolais, Mont Billiard. To su samo neke od pasmina goveda koje smo gledali u pompoznoj areni Sommet de l'elevage 2019 poljoprivrednog sajma u francuskom gradu Clermont Ferrand. No, u toj čudesnoj polukružnoj areni pred komisijama su se osim krava, bikova, teladi, junica izmjenjivale i razne kategorije konja, svinja, koza, ovaca.

Potom sirevi pa opet sirevi, a onda brojne kobasice, salame, šunke, pršuti. Sve se to moglo vidjeti na ovom veličanstvenom sajmu do kojeg smo zajedno sa skupinom hrvatskih uzgajivača goveda iz Udruge Salers Croatia putovali 17 sati.

Oduševljen i predsjednik Macron 

Sada je jasno zašto su Francuzi uspješni i iz kojeg razloga su jako dobri poljoprivrednici. Genetika, tradicija i rad. Koliko je to važan sajam, bilo je vidljivo i po oduševljenju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nakon što je obišao ogromni paviljon s govedima. Inače, znano je u Francuskoj da Regija Auvergne Rhône-Alpes dodjeljuje poljoprivredi najveći proračun od svih francuskih regija, a njezin je razvoj jedan od prioriteta regije, objasnio nam je u svojoj izjavi Fabrice Berthon, generalni direktor SOMMET-a. 

Premda je riječ o stočarskom sajmu, izložena je sva svjetski poznata mehanizacija 

Nema fotografije kojom bismo mogli opisati već sam prizor na parkiralištu. Veliki broj autobusa i automobila, ali toliki broj kampera u kojima poljoprivrednici borave tri dana kako bi mogli u cijelosti uživati na sajmu sva tri dana. Više od 96.000 posjetitelja bilježe organizatori i ističu 5.000 iz inozemstva. Budući da je Afrika bila počasni gost, mnoge su delegacije, uključujući ministre poljoprivrednih gospodarstava Nigerije i Burkine Faso, krenuli na put od zapadne Afrike do SOMMET-a i njihovog izložbenog prostora u Clermont-Ferrandu.

Na izložbu su također došle delegacije iz mnogih drugih zemalja, poput Brazila, Ekvatora, Rusije, Azerbejdžana, Kine, Mongolije, te iz Sudana, Etiopije i Demokratske Republike Kongo.

Sajam je zapravo bio grad ogromnih šatorskih paviljona 

I na kraju, posjeti farmi ponovno su bili vrlo popularni među posjetiteljima sajma, a i naša je delegacija posjetila dvije farme francuske tovne pasmine Salers. Ovaj sajam nije samo veliki poljoprivredni poslovni događaj nego veliki šou s prekrasnom svečanom atmosferom u svim segmentima sajma. A sve vrste stoke imali su svoje paviljone, bilo je tu brojnih proizvođača stočne hrane, lijekova, opreme, dok je vanjski prostor s ogromnom izložbom mehanizacije bio poseban doživljaj. Iako je to stočarski sajam, ono što su prikazali svi svjetski proizvođači traktora, kombajna, ratarskih priključaka doista je za čuđenje.

To je cijeli grad ogromnih šatorskih paviljona svake tvrtke. John Deere, Vaderstad, Class, Valtra, Massey Ferguson, Fendt, Lemken, Rabe... 

Teško je nabrojati i samo one s najvećim izložbenim prostorima. No, u inače koncertnoj dvorani, ipak je cijelo vrijeme glavni događaj bio defile i ocjenjivanje stoke praćeni velikim brojem kamera, rasvjete, velikim ekranima što je sve sam događaj činio još veličanstvenijim. Sve ono glavno bilo je u posebnom dijelu sajma gdje se pere stoka. To je posebna priča. Čak to ne bi mogli ni nazvati praonicom stoke, već frizerskim i kozmetičkim salonom za stoku. Gledali smo i državna prvenstva brojnih pasmina i vrsta stoke, pa tako i pasmine ovaca Ile-de-France.

Dakako, bile su tu i ovce pasmine ille de France 

Osim nagrade za stočare i njihove ovnove, kobile, bikove, koze i slično, nagrađeni su brojni proizvođači mehanizacije. Pa su tako Francuzi dodijelili 12 nagrada za inovacije u traktorima, teleskopskim utovarivačima, muznim uređanjima, silažnim kombajnima i slično, a koji imaju neku od uloga važnih stočarima. Nije moguće ni nabrojati razna natjecanja, nagrađivanja. To nismo vidjeli ni na jednom sajmu u svijetu gdje smo bili. Šou i stalni šou. Natjecanje s konjima, šišanje ovaca, radom s ovcama, mužnji, brzini postavljanja muznih uređaja i drugo.


Fotoprilog


Tagovi

Sommet de l'elevage 2019 Francuska Clermont Ferrand


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.