Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjičke igre
  • 28.08.2018. 09:00

Prvi glas Zagorja: Pet pobjednika na tradicionalnim Konjičkim igrama

Kao i prijašnjih godina, bile su organizirane utrke u vožnji zaprega u kategoriji hladnokrvnjaka i toplokrvnjaka i za jahače staza spretnosti u ženskoj i muškoj konkurenciji te cross staza u mješovitoj konkurenciji.

Foto: Nikola Bosilj
  • 973
  • 222
  • 0

U sklopu tradicionalne manifestacije Prvi glas Zagorja održane su zanimljive i pune uzbuđenja konjičke igre u Svetom Križu Začretju.

Udruga za kulturu, zabavu i šport Sveti Križ Začretje po 50. puta organiziralo je tradicionalnu manifestaciju Prvi glas Zagorja, a u Tjednu kulture, zabave i športa hipodrom u Svetom Križu Začretju bio je ove subote rezerviran za konjare iz Hrvatske. Prošlih godina na igrama su sudjelovali i gosti iz inozemstva, no najava kišovitog vremena ove ih je godine sputala.

Tri vrste utrka - tko je bio najbolji?

Kao i prijašnjih godina, bile su organizirane utrke u vožnji zaprega u kategoriji hladnokrvnjaka i toplokrvnjaka i za jahače staza spretnosti u ženskoj i muškoj konkurenciji te cross staza u mješovitoj konkurenciji.

U ženskoj konkurenciji je na stazi spretnosti pobjedu odnijela Maja Piljek, dok je kod jahača prvi bio Denis Dožaić.

Diana Ričko je bila pobjednica na cross stazi, dok u utrci zaprega, u kategoriji hladnokrvnjaka, pobjedu je odnio Vlado Kosec. U konkurenciji toplokrvnjaka prvo mjesto osvojio je Zdenko Marenčić.

Nedostaje mladih uzgajivača konja

No, mnogo bitnije od samih utrka i pobjednika je činjenica da se tradicija nastavlja već desetu godinu te da u Zagorskoj udruzi uzgajivača konja imaju veliku želju da tako bude i u budućnosti, no treba ukazati i na problem. "Nedostaje mladih uzgajivača konja, što i ne treba čuditi s obzirom na to da držanje konja iziskuje mnogo truda, brige i odricanja – bez financijske isplativosti, no nadamo se da će to promijeniti te da će se ljubav prema konjima prenijeti i na mlađe generacije", kažu u udruzi koja postoji već punih dvadesetak godina i trenutno broji 80 aktivnih članova koji uzgajaju oko 50 konja. Cilj je kroz godinu organizirati nekoliko manifestacija i druženja, a sve u svrhu promicanja konjogojstva.

Iako je ove godine, zbog već spomenutih vremenskih neprilika, odaziv bio manji nego inače, vrijedni domaćini iz Zagorske udruge uzgajivača konja osigurali su hranu i piće za svoje goste iz susjednih županija, koji su puni pozitivnih dojmova te se vesele i nadaju novom susretu i sljedeće godine na istom mjestu.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Konjičke igre Sveti Križ Začretje Tjedan kulture zabave i športa Zagorska udruga uzgajivača konja Konjogojstvo


Autor

Nikola Bosilj

Više [+]

Nikola je politolog iza kojega je i medijsko iskustvo. Kaže: svaki je dan u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]