Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive 2019
  • 03.06.2019. 13:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Sajam šljive u Gradačcu - spoj tradicije, gostoprimstva i najnovijih dostignuća

U četiri dana sajma, od 28. do 31. kolovoza bit će organizirane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Ove godine partneri Sajma šljive su Vlada Republike Hrvatske – Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb.

Foto: Gradačački sajam
  • 971
  • 110
  • 0

Tradicionalni, već 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive održat će se u Gradačcu od 28. do 31. kolovoza. Na najstarijem specijaliziranom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inozemstva. 

U četiri dana sajma bit će organizirane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. 

Bogata ponuda na oko 5.000 kvadratnih metara

Kao i do sada, organizatori, Gradačački sajam, će se potruditi bit dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti. Posjetitelji će moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora. 

Na Sajmu će se održati savjetovanje o najnovijim znanstvenim dostignućima i primjeni novih tehnologija u sektoru proizvodnje i prerade hrane. Poljoprivrednici će imati priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom. 

Bogata ponuda izloženih proizvoda

Kako je Gradačac šljivarski kraj, Sajam će biti prilika za razgovor o tome kako domaći poljoprivredni proizvodi mogu biti konkurentni na inozemnom tržištu. Jedan od pozitivnih primjera je svakako izvoz šljive u zemlje EU i rusko tržište i brend "BH šljiva". 

Za najbolje rakije velike medalje

Osim izložbe sajamskih eksponata nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavit će se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu gospodarsku granu. Na Sajmu u Gradačcu nastupit će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive. Na Poljoprivrednom gospodarstvu"Krušik“ u Skugriću Donjem ocjenjivat će se rakije, a najboljima biti uručene velike medalje. 

Partneri sajma Vlada RH i Grad Zagreb

Ova tradicionalna privredna manifestacija je postala redovan sadržaj sajamskog kalendara brojnih izlagača u Bosni i Hercegovini i regiji. Već 50 godina traje suradnja Petrokemije iz Kutine (Hrvatska) i gradačačkog Sajma šljive. To je odraz dugogodišnjeg prijateljstva i uzajamnog povjerenja. Takvih primjera u pet desetljeća sajmovanja u Gradačcu je mnogo.

Na jubilarnom 45. Sajmu šljive sudjelovalo je 320 izlagača, a sajmište je posjetilo oko 25.000 posjetitelja.

Velik je potencijal u bh sektoru voćarstva i povrćarstva 

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je vodeći poljoprivredni sajam u Bosni i Hercegovini i njegov značaj iz godine u godinu potvrđuje dolazak brojnih delegacija iz zemlje i regije. 45. Sajam šljive u Gradačcu je otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a pored njega svečanu vrpcu su presjekli državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Prošle godine, u povodu 50. godina od osnivanja ove manifestacije, partner Sajma je bio Grad Zagreb.

Ove godine partneri Sajma šljive su Vlada Republike Hrvatske – Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb.

Ocjenjivanje meda i stručno savjetovanje za pčelare

Očekuje nas i 2. sajam pčelarstva koji je produkt prethodna dva Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodim sudjelovanjem na kojem su predstavljeni brojni znanstveni radovi. I ove godine će biti dodijeljene medalje za kvalitetu ocijenjenih medova i održano stručno savjetovanje za pčelare.

Sajamske dane će pratiti bogat kulturno zabavni program, a za goste, izlagače i posjetitelje će biti organizirana i tradicionalna "Plava noć".

Prijave za 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive su u tijeku, a više informacija potražite OVDJE.

Godine kada je šljiva polegla od roda - rođen je Sajam šljive 

Listajući godine unazad, povijest Sajma govori da je prije 1969. godine održan prvi Sajam šljive. Bila je to privredno-turistička manifestacija čiji je cilj bio da šljivi i voćarstvu u ovom kraju da ono mjesto koje oni stvarno imaju. Zamisao je bila da se Gradačac i na taj način ponudi gostima, ali i da šljiva, koja to zaista zaslužuje, bude povod za što veća okupljanja, proizvođača, stručnjaka, predstavnika poljoprivrednih i drugih srodnih organizacija. 

Te 1969. godine, kada je šljiva bila polegla od roda i kada plasmana nije bilo, grupa entuzijasta je odlučila da problem uroda, plasmana i prerade izvuče na razinu koja će značiti preokret. Da se problem pretvori u prednost. Održan je prvi "Dan šljive". Sajam se stalno razvija i obogaćuje, pa u travnju 1987. godine "Sajam šljive" ulazi u Zajednicu za plansku i poslovnu suradnju jugoslavenskih sajamskih organizacija i time postaje priznat kao značajni međunarodni sajam.

Šljiva zaslužuje svoj sajam 

Rat je prekinuo kontinuitet sajamske manifestacije u Gradačcu. No nije razbio ideju, nije oduzeo tradiciju i nije ubio optimizam. Već 1996. godine organizirana je manifestacija koja je odisala tradicijom i otvorila vrata grada za goste, za prijatelje, osigurala nova poznanstva, nove susrete.  Sajmu je udahnut novi život. A 1999. godine, tri desetljeća od prvog "Dana šljive", manifestacija dobiva ime Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije i zbog tradicije zadržava naziv Sajam šljive.

A Gradačac svake godine zablista istom ljepotom i gostoprimstvom. Sajam je njegov neodvojivi dio i taj sretni spoj grada i sajamskog šarenila valjda se rijetko sreće.


Tagovi

Sajam šljive BH šljiva Gradačački sajam Izvoz šljive Povijest Ocjenjivanje meda Ocjenjivanje rakije


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića bb, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 783 040, e-mail: [email protected] web: https://gradacackisajam.ba/