Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno-stručni skup
  • 27.05.2015. 10:10

Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša

Osmi znanstveno-stručni skup će se održati od 1. do 3. lipnja u vukovarskom hotelu Lav i ponovno će okupiti veliki broj znanstvenika, stručnjaka i poljoprivrednika iz Hrvatske te zemalja regije.

  • 374
  • 25
  • 0

"Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša" trajna je tema trodnevnog međunarodnog znanstveno-stručnog skupa koji će se već osmu godinu za redom održati u Vukovaru. Inicijativu organiziranja ovog skupa pokrenuo je Agroglas, časopis za poljoprivredu Glasa Slavonije d.d., potaknut odnosom javnosti prema poljoprivrednoj proizvodnji, koja se često smatra jednim od najvećih zagađivača i onečišćivača okoliša.

Ove godine Skup će se održati od 1. do 3. lipnja u vukovarskom hotelu Lav i ponovno će okupiti veliki broj znanstvenika, stručnjaka i poljoprivrednika iz Hrvatske te zemalja regije (prihvaćeno je 59 znanstvenih i stručnih radova). Prezentirani radovi, budući da je poljoprivreda interdisciplinarna proizvodnja, pokrivaju širok spektar tema i upoznaju javnost, ali i neposredne proizvođače s mogućnostima održive poljoprivredne proizvodnje koja ne utječe štetno na okoliš.

Tlo kao jamstvo održivog razvoja

Na skupu će sudjelovati i akademik Ferdo Bašić, koji će održati uvodno predavanje: "Tlo kao jamstvo održivog razvoja Hrvatske" i sudjelovati u radu okruglog stola posvećenog Međunarodnoj godini tla.

Prvi skup održan je 2008. godine na 7. godišnjicu izlaženja dvotjednika Agroglas s namjerom da se skrene pozornost na ulogu medija u društvu, značaj očuvanja okoliša, važnost znanosti te potrebu cjeloživotnog obrazovanja poljoprivrednika. Tijekom dosadašnjih sedam godina na skupu je prezentirano 291 znanstvenih i stručnih radova (od čega 29 plenarnih), a u radu skupa sudjelovalo je više od 500 znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske te ostalih zemalja Europe i svijeta, među kojima i priznati australski znanstvenik hrvatskih korijena, prof. Zed (Zdenko) Rengel te mađarski akademik Gyorgy Varallyay kao i srpski akademik Dušan Kovačević.

Smjernice za nova istraživanja

Od samog početka u organizaciji skupa sudjeluje i Međunarodna organizacija za proučavanje obrade tla ISTRO (International Soil Tillage Research Organisation) i njena hrvatska podružnica - HDPOT (Hrvatsko društvo za proučavanje obrade tla), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. U suorganizaciju skupa uključile su se znanstvene i stručne institucije: Poljoprivredni fakultet Osijek, Agronomski fakultet iz Zagreba, Poljoprivredni institut Osijek, Hrvatska agencija za hranu, Savjetodavna služba, Poljoprivredna agencija te jedinice lokalne samouprave: Grad Vukovar te Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija.

Skup se tijekom sedam godina profilirao u forum na kojem akademici, znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i zemalja regije razmjenjuju saznanja i iskustva, prezentiraju rezultate recentnih istraživanja, a kroz razgovor neposrednih proizvođača, stručnjaka i znanstvenika profiliraju se smjernice novih istraživanja.


Dokumenti


Tagovi

Agroglas Znanstveno-stručni skup Ferdo Bašić Okrugli stol Uloga medija Glas Slavonije ISTRO HDPOT Stručne institucije Zdenko Rengel Gyorgy Varallyay Dušan Kovačević Okrugli stol Održiva poljoprivreda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?