Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani šljiva
  • 06.09.2016. 18:00

Sirač - turistička meka u znaku šljiva i rakija!

Deveta po redu poljoprivredno-turistička manifestacija Dani šljiva i rakija je tijekom sunčanog 2. i 3. rujna u selo Sirač pokraj Daruvara privukla nekoliko tisuća posjetitelja.

  • 1.494
  • 147
  • 0

Deveta po redu poljoprivredno-turistička manifestacija Dani šljiva i rakija je tijekom sunčanog 2. i 3. rujna u selo Sirač pokraj Daruvara privukla nekoliko tisuća posjetitelja.

Ni to, da su morali platiti ulaz (10 kn) ih nije obeshrabrilo da se zabave i da probaju delicije iz toga voća. Izuzev toga su u ponudi bile i voćne rakije i proizvodi od aronije, meda, različite rukotvorine obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga.

Atrakcija je i ovaj put bila demonstracija izrade marmelada i pekmeza od šljiva i rakija, koje su se odvijale u "seoskom dvorištu". Ponuda na 50 štandova koji su ispunili središte sela, bila je bogata. Češku manjinu je deveti put zaredom prezentirala Češka beseda iz Šibovca, koja je ponudila delicije, koje se već stoljećima pripremaju po tradicionalnim recepturama.

Na 9. Danima šljiva i rakija 2016 nekoliko tisuća posjetitelja, političara i kulturnih društava iz cijele Hrvatske!

Sastavni dio manifestacije posvećene šljivama bila je izložba slika Dalije Penezić i slikarska kolonija s temom Sirački motivi, motoalka, stručno predavanje na temu uzgoj i prerada šljiva, a predstavile su se i mažoretkinje iz Daruvara i Grubišnog Polja te gradska limena glazba iz Daruvara. Posjetitelji su mogli kušati fiš paprikaš udruge Mađara iz Daruvara i pogledati mnogo drugih zanimljivosti.

Kulturno-umjetnička društva iz cijele zemlje

Dani šljive

U povorci je učestvovalo osam kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Hrvatske (Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, KUD Ivan Vitez Trnski Nova Rača, KUD Moslavčanka Donja Gračenica, KUD Bratinečko srce Bratina, KUD Korana Slunj, KUD Zavičaj Sračinac, KUD Zrinski Brodski stupnik i jedan iz Bosne - HKUD Domanovići, Domanovići).

Domaćin je bio KUD Kamen Sirač. Svi su se predstavili u centru u kulturnom programu. Također su u povorci bili prisutni konji i konjske zaprege. Sastavni dio bogatog programa je bilo ocjenjivanje rakija od šljiva i drugih vrsta voća, sportske igre sa šljivama i dobro posjećeni koncerti Alena Đuraša, Mladena Grdovića i tamburaškog sastava Žute dunje.

Gradonačelnik Sirača Branimir Miler je bio domaćin mnogim političarima, među njima i bivšoj ministrici Anki Mrak Taritaš, generalu Mladenu Markaču, nekolicini zastupnika u Saboru, predstavnicima Nijemaca i Austrijanaca, gradonačelnicima iz okolice i drugim uvaženim gostima. Manifestacija koja je selo učinila vidljivijim raste iz godine u godinu. Postala je sastavni dio turističke ponude Bjelovarsko-bilogorske županije na koju su u selu ponosni. Sirač je početkom rujna bio turističkom mekom.

Češku manjinu su ponovo prezentirali mještani Šibovca

"Na manifestaciji smo deveti puta, odnosno od početka", rekla nam je jedna od sudionika Češke beseda Šibovac Jasna Jerman. "Dva kotla pekmeza smo skuhani od šljiva-žumanica i običnih šljiva u dvorištu seoskog kulturnog doma. Za prodaju smo pripremili 30 velikih i 20 malih bočica. Skoro sve je prodano. Ono što smo zaradili, iskoristiti ćemo za kupnju sirovina za daljnje pravljenje pekmeza. Šljive u našem selu je skupljalo 15 muškaraca i žena." Osim pekmeza i kolača od šljiva su posjetitelji mogli kušati češke placke od krumpira (bramborák), koje Česi iz Šibovca napravili od trideset kilograma krumpira.

Dani šljiva

Veliko zlato je ostalo u Siraču

Od ukupno 29 uzoraka voćnih rakija, što je dvostruko veća količina nego prošle godine, su podijeljene diplome: jedan sa velikim zlatom, tri zlatne, 10 srebrnih, devet brončanih i tri priznanja. Veliku zlatnu diplomu za rakiju od šljiva, godina proizvodnje 2012/13 je osvojio Josip Hamp iz Sirača. Zlatnu diplomu za šljivovice su dobili: Ranko Samardžić iz sela Donji Borki, Mirko Vončina i Igor Jurković iz Sirača, OPG Pavić iz Petrijevaca (bio je najuspješniji u broju osvojenih diploma) osvojio je i zlatnu diplomu za rakiju od dunje.


Fotoprilog


Tagovi

Sirač Šljive


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]