Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • En Primeur 2017
  • 14.02.2017. 15:00

Premijera mladih vina hrvatskih vinara

Na šestom predstavljanju i kušanju mladih istarskih malvazija i žlahtina berbe 2016., pod nazivom En Primeur 2017. predstavila su se 54 hrvatska vinara.

  • 684
  • 73
  • 0

Na šestom predstavljanju i kušanju mladih istarskih malvazija i žlahtina berbe 2016., pod nazivom En Primeur 2017., u organizaciji Udruženja vinarstva HGK i udruge Vinistra, u zagrebačkom hotelu Esplanade 13. veljače, predstavila su se 54 hrvatska vinara. Zigante, Agrolaguna, Benvenuti, Kozlović, Prodan, Franković, Rossi, Kabola i PZ Vrbnik samo su neki od njih.

"Berba 2016. ima mnogo potencijala. Očekujemo da će predstavljena mlada vina biti vrhunska jer su svježa, formirana, odličnih aroma, lagana i pitka, a uskoro ćemo ih moći naći i na tržištu", istaknuo je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti.

Iznimna kvaliteta istarske malvazije i žlahtine 2016.

"Početkom godine predstavljaju se mlada vina iz prethodne godine. Prošlogodišnja je berba, prema ocjeni stručnjaka, bila iznimne kvalitete. Vino priča priču, a vinari se obraćaju ugostiteljima, trgovcima, sommelierima, novinarima te široj publici potrošačima, a ovo je prva prigoda da se kušaju mlada vina koja idu na tržište", istaknula je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, dodajući da HGK putem Udruženje vinarstva daje potporu ovakvim vidovima prezentacije na domaćem, a i na inozemnom tržištu.

"U hotelu Westin u Zagrebu u četvrtak, 16. veljače, održat će se i En Primeur prošlogodišnje berbe mlade graševine i drugih vina triju vinskih regija - Slavonije i hrvatskog Podunavlja, Dalmacije i Bregovite Hrvatske", najavila je Marković.

Kušanje za profesionalce u vinskom biznisu

"Prošla je godina bila savršena godina za malvaziju i žlahtinu. Malvazija istarska berba 2016. bila je izražene aromatike, voćno-cvjetnih aroma, prepoznatljivih boja, okusno uravnotežena i standardno visoke kvalitete", istaknuo je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba, predstavljajući osobine malvazije berbe 2016. južne, zapadne, sjeverne i središnje Istre.

Kušanje je bilo organizirano za profesionalce - ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka, kao i javnost.

En Primeur je vrlo cijenjen i specifičan način kušanja vina. Riječ je o francuskom trendu čija je tradicija duga i koji je izvrsna prilika da se profesionalci, ugostitelji, trgovci i ljubitelji upoznaju s mladim vinima. U Hrvatskoj je ova tradicija manje poznata, ali popularnost i posjećenost iz godine u godinu raste.

Smisao takvog kušanja vina jest pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti jer vinari predstavljaju svoja mlada vina koja su najčešće još nerazbistrena poput mošta. Neprestani rast broja vinara i marketinških vinskih regija koje sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti kušanja mlade berbe te općenito zagovara ovakva događanja, a svakako pridonosi razvoju kulture ispijanja vina te povećanju konkurentnosti domaćeg proizvoda u našoj regiji.


Tagovi

En Primeur Mlada vina Nikola Benvenuti


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas smo na krškim pašnjacima ... tisuću ličkih pramenki oko nas, ali stanu sve u kadar.