• Sajam šljive 2019
  • 03.06.2019. 13:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Sajam šljive u Gradačcu - spoj tradicije, gostoprimstva i najnovijih dostignuća

U četiri dana sajma, od 28. do 31. kolovoza bit će organizirane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Ove godine partneri Sajma šljive su Vlada Republike Hrvatske – Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb.

Foto: Gradačački sajam
  • 926
  • 110
  • 0

Tradicionalni, već 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive održat će se u Gradačcu od 28. do 31. kolovoza. Na najstarijem specijaliziranom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inozemstva. 

U četiri dana sajma bit će organizirane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. 

Bogata ponuda na oko 5.000 kvadratnih metara

Kao i do sada, organizatori, Gradačački sajam, će se potruditi bit dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti. Posjetitelji će moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora. 

Na Sajmu će se održati savjetovanje o najnovijim znanstvenim dostignućima i primjeni novih tehnologija u sektoru proizvodnje i prerade hrane. Poljoprivrednici će imati priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom. 

Bogata ponuda izloženih proizvoda

Kako je Gradačac šljivarski kraj, Sajam će biti prilika za razgovor o tome kako domaći poljoprivredni proizvodi mogu biti konkurentni na inozemnom tržištu. Jedan od pozitivnih primjera je svakako izvoz šljive u zemlje EU i rusko tržište i brend "BH šljiva". 

Za najbolje rakije velike medalje

Osim izložbe sajamskih eksponata nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavit će se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu gospodarsku granu. Na Sajmu u Gradačcu nastupit će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive. Na Poljoprivrednom gospodarstvu"Krušik“ u Skugriću Donjem ocjenjivat će se rakije, a najboljima biti uručene velike medalje. 

Partneri sajma Vlada RH i Grad Zagreb

Ova tradicionalna privredna manifestacija je postala redovan sadržaj sajamskog kalendara brojnih izlagača u Bosni i Hercegovini i regiji. Već 50 godina traje suradnja Petrokemije iz Kutine (Hrvatska) i gradačačkog Sajma šljive. To je odraz dugogodišnjeg prijateljstva i uzajamnog povjerenja. Takvih primjera u pet desetljeća sajmovanja u Gradačcu je mnogo.

Na jubilarnom 45. Sajmu šljive sudjelovalo je 320 izlagača, a sajmište je posjetilo oko 25.000 posjetitelja.

Velik je potencijal u bh sektoru voćarstva i povrćarstva 

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je vodeći poljoprivredni sajam u Bosni i Hercegovini i njegov značaj iz godine u godinu potvrđuje dolazak brojnih delegacija iz zemlje i regije. 45. Sajam šljive u Gradačcu je otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a pored njega svečanu vrpcu su presjekli državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Prošle godine, u povodu 50. godina od osnivanja ove manifestacije, partner Sajma je bio Grad Zagreb.

Ove godine partneri Sajma šljive su Vlada Republike Hrvatske – Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb.

Ocjenjivanje meda i stručno savjetovanje za pčelare

Očekuje nas i 2. sajam pčelarstva koji je produkt prethodna dva Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodim sudjelovanjem na kojem su predstavljeni brojni znanstveni radovi. I ove godine će biti dodijeljene medalje za kvalitetu ocijenjenih medova i održano stručno savjetovanje za pčelare.

Sajamske dane će pratiti bogat kulturno zabavni program, a za goste, izlagače i posjetitelje će biti organizirana i tradicionalna "Plava noć".

Prijave za 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive su u tijeku, a više informacija potražite OVDJE.

Godine kada je šljiva polegla od roda - rođen je Sajam šljive 

Listajući godine unazad, povijest Sajma govori da je prije 1969. godine održan prvi Sajam šljive. Bila je to privredno-turistička manifestacija čiji je cilj bio da šljivi i voćarstvu u ovom kraju da ono mjesto koje oni stvarno imaju. Zamisao je bila da se Gradačac i na taj način ponudi gostima, ali i da šljiva, koja to zaista zaslužuje, bude povod za što veća okupljanja, proizvođača, stručnjaka, predstavnika poljoprivrednih i drugih srodnih organizacija. 

Te 1969. godine, kada je šljiva bila polegla od roda i kada plasmana nije bilo, grupa entuzijasta je odlučila da problem uroda, plasmana i prerade izvuče na razinu koja će značiti preokret. Da se problem pretvori u prednost. Održan je prvi "Dan šljive". Sajam se stalno razvija i obogaćuje, pa u travnju 1987. godine "Sajam šljive" ulazi u Zajednicu za plansku i poslovnu suradnju jugoslavenskih sajamskih organizacija i time postaje priznat kao značajni međunarodni sajam.

Šljiva zaslužuje svoj sajam 

Rat je prekinuo kontinuitet sajamske manifestacije u Gradačcu. No nije razbio ideju, nije oduzeo tradiciju i nije ubio optimizam. Već 1996. godine organizirana je manifestacija koja je odisala tradicijom i otvorila vrata grada za goste, za prijatelje, osigurala nova poznanstva, nove susrete.  Sajmu je udahnut novi život. A 1999. godine, tri desetljeća od prvog "Dana šljive", manifestacija dobiva ime Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije i zbog tradicije zadržava naziv Sajam šljive.

A Gradačac svake godine zablista istom ljepotom i gostoprimstvom. Sajam je njegov neodvojivi dio i taj sretni spoj grada i sajamskog šarenila valjda se rijetko sreće.


Tagovi

Sajam šljive BH šljiva Gradačački sajam Izvoz šljive Povijest Ocjenjivanje meda Ocjenjivanje rakije


Partner

Gradačački Sajam

Husein Kapetana Gradaščevića bb, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 35 817 440, e-mail: [email protected] web: http://gradacackisajam.com.ba/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seoski selebriti