Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG 5 Fest
  • 29.05.2019. 16:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Korčula

Prvi LAG 5 fest, sajam lokalnih i tradicijskih proizvoda na Korčuli

Ukupno petnaest izlagača predstavit će svoje domaće proizvode i specijalitete: od vrhunskih vina s Korčule i Pelješca, meda, Korčulanskog maslinovog ulja, likera, domaćih džemova i marmelada, kokošjih jaja, do kreativnih ručnih uradaka kao što su torbe ili pak neke slatke delicije.

Foto: Pixabay/testado
  • 383
  • 35
  • 0

Lokalna akcijska grupa "LAG 5“ po prvi put organizira LAG 5 FEST, sajam lokalnih i tradicijskih proizvoda, koji će se održati 31. svibnja na gradskoj tržnici Rotonda u Korčuli od 16 do 19 sati.

"Po prvi put održava se "LAG 5 FEST“ - Sajam lokalnih i tradicijskih proizvoda, na kojem će izlagati članovi LAG-a 5 i naši suradnici: pčelari, maslinari, vinari, obrtnici i drugi. Ukupno petnaest izlagača predstavit će svoje domaće proizvode i specijalitete: od vrhunskih vina s Korčule i Pelješca, meda, Korčulanskog maslinovog ulja, likera, domaćih džemova i marmelada, kokošjih jaja, do kreativnih ručnih uradaka kao što su torbe ili pak neke slatke delicije. Na ovogodišnjem sajmu sudjelovat će Jelena Marović iz Eko škoja - dobitnica Zlatne naranče iz 2016. za najbolji agroturizam u županiji. Izlagat će nagrađivani pčelar i maslinar Vlaho Komparak, kao i nedavno nagrađeni vinar iz Lumbarde, OPG Frane Cebalo, osvajač zlatne medalje na International Wine Challengu u Londonu. Iz Lumbarde će nam se pridružiti i mladi poljoprivrednik Roko Luka Šestanović s nizom svojih autentičnih proizvoda.

Svoje proizvode predstaviti će i Sanja Protić iz Blata koja osim maslinovog ulja, proizvodi četiri vrste džema od limuna, gorke naranče, smokava i grožđa. Proizvodi još motar, suhe smokve, kantarionovo ulje, arancine, limuncine, ušećerene bademe, sapune od maslinovog ulja i blatsku lumbliju. Iz Vele Luke nam dolaze članovi Udruge maslinara, OPG Ranko Surjan, OPG Teo Grbin, OPG Žabica Petar i OPG Zlatko Bosnić, ponosni nositelji oznake Korčulansko maslinovo ulje. Ulje se dobiva od autohtonih korčulanskih sorti, a posebno je po svojoj pikantnosti i gorčini. Iskusna nepca znaju da su takvog okusa samo iznimno zdrava i bogata maslinova ulja", najavljuju iz LAG-a. 

S Pelješca, pak, dolazi mladi agronom koji se bavi maslinarstvom i stočarstvom Frano Mihlinić, koji će nam približiti specifičnosti maslinovog ulja s poluotoka Pelješca. Moći će se degustirati i kupiti Proizvodi Natura Antunović, autohtoni likere i rakije s poluotoka Pelješca koje su rezultat dugogodišnjeg strpljivog i napornog rada cijele obitelji Antunović. Od vinara s Pelješca izlagati će OPG Petar Matković koji kaže da su dani proizvodnje satkani od stotina lijepih i manje lijepih priča koje ih čine ponosnima na vina koja su stvorili. Osim Vina Matković, predstaviti će nam se i mala vinarija Križ iz Prizdrine, jedini biodinamički proizvođač u našoj županiji. Vinarija Križ jedna je od članova Slow food udruženja proizvođača pelješkog varenika koji ćete imati prilike kušati na LAG 5 FESTU.

Iz Trpnja će se pridružiti akademska umjetnica Morana Raguž, predsjednica udruge Trpanj Odma, poznata po svojim rukotvorinama s mediteranskim motivima. Debitantski nastup OPG-a Marin Šale, koji se bavi ekološkim uzgojem kokoši Hrvatica, pasmine koja je nastala 1919. godine, a čija jaja imaju manje kolesterola, iznimno kvalitetni sadržaj koji ne gubi vitamine i ostalo termičkom obradom. Jaja su pogodna upravo za djecu i starije osobe, a moći ćete ih kupiti upravo na LAG 5 FESTU.

"Šećer na kraju, OPG Vedranka Katić poznata je po gastrodelikatesi koju je sama osmislila - Smokvun, koji se danas svrstava u kategoriju „raw fooda“. Radi se o smokvi u koju se dodaju i orašasti plodovi koji postoje u tamnoj i bijeloj čokoladi. Nema pečenja i nema dodavanih šećera. Ovaj proizvod ne možete kupiti u nekoj trgovini ili dućanu, ali možete na LAG 5 Festu", zaključuje se u najavi koju potpisuje Bojana Silić Krstulović.


Tagovi

LAG 5 Fest Korčula Sajam lokalnih i tradicijskih proizvoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]