• Priprema slastica
  • 04.12.2015. 12:15

Pripremanje starih dubrovačkih kolača i slastica

U Dubrovniku će i ove godine biti održano natjecanje u pripremanju starinskih slastica kao što su mantala, bruštulane mjendule, kontonjate i arancini. Napravite ih kod kuće i donesite na ocjenjivanje.

Foto: Baldo Marunčić
  • 120
  • 7
  • 0

Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva Deša iz Dubrovnika i ove godine u ovo predblagdansko vrijeme organizira natjecanje u pripremi tradicionalnih slastica dubrovačkoga kraja kao što su mantala, kontonjata, bruštulane mjendule i arancine.

Mantala se pravi od kuhanog mošta i krupno mljevenog pšeničnog brašna odnosno krupice. Osnovni sastojak kontonjate su dunje, bruštulane mjendule su ušećereni bademi koji se poslušuju na Badnjak i božično jutro kao slatke grickalice, dok su arancini ušećerene kore neprskanih naranči, koje se poslužuju kao bomboni.

Pripremanje starih božićnih slastica

Spomenuti specijaliteti mogu se donijeti u prostorije Deše u Lazaretima od ponedjeljka 07. prosinca do ponedjeljka 14. prosinca 2015. godine, od 08:00 do 16:00 sati.

Ocjenjivački sud će ih kušati i ocijeniti, a najbolja slastica kao i domaćica koja će je pripremiti, dobit će Zlatnu plaketu. Rezultati ocjenjivanja bit će poznati 18. prosinca 2015. kada će biti organiziran i prigodni program.

Ovim se natjecanjem želi potaknuti mlade domaćice na sakupljanje recepata i pripremanje ovih starinskih božićnih slastica, karakterističnih za južnu Dalmaciju. Detaljnije informacije možete dobiti na broj telefona 020/420-145 ili e mail: [email protected]

Foto: Baldo Marunčić


Tagovi

Deša Regionalni centar Dubrovnik Predblagdansko vrijeme Tradicionalne slastice Mantala Kuhani mošt Pšenično brašno Kontonjate Dunje Bruštulane mjendule Bademi Badnjak Božično jutro Arancini Naranče Zlatna plaketa Južna Dalmacija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Crni Petak u Hittneru uz akcije do 30%

Tvrtka Hittner specijalizirana je za proizvodnju šumskih traktora - skiddera, malih poljoprivrednih traktora, priključaka za traktore i svih vrsta rezervnih dijelova za t...

Pročitaj cijelu bilješku