Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agra 2015.
  • 25.08.2015. 12:15

Slovenski farmeri moderniziraju gospodarstva

Slovensko ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane na sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni, organiziralo je konferenciju na kojoj je bilo riječi o stanju u poljoprivredi nakon ulaska te zemlje u EU, te o planovima u predstojećem razdoblju, s naglaskom na njihov program ruralnoga razvoja 2014-2020.

Foto: Agra
  • 253
  • 37
  • 0

Predstanici slovenskoga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane, naglasili su kako je ulaganje u poljoprivredu, osnovni proces poboljšanja strukture poljoprivrednih gospodarstava, a pridonosi i povećanju samodostatnosti poljoprivrednih proizvoda te poboljšava proizvodnu konkurentnost unutar ovoga sektora.

Investicije diktiraju načine i tempo i poljoprivreda mora ići u korak s time, pridonoseći usput opstanku i razvoju sela te očuvanju kulturnih i drugih aktivnosti vezanih uz prirodu. Iz Programa ruralnog razvoja Slovenije, do sada je veliki dio sredstava iskorišten za modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava, što će pridonijeti poboljšanju konkurentnosti i zapošljavanju, dok suvremena oprema i strojevi omogućuju i potiču ekološki učinkovitije metode rada.

Program ruralnog razvoja odobren još prije pola godine

Program su predstavile generalna direktorica Uprave za poljoprivredu Tadeja Kvas Majer i voditeljica Odjela za ruralni sektor Alenka Šesek. Kazale su da je Slovenija jedna od rijetkih zemalja kojoj je Europska komisija Program za ruralni razvoj odobrila još 13. veljače. Njegova se vrijednost procjenjuje na 1.107,000 eura, najrazličitijih ulaganja.

U prethodnom programskom razdoblju, Slovenija je u poljoprivredna gospodarstva, poljoprivrednu industriju i šumarstvo investirala 115 milijuna eura, čime je bilo obuhvaćeno gotovo 3.000 korisnika, pravnih i fizičkih osoba.

Kompleksniji poslovni planovi

Što se budućnosti tiče, kod ulaganja u dugotrajnu imovinu bit će nekih noviteta. Jedan od njih je što će, primjerice, za investicije veće od 50 tisuća eura trebati kompleksniji poslovni planovi, a za one niže vrijednosti, poslovni planovi će biti pojednostavljeni.

Za male, srednje i velike tvrtke u sektoru agro industrije, u sedmogodišnjem razdoblju predviđena su tri milijuna eura, a poslovni se planovi trebaju temeljiti na stvarnim prihodima i rashodima. Među novostima je i to da će se više novaca moći dobiti za zajednička ulaganja te inovacije.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak na 53. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prateće industrije AGRA 2015, u Gornjoj Radgoni, predstavljaju se i naše tvrtke.

Promocija hrvatskih tvrtki

Na zajedničkom izložbenom prostoru Županijske komore Sisak, na više od 70 kvadratnih metara unutarnjeg i vanjskog prostora, posjetiteljima sajma svoje proizvode promoviraju Mesna industrija Vajda d.d. Čakovec, Čakovečki Mlinovi d.d. Čakovec, MD konstrukcije d.o.o. Sveta Nedelja, Metali Mitrović d.o.o. Slavonski Brod te Arosa Grande d.o.o. iz Sesvetskog Kraljevca.

U sklopu sajma predstavit će se najnovija tehnološka dostignuća poljoprivredne mehanizacije, kao i brojni alati i oprema za poljoprivrednike, vinogradare i podrumare, voćare, ratare, povrtlare, šumare, zatim organska i bio proizvodnja, integrirana proizvodnja te šarolika ponuda proizvoda iz prehrambene industrije, gotovo sve za potrebe suvremenog zemljoradnika i procese proizvodnje hrane. Posebnost ovogodišnje AGRE je obilježavanje Međunarodne godine zemljišta, Međunarodne godine svjetlosti i Europske godine razvoja, te promoviranje uzgoja mahunarki, naročito soje, kao ratarske kulture koja pozitivno utječe na fizikalno-kemijska svojstva poljoprivrednog zemljišta.

53. Međunarodni sajam poljoprivrede i prateće industrije Agra u Gornjoj Radgoni otvorio je slovenski predsjednik Borut Pahor, istaknuvši tom prigodom da slovenska poljoprivredna politika zaslužuje podršku. Sajam traje od 22. do 27. kolovoza 2015. i svakoga dana obiluje najrazličitijim događajima.

Foto: Agra 2015.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tadeja Kvas Majer Alenka Šesek AGRA Gornja Radgona Slovenija Borut Pahor Mahunarke Soja Agro industrija Županijska komora Sisak Mesna industrija Vajda d.d. Čakovec Čakovečki Mlinovi d.d. Čakovec MD konstrukcije d.o.o. Sveta Nedelja Metali Mit


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.