Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba stoke
  • 09.07.2014. 08:00

Šampionsko zvono kravi Garavi

Garava iz OPG "Putnik" iz Brnaza osvojila naslov šampionske krave na ovogodišnjoj 9. županijskoj izložbi stoke, održane u subotu na sinjskom hipodromu. U kozarskom dijelu izložbe, šampionsko zvono pripalo je jarcu OPG-a "Ante Jukić" iz Ercegovaca

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 1.476
  • 112
  • 0

U subotu je (5. srpnja) na sinjskom hipodromu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Splitsko-dalmatinske županije održana tradicionalna 9. županijska izložba stoke "Sinj 2014". Organizirali su ju Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga proizvođača mlijeka Dalmacije i Grad Sinj, a sponzorirao Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba. Priredbu je prigodno otvorio dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, dok su dobrodošlicu svim izlagačima i posjetiteljima uputili dr. sc. Maja Dražić u ime organizatora HPA i dogradonačelnik Grada Sinja, Zlatko Ugrin.

Na sinjskom hipodromu u subotu održana 9. županijska izložba stoke "Sinj 2014"

Na stočnoj je izložbi 29 izlagača s područja Splitsko-dalmatinske županije predstavilo svoje najbolje kolekcije goveda, ovaca, koza – 25 vlasnika muznih krava i junica te 14 koza i ovaca, uz dvije kolekcije magaraca.

Uzgajivači goveda predstavili su kolekcije svojih krava i junica holestein i smeđe pasmine te domaće pasmine "buša" – iz Sviba, Brnaza, Otoka Dalmatinskog, Košuta, Udovičića, Trilja, Šestanovca, Lećavice, kao i dvije kolekcije magaraca iz Glavica i Šestanovca.

Detalj 9. županijske izložbe stoke "Sinj 2014"

Vlasnici hrvatske šarene koze predstavili su 7 kolekcija svojih najboljih grla, baš koliko i izlagači ovaca pasmine dalmatinske pramenke – iz Kaštela, Primorskog Doca, Gljeva, Maovica, Koljana, Studenaca, Obrovca Sinjskog, Ercegovaca, Roža, Vojnića Sinjskog. Ni jedan uzgajač goveda, ovaca, koza i magaraca nije predstavio svoje blago iz Vrgoračkog kraja, iako je i to područje u dalmatinskom zaobalju godinama poznato kao i stočarski kraj, niti s otoka i Makarskog primorja, što su zamijetili i posjetitelji pitajući se "zar na obroncima Rilića i Biokova u planinskima zaseocima više nema goveda, koza, ovaca, magaraca" makar su poznate obitelji koje se bave stočarstvom i u tom kraju, proizvodnjom mesa, mlijeka i sira. Inače, kolekcije magaraca na priredbi, pitomih domaćih životinja koje sve više izumiru u dalmatinskom podneblju, najviše su privukle pozornost djece.

Kolekcija magaraca

Šampionsko zvono osvojila je muzna krava Garava iz OPG "Putnik" iz Brnaza, baš kao i krava Shakira (Šakira) na 8. županijskoj izložbi stoke "Sinj 2013" iz istog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Vlasnik šampionke, Ivan Putnik (Iko), najpoznatiji farmer i proizvođač mlijeka ne samo u Cetinskom kraju i dalmatinskom zaobalju, tog je dana bio iznimno sretan, baš kao i njegova obitelj, jer mu je krava i ove godine donijela šampionsko zvono te ukrasila kućnu vitrinu unijevši dodatnu radost i polet u radu. Putnik kaže kako je Garava stara nešto više od 7 godina te da u vremenskoj laktaciji godišnje daje oko 6.700 litara kvalitetna mlijeka. "Itekako smo zadovoljni našim rezultatima tim više što godinama dobivamo prigodna priznanja i šampionska zvona. Uspjeh je to svih članova moje obitelji koji su uključeni u rad našega OPG-a. To nam jako godi i potiče na rad. Inače, ovogodišnja po redu 9. županijska izložba stoke "Sinj 2014" nešto je bolja od lanjske", ocjenjuje Ivan Putnik, poručujući kako se svi moraju bolje pripremiti za jubilarnu 10. županijsku izložbu stoke "Sinj 2015" koja će se održati u gradu alkara.

Koze na izložbi "Sinj 2014"

Šampionsko zvono osvojila krava Garava OPG-a "Putnik" iz Brnaza

U kolekciji krava holstein pasmine prvo mjesto je pripalo OPG-u "Nena" iz Čitluka, drugo OPG-u "Bandalo" iz Udovičića i treće mjesto OPG-u "Džimbeg" iz Otoka Dalmatinskog. Međutim, u kategoriji krava smeđe pasmine proglašena je najboljom kravom iz OPG-a "Nina" iz Čitluka kod Sinja, drugim mjestom kolekcija Zadruge "Bisage" iz Trilja, dok je treće mjesto zauzela krava Joze Nardala iz Udovičića. U kolekciji junica holestein pasmine prvo mjesto je osvojilo grlo OPG-a Joze Bandala, drugo OPG-a "Putnik", a treće mjesto OPG-a "Anđela Mateljan" iz Košuta. U kolekciji krava pasmine "buša" prvo mjesto osvojilo grlo iz OPG "Špiro Livaja" iz Lećevice, a u kategoriji junica 'buša' najbolja je kolekcija OPG-a "Andrija Ribičić" iz Šestanovca.

Željko Vuletić i njegove ovce pasmine

dalmatinska pramenka

U kozarsko-stočarskom dijelu 9. županijske izložbe stoke "Sinj 2014", ovce pasmine dinarska pramenka, prvo je mjesto pripalo kolekciji OPG-a "Ivan Dragun" iz Studenaca. Drugo je pak mjesto osvojila kolekcija OPG "Koviljka Perković" iz Koljana, a treće mjesto u istoj kategoriji pripalo je OPG-u "Željko Vuletić" iz Maovica. U kategoriji ovnova najboljim je proglašen ovan OPG-a Ante Balova iz Primorskog Doca. U kategoriji koza, Hrvatska koza šarena, najboljom kolekcijom je ocijenjena i proglašena iz OPG-a "Mario Kaloper" iz Vojnića Sinjskog, drugo mjesto je osvojila kolekcija OPG-a "Marko Pavlinušić" iz Roža, dok je treće osvojeno mjesto otišlo u OPG "Mladen Mravak" iz Gale.

Prvo mjesto u kolekciji krava holstein pasmine pripalo OPG "Nena" iz Čitluka

U svim kategorijama podijeljene su nagrade za osvojeno drugo i treće mjesto. Naime, izlagači nagrađenih stočnih grla po kolekcijama dobili su prigodne diplome Hrvatske poljoprivredne agencije, koje su vlasnicima uručili splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, dr. sc. Maja Dražić iz HPA, predstojnik Županijskog ureda HPA Petar Šabić te dogradonačelnici Grada Sinja Kristina Križanac i Zlatko Ugrin.

Luka Brčić, splitsko - dalmatinski dožupan

Osim izložene stoke s područja Splitsko-dalmatinske županije, posjetitelji su u hladovini, inače iznimno vrućeg lipanjskog dana, mogli uživati i u prezentaciji napjeva i plesova koje su izvodili članovi Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja, u izvornoj živopisnoj pučkoj nošnji toga podneblja, dakako i u prezentaciji starih običaja i zanata. Tog se lipanjskog dana osjetio i miris pučke kuhinje Cetinskog kraja – dalmatinskog pršuta, sira, uštipaka, pečenja s ražnja i gradela, odnosno roštilja, u čemu su mogli uživati samo posjetitelji dubljeg džepa. Zanimljivost ovogodišnje 9. županijske izložbe stoke "Sinj 2014" zacijelo je u tome što su u sklopu programa nastupila i dva konja lipicanera koji su vukli urešenu kočiju staru oko 130 godina, vlasništvo Marka Križanovića iz Turjaka, kojom je upravljao Paško Labrović iz Glavica.

Detalj 9. županijske izložbe stoke "Sinj 2014"

I ovogodišnju će stočnu izložbu na sinjskom hipodromu, nadomak Alkarske ergele, mnogi pamtiti i kao mjesto razmjene iskustava, edukacije i korisnih informacija i savjeta među uzgajačima za unapređenje stočarstva i proizvodnju mesa, mlijeka i sira. Svjesni činjenice da stočarstvo u Cetinskom kraju zacijelo otvara nove vidike i mogućnosti gdje bi stočare redovito trebalo poticati i usmjeravati da bi što bolje, uspješnije pratili i usvajali najnovije trendove u poljoprivredi – sve na EU standardima. Čini se da je među posjetiteljima izložbe u subotu, na hipodromu u alkarskom gradu podno Kamička, bilo neusporedivo više djece i mladih ljudi, nego na sličnim prijašnjim priredbama. Nije li to znak kako se mladi ljudi u ruralnom prostoru Splitsko-dalmatinske županije sve više okreću stočarstvu – govedarstvu, kozarstvu, ovčarstvu – znajući kako je budućnost i njihova kraja u proizvodnji zdrave hrane, osobito danas kada svakim danom postaje sve traženija i skuplja na tržištu, posebice janjetina, jaretina, kozji i ovčji sir, zahvaljujući i razvoju seoskog turizma?

Najavljene pripreme za jubilarnu desetu županijsku izložbu stoke "Sinj 2015"

Djeca su se obradovala magarcima

Usput podsjetimo kako se na području Splitsko-dalmatinske županije uzgaja oko 48.000 ovaca, 7.000 koza i nešto više od 3.500 goveda. Danas su, prema službenim podacima, u Upisnik uzgojno valjanih ovaca i koza Splitsko-dalmatinske županije upisana 23 uzgajivača s oko 2.800 domaćih životinjaovaca pasmine dalmatinska premenka i koze pasmine Hrvatska šarena koza. U toj je Županiji kontrolom mliječnosti goveda obuhvaćeno 213 grla u 11 OPG-ova. Kravu "bušu", izvornu i zakonom zaštićenu pasminu, uzgaja 7 uzgajivača – ukupno 78 grla. Kokoš "hrvaticu", također izvornu i zaštićenu pasminu, na području Splitsko-dalmatinske županije uzgaja 6 uzgajivačaukupno deset matičnih jata. A ne tako davno samo na sinjskom području uzgajalo se oko 160.000 ovaca i koza kada je sam Jure Runje iz Obrovca Sinjskog, inače popularni "kozar" Kamešnice, držao više od 1.200 koza i jarića, unatoč tome što nije imao struje i tekuće vode u svojima stajama na Bilom Brigu te unatoč tome što su mu stado u dalmatinsko-planinskom kršu često napadali vukovi i poskoci.

Foto: Nedjeljko Musulin


Povezane stočne vrste

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

9. županijska izložba stoke Sinj 2014 Ministarstvo poljoprivrede Luka Brčić Maja Dražić Zlatko Ugrin Splitsko - dalmatinska županija Buša Holstein pasmina Smeđa pasmina Uzgajivači stoke Hrvatska šarena koza Dalmatinska pramenka Dalmatinsko za

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.