Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seljačka tržnica
  • 01.10.2013. 10:14

Prva Seljačka tržnica Zadarske županije

Cilj pokretanja tržnice je osigurati kupcima izravni pristup kvalitetnim sezonskim poljoprivrednim proizvodima s područja Zadarske županije

Foto: www.undp.hr
  • 411
  • 36
  • 0

Područje Zadarske županije značajno je po proizvodnji voća i povrća, a posebno po intenzivnom uzgoju maslina i proizvodnji visoko kvalitetnog maslinovog ulja te vrhunskih vina. Unatoč tome što su njihovi proizvodi visokokvalitetni, mnogi mali proizvođači teško nalaze pouzdano mjesto i način za plasman svojih proizvoda. Kao i u ostatku Europe, seljačke tržnice su sve više poznate kao mjesta gdje se mogu naći proizvodi provjerenog podrijetla. Također, očekuje se da će prisutnost poljoprivrednih proizvođača i izravna komunikacija s kupcima privući pažnju turista.

U Zadru je u subotu, 21. rujna 2013. godine, s radom započela prva Seljačka tržnica Zadarske županije. Tržnica je otvorena u okviru zajedničkog projekta Zadarske Županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), vrijednog 210.500,00 kuna. Cilj pokretanja tržnice je osigurati kupcima izravni pristup kvalitetnim sezonskim poljoprivrednim proizvodima s područja Zadarske županije, a istovremeno poljoprivrednim proizvođačima Zadarske županije pružiti mogućnost proširenja prodaje i lokalnog plasmana proizvoda izravno građanima i turistima. Ova tržnica razlikuje se od ostalih iz razloga što na tržnici prodaju prvenstveno poljoprivredni proizvođači, koji su spremni uložiti dodatni napor kako bi osobno prodavali svoje proizvode te osigurava kontrolu kvalitete i podrijetlo proizvoda.

Zahvaljujući plodnom tlu, pogodnoj klimi te općenito povoljnim ekološkim uvjetima naša je županija posebno dobro područje za razvoj poljoprivrede“, izjavio je Stipe Zrilić, župan Zadarske županije. Ovakvim načinom prodaje, stvorit će se odnos povjerenja između proizvođača i kupaca te će subotnji odlazak na tržnicu značiti, ne samo način nabave zdravih namirnica, već i ugodno druženje.

Današnji kupac želi točne informacije o proizvodu koji kupuje“, ističe Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj.

Iako je pokretanje Seljačke tržnice prvi projekt takve vrste u suradnji Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, nadovezuje se na prethodne projekte ruralnog razvoja. Do kraja godine upravljanje tržnicom bit će preneseno na Agenciju za ruralni razvoj Zadarske županije, koja će nastaviti s održavanjem tržnice i osigurati animiranje poljoprivrednika u budućnosti. Proizvođači koji žele sudjelovati na tržnici moraju imati prebivalište na području Zadarske županije i proizvoditi na registriranom i legalnom gospodarstvu.

Foto: www.undp.hr


Tagovi

Seljačka tržnica Zadarska županija Proizvođači Stipe Zrilić Plasman Masline Voće Povrće UNDP Louisa Vinton