Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 03.05.2016. 17:30

Proglašeni pobjednici 18. Dana masline u Zadru!

Podjelom priznanja i proglašenjem šampiona završena je manifestacija Dani masline Zadar. Oba šampionska ulja osvojila su maksimalan broj bodova, svaki po 100!

  • 449
  • 20
  • 0

Podjelom priznanja i proglašenjem šampiona u zadarskom hotelu Kolavare u noći sa subote na nedjelju svom kraju privedeni su osamnaesti po redu Dani masline Zadar, međunarodna manifestacija maslinara uljara.

Titula šampiona u kategoriju otvorenih ektradjevičastih ulja pripala je Obiteljskom poljoprvrednom gosdpodarstvu Koruna, vlasnika Stojka Suraća iz Zadra. Šampion u kategoriji pakovina je Žigante d.o.o. iz Kostanjice u Istri.

Maksimalan broj bodova

"Oba šampionska ulja osvojla su maksimalni broj bodova, znači svako po 100 bodova što se nije dosad nikad nije dogodilo", kaže Anita Peraić, voditeljica Profesionalnog panela za ocijenjivanje maslinovih ulja pri Zavodu za javno zdrastvo Zadarske županije.

Najbolja ulja birana su između 127 uzoraka od kojih su 120 ih Hrvatske, 14 iz Slovenije, 4 iz Crne Gore i 3 iz Italije. Posebnost Dana masline što su ulja uzorkovana direktno kod proizvođača, što po mišljenju organizatora, ali samih maslinara, pridonosi još većoj vjerodostojnosti ocijenjivanja.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo zavirili su u svaki podrum, konobu li neko drugo spremište ulja zainteresiranih maslinara, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016.

Kod prikupljanja ulja težište je bilo na kvaliteti, a ne na masovnosti i skupljanju velikog broja ulja.

Suraćeva kruna oko Zadra

Sve kvalitete sadržane su i u šampionskom ulju OPG-a Koruna. "Znao sam da imam kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nisam očekivao", rekao je Stojko Surać, neposredno nakon što je iz ruku saborskog zastupnika dr. Ante Župana, preuzeo priznanja veliki pehar.

Ovo je rezulat 40-godišnjeg rada u maslinarsvu u koji je uključena cijela moja obitelj, kaže Stojko Surać, koji 750 maslina uzgaja na pet lokacija.

Zadovoljni Giancarlo Zigante

Zadovoljstvo nije krio ni Giancarlo Zigante, vlasnik tvrtke Zigante d.o.o. Nakon što mu je nagrade za šampionsko ulje u kategoriji pakovina uručio Daniel Segarić, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije Zigante je rekao: "Lijepo je to priznanje, jer je to i druženje prijatelja maslinara i uljara, nismo zavidni jedni drugima, veselimo se svačijem uspjehu, jer je to i naš zajednički uspjeh. Ove godine sam pobijedio ja, dogodine će netko drugi. Bitno je da su ulja iz godine u godinu sve kvalitetnija".

Giancarlo je u javnosti poznat i kao kralj tartufa koji sada ima 1600 stabala maslina, uglavnom na području istarske Plovanije. Najveći dio ulja plasira u svojim trgovinama i restoranima, a dio se prodaje i vani.

Top 5 i 89 zlata

Uz titule šampiona proglašeno je i po pet ulja u kategorijama otvorena i pakovine. U top 5 su ulja OPG Mate Duševića iz Ljubča, BEM Boris Sabadin iz Slovenije te Obrt Benvegnu, OPG Cosseto i OPG Lupić iz Istre. U kategoriji otvorenih ulja u Top 5 su ulja Dina Podruga, OPG Mile Vrsaljko, Branka Kutije, Borislava Pedića i Mira Markovića.

Podijeljeno je 56 zlatnih medalja za kvalitetu otvorenih ekstradjevičanskih ulja te 33 zlata u kategoriji pakovina. Osim po kvaliteti ulja punoljetno izdanje Dana masline koje se 29. i 30. travnja odvijalo u Zadru i otoku Ugljanu ostat će zabilježeno i po događajima iz raznovrsnog programa.

Uz vođene degustacije gdje su posjetitelji mogli naučiti kako razlikovati dobro od lošeg ulja, bilo je i sljubljivanja ulja, sira i sve boljih ravnokotarskih vina. Sav utržak od dobrovoljnih priloga otišao je Odjelu za ginekologiju OB Zadar kao pripomoć za kupnju office histereoskopa.

Ove godine svi hvale i stručni dio programa u sklopu kojega je bio i izlet na otok Ugljan u posjet antičkim maslenicima u Lukoranu, a u Mulima, gdje su ostatici antičkog mlina za masline, upriličeno je 1. Međunarodno natjecanje Žgvacet u pripremanju jela od mlade janjetine s bižima i mladim krumpirom.

Sve u svemu, ovogodišnji 18. Međunarodni Dani masline Zada 2016. opravdali su očekivanja maslinara, stručnjaka, ali i građana Zadra, kao i otoka Ugljana, koji su u velikom broju sudjelovali u svim ovim događanjima.


Tagovi

Dani masline Zadar Pobjednici Šampioni Maslinari Maslinovo ulje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.