Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulenijada
  • 13.07.2019. 09:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Šampion Kulenijade: U kulen ide samo najbolje meso, masnoća, sol, češnjak i paprika

Činjenica da od 52 uzorka kulena nema onih koji nisu zadovoljili kriterije ocjenjivanja i time bili isključeni ukazuje na to da su proizvođači bolji iz godine u godinu.

Foto: Youtube/screenshot
  • 762
  • 47
  • 0

Kulen je neizostavan proizvod na slavonskom stolu te jedan od najprepoznatljivijih brendova ovog kraja, a svojim postojanjem obilježio je povijest, tradiciju i kulturu življenja. Na najstariju Kulenijadu u Hrvatskoj, 39. izdanje u organizaciji Turističke zajednice grada Požege, na ocjenjivanje su pristigla 52 uzorka.       

"Imamo 11 zlata, 25 srebrnih medalja i 16 bronci. Toliko je dobra godina da danas nema nezadovoljavajućih kandidata. Kulen je itekako važan proizvod za cijelu Slavoniju Baranju i Srijem, itekako važan vrijedan i autentičan, da svaki gost koji dođe u Slavoniju kuša kulen i ostane mu u sjajnom sjećanju", rekla je Silvija Podoljak, direktorica Turističke zajednice grada Požege.    

Drugu godinu za redom Kulenijada u Požegi održana je u restoranu Zlatni Lug.

Uvijek se pita za kulen i šljivovicu

"Kulen je jako bitan dio tradicije i naše kuhinje. Tko god dolazi u Slavoniju pita za kulen i za našu šljivovicu. Bilo da su u pitanju strani ili domaći gosti, te dvije riječi uvijek znaju. Drago mi je što je kulenijada drugi put kod nas u Zlatnom Lugu i nadam se da  će se tradicija nastaviti. Nadam se da će iz godine u godinu biti sve više uzoraka koji će biti sve bolji. Čestitam, svim sudionicima, a pogotovo onima koji su dobili zlatnu medalju", rekao je Leo Pandžić, voditelj Zlatnog Luga.   

Činjenica da od 52 uzorka kulena nema onih koji nisu zadovoljili kriterije ocjenjivanja i time bili isključeni ukazuje na to da su proizvođači bolji iz godine u godinu.

"Kulen treba njegovati, počevši od odabira mesa pa do svega onog što treba da bi bio kvalitetan proizvod. Najbitniji kriteriji ocjenjivanja su: vanjski izgled, naravno konzistencija, ne smije biti previše tvrd, ali ni previše mekan i mora imati zrnatu strukturu. Isto tako, izgled prereza značajno utječe na ocjenu, imamo i miris i naravno najviše ocjene su za okus. Je li svojstven kako mora biti, malo ljutkast te da ga mogu konzumirati šire mase. Naravno, na kraju je tu i opći dojam", rekao je Mato Matijević, predsjednik ocjenjivačke komisije.

Jure Polić Strinić šampion Kulenijade

Najbolju kombinaciju spomenutih kriterija, postavši tako šampion 39. požeške kulenijade, napravio je Jure Polić Strinić iz Požege.

"U pitanju je stara tradicija, izvorne domaće sirovine i ništa strano. Držim se toga i radim ovaj proizvod s puno ljubavi. U kulen ide prva klasa svinjskog mišićnog tkiva, oko 80 posto i prva klasa masnog tkiva, domaći češnjak te slatka i ljuta domaća paprika. Ništa drugo ne smije ići. To je izvorno domaće i tko se toga drži imat će i dobar kulen", rekao je Jure Polić Strinić, šampion 39. Kulenijade u Požegi.     

Svi uzorci s ocjenjivanja izloženi su na stolu i privukli su velik interes svih okupljenih, dokazavši tako da kulenu nema premca u slavonskoj kuhinji.


Tagovi

Kulenijada Požega Zlatni Lug Jure Polić Strinić Kulen Sastojci


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]