• Zdravi odmor
  • 12.11.2015. 18:00

Prosena i ječmena kaša kao školski obrok

U sklopu projekta Zdravi odmor i koprivnički će školarci imati prilike probati kvalitetne školske obroke od heljde te ječmene i prosene kaše.

Foto: Podravka d.d.
  • 106
  • 8
  • 0

U projekt Zdravi odmor uključuje se sve više hrvatskih škola i tvrtki. Cilj je unaprijediti svakodnevne prehrambene navike učenika osnovnih škola te pomoći školama u pripremanju zdravih, maštovitih i ukusnih školskih obroka.

Jedna od tvrtki koje aktivno sudjeluju u projektu je i koprivnička Podravka. Ovih je dana tako njihov promotor kulinarstva Zlatko Sedlanić, zdrave dječje obroke predstavio u Zagrebu. Na stolu su se našla jela od prosene i ječmene kaše te heljde, namirnica, koje su nekada činile osnovu prehrane, a danas se zahvaljujući kulinarskim i nutricionističkim stručnjacima kompanije, pretvaraju u suvremene, ali zdrave obroke za školarce.

Slijedeći će ovakve zdrave obroke u srijedu 18. studenoga 2015. godine, imati priliku probati učenici O.Š. Braće Radića u Koprivnici, za koje će ih, uz kuhara Zlatka Sedlanića, pripremati i pjevač Luka Nižetić. Usput će školarci biti informirani koje namirnice općenito moraju jesti da bi bili zdravi te zašto se ne smije preskakati doručak.

Projekt, između ostalih, podupiru Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo zdravlja, a provodi se u suradnji s Laboratorijem za znanost o prehrani, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Podravka d.d.


Povezana biljna vrsta

Heljda

Heljda

Sinonim: hajda, hajdina, ajda, eljda, jelda | Engleski naziv: Buckwheat | Latinski naziv: Fagopyrum esculentum Moench.

Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo te služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u kemijskom sastavu zrna kao i... Više [+]

Tagovi

Zdravi odmor Osnovne škole Učenici Školski obroci Ministarstvo zdravlja Ministarstvo znanosti Prehrambeno-biotehnološki fakultet Podravka Zlatko Sedlanić Zagreb Prosena kaša Ječmena kaša Heljda Nutricionisti O.Š. Braće Radića Koprivnica Lu


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prilici temperaturi - valja se dobro ugrijati izvana i iznutra 😉