Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viroexpo 2020
  • 16.02.2020. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Rasprodan! Viroexpo ove godine na rekordno velikom izlagačkom prostoru

Mjesec dana prije početka, sav unutrašnji izložbeni prostor Viroexpa 2020 je – rasprodan. Ostalo je još nešto vanjskog, no i njega je svakim danom sve manje, zadovoljno ističe direktor Viroexpa Bojan Mijok.

Foto: Karolina Rastija
  • 680
  • 100
  • 0

Još je mjesec dana preostalo do početka 25. Viroexpa, sajma s međunarodnim predznakom, koji je prošle godine okupio nekoliko stotina izlagača iz 30 zemalja, ali i 31.000 posjetitelja te je kroz godine postao jedan od važnih gospodarskih potencijala Virovitičko-podravske županije. Ovdje se sklapaju poslovi i brojnim je gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima, upravo Viroexpo bio odskočna daska za ostvarivanje poslovnih poznanstava.

Rekordno velik izlagački prostor

"Mjesec dana prije početka, sav unutrašnji izložbeni prostor Viroexpa 2020 je – rasprodan. Ostalo je još nešto vanjskog, no i njega je svakim danom sve manje", zadovoljno ističe direktor Viroexpa Bojan Mijok i dodaje: "To je postala tradicija pa je sajam, unazad nekoliko godina, tjednima uoči početka rezerviran. Njemu se izlagači uvijek vraćaju jer to je sajam s kojim ste uvijek "u plusu". Poljoprivredna smo županija. Vidjeli smo kako je interes za poljoprivredom i mehanizacijom iznimno velik. Prepoznali su to i naši izlagači pa će vanjski izlagački prostor ove godine biti rekordno velik", novost je koju podcrtava Mijok.

Još više prostora za mehanizaciju ove godine

Viroexpo je kroz godine postao važan gospodarski faktor, prepoznat u Hrvatskoj kao poželjan poslovni partner. Predstavit će se i na 25. jubilarnom sajmu GAST u Splitu, od 26. do 29. veljače. Uz Viroexpo, na Gastu će biti i izlagači iz Virovitičko-podravske županije koji će, samo dvadesetak dana kasnije biti i u Virovitici.  

Od turizma do navodnjavanja

Virovitičko-podravska županija će na sajmu Viroexpo predstaviti svoje turističke i gospodarske potencijale. Gledajući turističke mogućnosti, tu su Park prirode Papuk i područje uz rijeku Dravu, dva UNESCO zaštićena područja ove županije. 

"Prikazat ćemo i tri, europskim sredstvima obnovljena dvorca na području VPŽ - Dvorac Pejačević u Virovitici, Hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru i Dvorac Janković u Suhopolju. Predstavit će se i sustavi navodnjavanja, po čemu je Virovitičko-podravska županija lider u Hrvatskoj. Bit će tu i proizvođači, meda, ljekovitog bilja, mesnih prerađevina, slastica, vina, rakija i likera s područja naše županije", pojašnjavaju organizatori. 

Pčelari imaju velika očekivanja od ovogodišnjeg sajma

Ove će godine na sajmu Viroexpo biti naglasak na očuvanju pčelinjeg fonda kroz čitavu godinu rada Hrvatskog pčelarskog saveza, a predavanje koje budi veliko zanimanje među pčelarima je novi Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, budući da se dosta toga mijenja i u pčelarskom sektoru.

"Nismo sasvim zadovoljni s takvim zakonom, ali ne znamo još sve detalje. Upravo će na ovaj sajam Ministarstvo poljoprivrede poslati svoje eminentne stručnjake kako bi mogli rastumačiti pojedine stavke toga zakona. Mi ćemo tada kroz pčelarski sektor moći kanalizirati i naše primjedbe, ali i sugestije pčelarima kako se organizirati, a kako bi što više u skladu sa zakonom mogli nastaviti ovu plemenitu djelatnost", komentirao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos koji ističe da je Viroexpo najznačajniji sajam takve vrste u Hrvatskoj budući da na njemu pčelarska grupacija ima značajno mjesto i događanja.

Naglasak sajma bit će na očuvanju pčelinjeg fonda

"I ove će godine na sajmu biti izloženi razni pčelinji proizvodi pčelara iz naše županije, ali i šire, a bit će organizirana i kvalitetna predavanja. Hrvatski pčelarski savez želi što više marketinški pokriti našu grupaciju i djelatnost, želimo demantirati tradicionalno shvaćanje pčelarstva koje ga predstavlja samo kao proizvođača pčelinjih proizvoda. Moramo shvatiti kao i što sve više shvaća suvremeni svijet, da je primarna zadaća upravo oprašivačka djelatnost i hvala svakome tko želi držati i uzgajati pčele, jer na taj način čini puno za širu društvenu zajednicu", zaključio je Vrbos.

Ocjenjivanje uzoraka mladih vina

I brojni vinari prepoznaju Viroexpo kao mjesto za promociju svojih proizvoda. Tako Udruga vinogradara i voćara "Sveti Vinko Virovitica" već tradicionalno organizira ocjenjivanje uzoraka mladih vina koja će ujedno biti izložena na sajmu. To je najavio i predsjednik navedene udruge Mato Anić.

"Preuzimanje uzoraka obavljat će se 29. veljače od 10 do 17 sati u prostorijama Udruženja obrtnika u Ulici Tomaša Masaryka 19 Virovitica, a stručna komisija ocjenjivanje će obaviti dan kasnije, 1. ožujka. Za članove udruge cijena po uzorku iznosi 70 kuna, a za one koji nisu članovi cijena je 100 kuna", pojasnio je predsjednik udruge, Mato Antić. 

I vinari imaju značajno mjesto na Viroexpu

Divlji zapad Viroexpa 

Na sajmu će se i ove godine, sada već tradicionalno predstaviti izložba "Virovitica voli vlakove", jedna od turističkih atrakcija i grada i županije - omiljen kutak za najmlađe, ali i one starije na Viroexpu. Ove godine će se predstaviti s "divljim zapadom" i maketama vlakića koji su prvorazredna atrakcija sajma.

Uz pokroviteljstvo Vlade RH, već godinama, sajam uspješno organiziraju: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, dok je tehnički organizator je Viroexpo d.o.o.. Zemlja partner jubilarnog 25. Viroexpa će biti Savezna Republika Njemačka, a Županija partner, Koprivničko-križevačka županija. Banka partner sajma, ove godine će biti RBA Raiffeisenbank Hrvatska.


Tagovi

Viroexpo Izlagački prostor Bojan Mijok Pčelari Virovitičko-podravska županija Željko Vrbos Ocjenjivanje vina 2020 Mato Anić Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Viroexpo d.o.o.

33000 Virovitica, Hrvatska
tel: + 385 33 638 270, fax: + 385 33 638 278, e-mail: info@viroexpo.hr web: http://viroexpo.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/