Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoborska salamijada
  • 02.03.2015. 11:05

Samoborska salamijada u čast gastro ikoni!

28.03.2015. odat će se počast Samoborskoj salami, gastro ikoni i prvoj robnoj marki grada Samobora.

  • 188
  • 10
  • 0

Tradicija spravljanja češnjofki, salama i drugih suhomesnatih proizvoda njeguje se i prenosi s koljena na koljeno u gotovo svakoj samoborskoj obitelji.

Da se iz tradicije i obiteljskog recepta može stvoriti kvalitetna turističko-gospodarska manifestacija, prvo su se pobrinuli mnogi kvalitetni samoborski mesari.

Krajem osamdesetih godina na inicijativu grupe entuzijasta i zanesenjaka u pripravljanju salama, a koju su predvodili Josip Vrbanić, Vlado Burić, Joža Prudeus, familija Župančić i drugi, održana je prva Salamijada kao javna manifestacija. Okupljeni oko tadašnjeg Turističkog društva te u nastavku Bratovštine sv. Jurja, nadograđivali su sadržaje tako da danas s ponosom možemo istaknuti da je Samoborska salamijada prerasla u međunarodnu manifestaciju koja na završnoj priredbi okupi preko 1.000 zaljubljenika u salamu.

Samoborski gastronomski poklon prigodan je dar vrijednih proizvođača vina, bermeta, muštarde, kristala, koji se tradicionalno dodjeljuje odabranim sponzorima i ostalim dobrotvorima koji su više od ostalih pridonijeli i pridonose održavanju i propagiranju ove vrijedne manifestacije.

Samoborska salama - gastronomska ikona i robna marka Samobora

Samobor je naširoko je poznat po mnoštvu delicija zbog kojih se ubraja u mjesta s najbogatijom gastronomskom ponudom. Muštarda, bermet, kremšnite, proizvodi od divljači, samoborska češnjovka, s pravom nose status gastronomskih ikona. No, Samoborska salama nadmašila je sve, otišla je korak dalje i postala prva robna marka ovoga grada. "Zaštitili smo joj identitet, darovali joj novo ruho, osigurali tržište, ali i sačuvali njenu posebnost kroz recepturu koja se ne mijenja već desetljećima.

Kada jedan proizvod uspije sjediniti tradicijski način proizvodnje, vrhunsku kvalitetu najboljih dijelova mesa i jedinstvenu aromu začina, te sve to uspije pretočiti u poseban gastronomski užitak, onda je to zaista vrhunski doživljaj", kažu organizatori, ali se s time slažu i ljibitelji ovog pravog autohtonog proizvoda.


Tagovi

Samoborska salamijada Josip Vrbanić Vlado Burić Češnjofke Župančić Gastronomska ikona Robna marka Muštarda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]