Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čvarkijada
  • 16.12.2015. 10:35

Prva Čvarkijada crne slavonske svinje

Prvom Čvarkijadom prezentirane su mogućnosti uzgoja crne slavonske svinje.

  • 321
  • 57
  • 0

Premda mnogi Dobrovčani ponosno ističu svoje bosansko-hercegovačko porijeklo, ovo zapadno predgrađe Lipika 12. prosinca disalo je punim slavonskim plućima, odnosno bolje rečeno, uz puni slavonski želudac.

Tog dana na prostoru ispred prostorija NK Dobrovac održana je prva dobrovačka Čvarkijada uz prikaz tradicionalnog slavonskog kolinja i prezentaciju mogućnosti koje se lokalnim vlasnicima OPG-a otvaraju u uzgoju crne slavonske svinje u okviru programa razvoja poljoprivrede i subvencioniranje uzgoja ove autohtone slavonske pasmine na području Grada Lipika i Požeško-slavonske županije, a u organizaciji Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO, Grada Lipika, Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. te LAG-a Zeleni trokut.

Miješanje mesa

Fajferica ipak preživjela

Kako bi se dobila potrebna sirovina za početak Čvarkijade, prvo je održano tradicionalno slavonsko kolinje, ali autohtona crna slavonska svinja ipak je preživjela jer je za potrebe manifestacije i prikaza tradicionalnih običaja žrtvovana krmača neslavonske pasmine, pijetren ili neke druge.

Pripreme su na prostoru sportskog dana za ovaj događaj započele već početkom tjedna jer trebalo je izraditi prostor gdje je izložena krmača crne slavonske svinje s podmlatkom, postaviti stare strojeve kakvim su se uz konjsku i volovsku snagu nekad obrađivala polja, izraditi natkriveni prostor za izlaganje starih alata za kolinje te nekadašnjih slavonskih kuhinja.

Glavni akteri nositelji gradske vlasti

Prvu Čvarkijadu uz tradicionalni doručak od prošlogodišnjih suhomesnatih proizvoda i zdravicu kuhanom rakijom, otvorio je predsjednik Udruge LIDO Marijan Poletto, a potom je zadužio gradonačelnika Grada Lipika Vinka Kasanu i njegovog zamjenika Slobodana Katunara da starom ručnom pilom prepile jedan trupac.

Krofne su spremne

Nakon što su nositelji gradske vlasti uspješno prepilili trupac, posao u kojem je ovaj put vodstvo preuzeo dogradonačelnik Katunar iz stručnih razloga, tradicionalno kolinje je započelo i članovi udruge prionuli su na posao. Niko Rade preuzeo je ulogu domaćina, Zdenko Poletto određen je za glavnog mesara koji je delegirao zaduženja na kolinju ostalim članovima i članicama, a odgovornost za topljenje masti i izradu čvaraka preuzele su Ankica Kozić i Slavica Kšiško.

Nadzor čvaraka preuzele žene

One su preuzele zahtjevnu odgovornost za nadziranje pripreme čvaraka iz četiri kotla jer je osim svinjskog sala koji se pripremio na mjestu Grad Lipik nabavio dodatnu količinu svinjskog sala kako glavne delicije, čvaraka, ne bi manjkalo.

Prikaz tradicionalnog kolinja za sve posjetitelje protekao je uz degustaciju svih delicija koje su pripremljene. Degustiralo se čvarke, pečene mesne kobasice i krvavice, pečene jetrice samo na svinjskoj masti, pečenu kotlovinu i meso te švargle. Tamburaški sastav Lipa pobrinuo se da slavonsko kolo i ples ne prestanu te da se bećarci nastavljaju novim stihovima.

Prezentacija programa subvencioniranja uzgoja crne slavonske svinje

Priprema mesa

Vrhunski kulturno-zabavni događaj u Dobrovcu nadopunio je izniman stručno-gospodarski skup za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Grada Lipika. Tijekom kolinja u prostorijama sportskog centra održano je predstavljanje programa razvoja poljoprivrede i subvencioniranja uzgoja crne slavonske svinje na području Grada Lipika i Požeško-slavonske županije za lokalne vlasnike OPG-a u organizaciji Grada Lipika, Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. i LAG-a Zeleni trokut, a okupljenim poljoprivrednicima podijeljeni su i letci o toj temi.

Prezentaciju su pozdravom otvorili gradonačelnik Vinko Kasana i direktor LIRE Dejan Iličić koji su pozvali zainteresirane poljoprivrednike da se obrate Gradu Lipiku i LIRI za pomoć i podršku ukoliko budu krenuli u razvoj ovog uzgoja na poljoprivrednim gospodarstvima.

Zaštita mesa fajferice

Potom je stručno predavanje na temu uzgoja crne slavonske svinje pod naslovom Zaštita mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti, održao profesor doc.dr.sc. Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Preostalih troje izlagača predstavili su razne mogućnosti financiranja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Igor Matek iz LAG-a predstavio je financiranje kroz mjere LEADER pristupa, Iva Gamauf iz LIRE predstavila je program subvencioniranja uzgoja crne slavonske svinje na području Grada Lipika i Požeško-slavonske županije te na kraju je njezin kolega Darian Husko predstavio mogućnosti financiranja dostupnih kroz Program ruralnog razvoja RH 2016.-2020.


Fotoprilog


Tagovi

Čvarkijada Fajferica Crna slavonska svinja LAG Zeleni trokut LIDO LIRA Pijetren Vladimir Margeta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.