Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veliko zlato PZ Lovas
  • 24.06.2014. 16:30

Sedma izložba vina u Lovasu

Ove godine svoje uzorke prijavilo je 26 vinogradara i vinara iz Lovasa, Opatovca, Sotina, Šarengrada, Bapske, Iloka, Tovarnika i Baranje.

  • 192
  • 13
  • 0

U organizaciji Udruge vinogradara i vinara TNTL Lovas, Vinskog klastera Srijem i LAG-a Srijem u Lovasu je održana VII. županijska ocjenjivačka izložba vina – berba 2013. godine. Ove godine svoje uzorke prijavilo je 26 vinogradara i vinara iz Lovasa, Opatovca, Sotina, Šarengrada, Bapske, Iloka, Tovarnika i Baranje. Ukupno je bilo prijavljeno 57 uzoraka te je ocjenjivačka komisija dodijelila 12 priznanja, 15 brončanih plaketa, 22 srebrne plakete, 7 zlatnih plaketa i jedno veliko zlato.

Zlatne plakete dobili su Mladen Pančić iz Opatovca, Stipa Oršolić iz Baranje i Podrumi Krešić iz Šarengrada za graševinu, Krešimir Kovačević iz Lovasa za traminac i Srednja škola Ilok za chardonay, rajnski rizling i traminac. Veliko zlato dobila je Poljoprivredna zadruga (PZ) Lovas za graševinu – kasna berba. Veliki je to uspjeh za tu zadrugu koja djeluje od 1953. godine i od svog osnutka bila je nositelj gospodarskog razvoja lovaskog kraja. Do 1991. godine bilježila je stalan rast kroz primjenu moderne tehnologije i agrotehnike za proizvodnju u poljoprivredi, skrbeći za oko 1.700 hektara poljoprivrednog zemljišta na seljačkim gospodarstvima i 1.200 hektara u svom vlasništvu. U njezinom je sastavu bilo i 30 hektara vinograda te 20 voćnjaka. Danas je pod vinogradima u PZ Lovas 46 hektara.

Priznanja i plakete vinogradarima su uručili predsjednik Udruge vinogradara i vinara TNLT Lovas Stjepan Pančić, načelnica Općine Lovas Tanja Paša i zamjenik župana Željko Cirba, koji je pohvalio organizaciju i ustrajnost vinogradara i vinara te njihova nastojanja da prate zahtjeve suvremene tehnologije i tržišta.

Predsjednik Udruge Stjepan Pančić istaknuo je nužnim da se sve udruge vinogradara i vinara naše regije udruže ta da se dobije status posebne vinske regije u okviru Europske unije. Pokrovitelji izložbe bili su Vukovarsko-srijemska županija i Općina Lovas na čijem području se pod vinogradima nalazi više od 200 hektara, što predstavlja pet posto od ukupno 4.252 hektara poljoprivrednih površina na području te općine koja je zadnjih godina sve više prepoznata kao mjesto u kojem se, iako se nalazi izvan važnih puteva i pravaca, uz pravi pristup može uspjeti i osigurati boljitak lokalnoj zajednici.


Tagovi

Vino Izložba Nagrade Priznanja Veliko Zlato Manifestacija Lovas Vinogradari Vinari Vinogradi Poljoprivredna Zadruga Graševina Stipa Oršolić Mladen Pančić Podrumi Krešić Krešimir Kovačević Tanja Paša Željko Cirba Stjepan Pančić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.