Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni sajam pršuta
  • 18.03.2016. 17:30

Sinjski Sajam okuplja sve pršutare i one koji to žele postati

U organizaciji sinjskog Poduzetničkog centra i Grada Sinja te uz potporu Splitsko-dalmatinske županije ove će se godine 11. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem održati 19. i 20. ožujka.

  • 239
  • 12
  • 0

U organizaciji sinjskog Poduzetničkog centra i Grada Sinja te uz potporu Splitsko-dalmatinske županije ove će se godine 11. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem održati 19. i 20. ožujka u prostorima sinjskog hotela Alkar.

Ministar prof.dr.sc. Davor Romić prisustvovat će otvaranju Sajma pršuta, a obići će i Alkarsku ergelu, Muzej Sinjske alke, Viteško alkarsko društvo Sinj i Agro poduzetničku zonu u Trilju.

Inače, ta će se tradicionalna gospodarsko-gastronomska turistička manifestacija održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva turizma, HGK-Županijske komore Split, Hamag, Bicro-a, HBOR-a, LAG-a Cetinska krajina, TZ Splitsko-dalmatinske županije, TZ gradova Sinja i Splita.

Nacionalni sajam pršuta u Sinju 19. i 20 ožujka

Prema riječima Ane Barać, direktorice sinjskog Poduzetničkog centra, na ovogodišnji Nacionalni sajam pršuta su pozvani svi registrirani proizvođači pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s područja cijele Dalmacije i Istre, te BIH.

Očekuje kako će, prema dosadašnjim (potvrđenim) prijavama, na Sajmu sudjelovati 60-ak izlagača u što se, osim pršutara, ubrajaju i sirari, kao i vlasnici inih autohtonih proizvoda. Dakako, na toj će se manifestaciji izložiti 4 vrste pršuta koji su priznati od EU-oznakom kvalitete (Zemljopisno podrijetlo) - Dalmatinski, Krčki, Drniški i Istarski pršut.

Redoviti izlagači

"Od samog početka održavanja Sajma naši su redoviti izlagači pršuta i inih autohtonih proizvoda Mel-Jakov Lovrić, Zadruga Svilaja, Gradina, Herceg-pršutana, Mijukić-Mijo Lešina, Smjeli, Mataš-Jasenice, Pršutana Pazin, Dujmović iz Tijana, Vajda, Kulina, OPG Poljak, Delicije Marović. Tvrtke MI Pivac, Dellmeso i Pršut Voštane su također izlagali do prije dvije godine, a prijavili su se i 2016.

I od ovogodišnjeg Sajma očekujem dodatno poticanje proizvodnje pršuta te da ta manifestacija bude mjesto susreta proizvođača, pršutara, razmjene stečenih iskustava, pogodbe poslova, suradnje struke, znanstvenika i proizvođača na podizanju kvalitete ne samo pršuta, nego i inih proizvoda, gdje će se moći vidjeti i kupiti nešto što je najbolje od najboljeg.

Početak turističke predsezone

Manifestacija će ujedno biti i mjesto susreta turizma i gastronomije, a 11. Nacionalni sajam pršuta će zasigurno najaviti i označiti početak ovogodišnje turističke predsezone ne samo u Gradu Sinju, nego i u širem dalmatinskom zaobalju", ovih je dana za Agroklub izjavila direktorica PC Sinj Ana Barać.

Naglasila je kako je manifestacija osnovni pokretač promocije pršuta i proizvodnje te delicije u Republici Hrvatskoj, koja je kao perspektivna djelatnost gospodarskog razvoja okupila gotovo sve čimbenike u pršutarskoj industriji na zajedničkim aktivnostima. Naime, Barać tvrdi kako je nezaobilazna zadaća Sajma u promicanju pršuta kao izvornog, potencijalno značajnog proizvoda. Direktorica sinjskog PC poručuje kako se pripreme za održavanje te manifestacije odvijaju u najboljem redu.

Sajam okuplja sve ključne igrače u proizvodnji pršuta

"Poduzetnički centar Sinj s Gradom Sinjem i Splitsko-dalmatinskom županijom već jedanaestu godinu uspješno organizira Nacionalni sajam pršuta s međunarodnim sudjelovanjem, manifestaciju koja je okupila sve relevantne čimbenike u proizvodnji i plasmanu pršuta te inog asortimana trajnih suhomesnatih proizvoda, a po kome je također prepoznatljiv grad alkara.

U sklopu Sajma će se održati ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača za što se oformljuje komisija koju čine renomirani stručnjaci i znanstvenici, kako je to bilo i prethodnih godina. Inače, ocjenjivanje kvalitete pršuta, baš kao i do sada, bit će objavljeno temeljem Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta. Sve će biti javno uz nazočnost članova Stručnog povjerenstva, predstavnika proizvođača ocjenjivanih proizvoda i medija, u što će se moći uvjeriti svi izlagači", najavljuje gospođa Barać.

Dodaje kako na ovogodišnjem NS u Sinju očekuje i sudjelovanje vodećih proizvođača pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda OPG-ova s cijelog područja RH, primjerice proizvođače slavonskog kulena i šunke, proizvode regionalne mesne industrije, predstavnike udruga proizvođača, a uz njih i individualne, kao i vodeće proizvođače Istarskog i Drniškog pršuta. Organizatori manifestacije očekuju i goste iz Italije, Slovenije, BiH, predstavnike Udruge uzgajivača svinja, vlasnike i voditelje regionalnih obiteljskih gospodarstava koja se bave uzgojem svinja, predstavnike vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

Promocija KUD-ova i tradicije

"U sklopu Jedanaestog Nacionalnog sajma pršuta bit će organiziran i bogat, izdašan kulturno-umjetnički i zabavni program, a upriličit će se i promocija KUD-ova s područja Dalmacije i Like - sve prema tradicijskim pučkim običajima kraja odakle dolaze, a neće manjkati ni narodnih rukotvorina.

Proizvođači će na štandovima Sajma moći predstaviti svoja vina, maslinovo ulje te ostale autohtone proizvode s područja RH. Svoje proizvode će predstaviti i Prvi klaster žena poduzetnica RH, kao primjer dobre prakse, dakako i LAG-ovi s područja srednjeg i južnog Jadrana", ističe Ana Barać, direktorica PC Sinj zaključujući:

Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko

"Posebnu pozornost izlagača i posjetitelja će u suradnji s HGK na ovogodišnjem Sajmu pršuta privući i predstavljanje oznaka Hrvatska kvaliteta te Izvorno Hrvatsko. Inače, znak Hrvatska kvaliteta kupcu treba biti jamstvo da se radi o proizvodima koji jamačno predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi. No, proizvodi s oznakom Izvorno Hrvatsko imaju posebnu vrijednost. To sve proizlazi iz činjenice kako je riječ o proizvodima koji uključuju značajke hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije ili invencije. Dakle, radi se o neponovljivim i jedinstvenim proizvodima."


Tagovi

Nacionalni sajam pršuta Sinj Ana Barać


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]