Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • En Primeur 2017
  • 14.02.2017. 15:00

Premijera mladih vina hrvatskih vinara

Na šestom predstavljanju i kušanju mladih istarskih malvazija i žlahtina berbe 2016., pod nazivom En Primeur 2017. predstavila su se 54 hrvatska vinara.

  • 718
  • 73
  • 0

Na šestom predstavljanju i kušanju mladih istarskih malvazija i žlahtina berbe 2016., pod nazivom En Primeur 2017., u organizaciji Udruženja vinarstva HGK i udruge Vinistra, u zagrebačkom hotelu Esplanade 13. veljače, predstavila su se 54 hrvatska vinara. Zigante, Agrolaguna, Benvenuti, Kozlović, Prodan, Franković, Rossi, Kabola i PZ Vrbnik samo su neki od njih.

"Berba 2016. ima mnogo potencijala. Očekujemo da će predstavljena mlada vina biti vrhunska jer su svježa, formirana, odličnih aroma, lagana i pitka, a uskoro ćemo ih moći naći i na tržištu", istaknuo je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti.

Iznimna kvaliteta istarske malvazije i žlahtine 2016.

"Početkom godine predstavljaju se mlada vina iz prethodne godine. Prošlogodišnja je berba, prema ocjeni stručnjaka, bila iznimne kvalitete. Vino priča priču, a vinari se obraćaju ugostiteljima, trgovcima, sommelierima, novinarima te široj publici potrošačima, a ovo je prva prigoda da se kušaju mlada vina koja idu na tržište", istaknula je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, dodajući da HGK putem Udruženje vinarstva daje potporu ovakvim vidovima prezentacije na domaćem, a i na inozemnom tržištu.

"U hotelu Westin u Zagrebu u četvrtak, 16. veljače, održat će se i En Primeur prošlogodišnje berbe mlade graševine i drugih vina triju vinskih regija - Slavonije i hrvatskog Podunavlja, Dalmacije i Bregovite Hrvatske", najavila je Marković.

Kušanje za profesionalce u vinskom biznisu

"Prošla je godina bila savršena godina za malvaziju i žlahtinu. Malvazija istarska berba 2016. bila je izražene aromatike, voćno-cvjetnih aroma, prepoznatljivih boja, okusno uravnotežena i standardno visoke kvalitete", istaknuo je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba, predstavljajući osobine malvazije berbe 2016. južne, zapadne, sjeverne i središnje Istre.

Kušanje je bilo organizirano za profesionalce - ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka, kao i javnost.

En Primeur je vrlo cijenjen i specifičan način kušanja vina. Riječ je o francuskom trendu čija je tradicija duga i koji je izvrsna prilika da se profesionalci, ugostitelji, trgovci i ljubitelji upoznaju s mladim vinima. U Hrvatskoj je ova tradicija manje poznata, ali popularnost i posjećenost iz godine u godinu raste.

Smisao takvog kušanja vina jest pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti jer vinari predstavljaju svoja mlada vina koja su najčešće još nerazbistrena poput mošta. Neprestani rast broja vinara i marketinških vinskih regija koje sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti kušanja mlade berbe te općenito zagovara ovakva događanja, a svakako pridonosi razvoju kulture ispijanja vina te povećanju konkurentnosti domaćeg proizvoda u našoj regiji.


Tagovi

En Primeur Mlada vina Nikola Benvenuti


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."