• Cro Vin
  • 18.04.2018. 09:00

Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske u svibnju

U Svetom Martinu na Muri 3. i 4. svibnja održat će se Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske. Program je podijeljen u pet sekcija.

Foto: Pixabay/waldwkl
  • 191
  • 15
  • 0

Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske održat će se 3. i 4. svibnnja 2018. u Svetom Martinu na Muri 

Otvaranje skupa započinje u 11 sati, a program prvog dana podijeljen je u tri sekcije. Prva je sekcija Zakonodavstvo, a o Zakonu o vinu govorit će Tugomir Majdak, dip. ing. agr. državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede te doc.dr.sc. Leo Gracin sa Sveučilišta u Splitu dok će o Problematici nedostatka radne snage govoriti Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nakon čega slijedi panel rasprava.

Druga sekcija obuhvaća temu Agrotehnika i ampelotehnika vinograda koja se odnosi na gnojidbu u vinogradu, razvoj sintetskih kimera vinove loze, primjenu strojeva u vinogradu, navodnjavanje vinograda u krškom krajobrazu, školi rezidbe te zatravljivanje vinograda - prednosti i nedostaci. 

Posljednja sekcija prvog dana bavit će se enologijom, odnosno inovacijama u biotehnologiji vina, kvaliteti vina i ulozi zaštićene oznake izvornosti kao i temom Vino i zdravlje, a nakon svega slijedi društvena večer "O vinu uz vino". 

Drugi će se dan održati dvije sekcije. Prva je sekcija Zaštita vinove loze na kojoj će se govoriti o programu i aktivnostima monitoringa zlatne žutice vinove loze, ulozi proizvođača u sprječavanju i sanaciji zlatne žutice vinove loze, utjecaju klimatskih promjena na zdrastvene probleme u vinogradarstvu i novim zahtjevima na ostatke pesticida. 

Druga sekcija odnosi se na Korištenje EU fondova, odnosno mjere iz Programa ruralnog razvoja i primjer projekata iz Europskih fondova, odnosno posjet vinogradu Alojza Tomšića. 

Sudionici plaćaju kotizaciju u iznosu od 400 kn (+PDV), a grupa od 5 i više sudionika iz jedne tvrtke, udruge ili institucije 350 kn (+PDV). Više informacija o kotizaciji i organizaciji programa možete dobiti na e-mail adresi [email protected] te na internetskoj stranici Gospodarskog lista. 

Skup organiziraju Gospodarski list i InfOmArt Zagreb d.o.o. 

 


Tagovi

Cro Vin Stručni skup Vinogradari Vinari Sveti Martin na Muri


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba 2020,sadnja 2015.
3,75kg po biljci