Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Novosadski sajam
  • 04.05.2019. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Proizvodi i usluge iz 61 države

Novosadski sajam u svibnju okuplja sve značajne aktere agrobiznisa u ovom dijelu Europe, ali i predstavnike gospodarskih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu. Od 11. do 17. svibnja, sliku presjeka agrara dat će 1.518 tvrtki, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Foto: Vedran Stapić
  • 467
  • 47
  • 0

Novosadski sajam u svibnju okuplja sve značajne aktere agrobiznisa u ovom dijelu Europe, ali i predstavnike gospodarskih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu.

Od 11. do 17. svibnja, sliku presjeka agrara dat će 1.518 tvrtki, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Prvi put Poljoprivredni sajam ima i Zemlju partnera i Zemlju prijatelja, Italiju i Tunis. Prvi put se organizira Izložba genetskih potencijala na kojoj će biti prezentirane autohtone pasmine stoke. Nakon više od 20 godina ima 17 kolektivnih izložbi.

S naglaskom na preciznoj i digitalnoj poljoprivredi Izložba poljoprivredne mehanizacije donosi najsuvremenije strojeve. 

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja

Iz Turske najsuvremenija poljoprivredna mehanizacija 

Među najbrojnijim inozemnim izlagačima su tvrtke iz Turske koje donose najsuvremeniju poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu za prehrambenu industriju kao i procesnu mehanizaciju i opremu za navodnjavanje. Posjetiteljima će ponuditi i  sadni materijal, sredstva za zaštitu bilja, gnojiva, organska, kemijska i biološka gnojiva kao i kemijske proizvode.

Iz Hrvatske stižu proizvodi i prerađevine od mesa i procesna oprema za mesnu industriju. Kupce na tržištu pokušat će pronaći i proizvođači ambalaže i sredstava za zaštitu bilja. 

Informacije iz sektora certifikacije kontrole, inspekcije, ispitivanja i monitoringa bit će dostupne na štandovima tvrtki iz Rumunjske. Oni će predstaviti i dronove, namjenske objekte i postrojenja za proizvodnju. Strojeve i opremu za prehrambenu industriju, namjenske objekte, sjeme, kao i mehanizaciju donijet će Austrijanci. 

Podolsko govedo i hrvatski punokrvnjaci

Nacionalna izložba stoke, koja se organizira pod pokroviteljstvom tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedan je od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Posjetitelji će imati priliku vidjeti najbolja grla stoke domaćih uzgajivača, kao i autohtonih pasmina neophodnih za očuvanje biodiverziteta. Posjetitelji će moći vidjeti više od 1.600 životinja. 

Goveda će biti izložena u hali 12. Kombinirana simentalska pasmina, kao i mliječna pasmina holštajn-frizijska bit će i ove godine na Poljoprivrednom sajmu. Autohtona pasmina, podolsko govedo, bit će smještena između hala 12 i 13. Posjetitelji će moći vidjeti konje u hali 15. Najzastupljeniji će biti lipicanci, potom nonijusi, a bit će i hrvatskih punokrvnjaka i shetland ponija. 

Izložba genetskog potencijala

Prvi put ove godine na Poljoprivrednom sajmu bit će organizirana Izložba genetskog potencijala u okviru Nacionalne izložbe stoke. To podrazumijeva da će biti predstavljene autohtone pasmine goveda, konja, ovaca, koza i svinja.

Uzgajivači, ali i svi posjetitelji, imat će priliku vidjeti konje pasmine nonijus, kao i svinje pasmine moravka, resavka i mangulica. Najviše autohtonih pasmina je među ovcama, čak pet i to svrljiška, cigaja, lipska, sjenička i krivovirska.

Bit će predstavljene čiste i križane pasmine svinja 

Na prostoru iza Manježa bit će predstavljeni najbolji primjerci ovaca rase virtenberg, il de france, sufolk, šarole, teksal, romanovska, kao i autohtone vrste krivovirska, lipska, svrljiška, cigaja i sjenička. Među kozama najzastupljenija je sanska pasmina, bit će i alpino, a u okviru Izložbe genetskog resursa prvi put će biti predstavljena srpska bijela koza.

Na otvorenom prostoru i u hali 31, farme i individualni proizvođači predstavit će čiste i križane pasmine svinja. Na Sajmu će biti predstavljene pasmine landras, švedski jorkšir, durok, pijetren, kao i autohtone pasmine mangulica, resavka i moravka.

Sajam će biti prilika i da se vidi nekonvencionalna stočarska proizvodnje. Tako će u hali 23 biti farma kalifornijskih glista, kao osnova za proizvodnju biološkog humusnog supstrata. Predstavit će se i pčelari i ribarska gospodarstva. 

Prvi put i Međunarodni dan voćara 

Tamošnje Ministarstvo poljoprivrede organizira i financira Izložbu organskih proizvoda, proizvoda s oznakama geografskog porijekla i zanatskog piva. U hali 1a posjetiteljima će biti ponuđeni domaći organski proizvodi, džemovi i sokovi, ajvar, jaja, brašna, tjestenine, meso, namazi, ulja, svježe voće i povrće, svježe i sušene gljive… Svi zainteresirani moći će dobiti i informacije u vezi s organskom proizvodnjom.  

Na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, u srijedu, 15. svinja, prvi put će biti održan Međunarodni dan voćara. 


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Mehanizacija Izložba stoke


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB