Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritech
  • 25.04.2022. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Politika novog ZPP-a poticat će mlade poljoprivrednike, primjenu tehnologija i inovacije

Hrvatska sada ima 12 posto mladih poljoprivrednika, a cilj je do 2030. doći do 20 posto, čulo se na radionici za mlade poljoprivrednike i studente u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 736
  • 228
  • 0

Radionica za mlade poljoprivrednike i studente pod nazivom Agritech u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore i Ureda europskog zastupnika Karla Resslera održana je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Nakon panela, terenski dio radionice je obuhvaćao obilazak zadružne trgovine domaćih proizvoda "Zemlja izazova" u Ivanić-Gradu i proizvodnih pogona tvrtke Veegie u Križu, gdje je predstavljena platforma prototipa robota Delta start up tvrtke Rearm.

"Poljoprivreda ima najniži postotak usvajanja digitalnog marketinga, tek 78 posto s prosjekom od 88 posto u svim ostalim industrijama, zbog čega su potrebne nove investicije. Upotreba digitalnih tehnologija i umjetne inteligencije u poljoprivredi od izuzetne je važnosti za razvoj sektora te nastavak i unaprjeđenje održive proizvodnje visoko kvalitetne i dostupne hrane", kazao je uvodno predsjednik Udruge mladih poljoprivrednika Jan Marinac, član Upravnog odbora HPK i suvlasnik tvrtke Weegie.

Do 2030. godine 20 posto mladih poljoprivrednika  

Kako se čulo, kroz različite programe EU potiče poljoprivrednike, posebice mlade, da što više koriste nove tehnologije, ali i digitalni marketing kao jedan od važnih alata za razvoj sektora i rast poslovanja poljoprivrednih gospodarstava i tvrtki. U Europi je danas preko 500 milijuna eCommerce kupaca, zbog čega je nove investicije i istraživanja potrebno usmjeriti upravo u ovaj sektor.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović naglasio je da je primjena novih znanja i tehnologija od iznimne važnosti za razvoj novih investicija u preradu i proizvodnju što je Hrvatskoj jako potrebno. "Vjerujemo da će upravo mladi poljoprivrednici biti nositelji uvođenja novih tehnologija budući da prate trendove u primjeni tehnologija i brzo se prilagođavaju novim trendovima. Hrvatska sada ima 12 posto mladih poljoprivrednika, a cilj nam je do 2030. doći do 20 posto, što je izvjesno i realno kad znamo da danas dominiraju gospodarstva koja se polako spremaju za mirovinu", kazao je.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, istaknuo je da se poljoprivredna politika Hrvatske u novom Programskom razdoblju ZPP-a, dodatno usmjerava prema preciznoj i pametnoj poljoprivredi. Dodao je da će se u većoj mjeri nego do sada poticati projekte koji za cilj imaju primjenu inovacija i učinkovitijih znanstvenih praksi, kao i projekata te poslovanje mladih poljoprivrednika.

Kisić: Učinkovit pristup je odozdo prema gore od polja do Brisela

Dekan Agronomskog fakulta prof.dr.sc. Ivica Kisić, kazao je da će se za ostvariti europski Zeleni plan i postizanje klimatske neutralnosti do 2050., morati ići brže. Dodao je da nam je za ostvarenje ovih ciljeva potreban izvor sredstava za bolju i kvalitetniju suradnju (dugogodišnja primjenjiva znanstvena i stručna terenska istraživanja, op.a.) s pojedinim OPG- ovima. Kroz ove projekte proveli bi modernizaciju poljoprivrede te primjenu inovativnih tehnologija.

"Temeljem ovih rezultata istraživanja donosile bi se kvalitetnije, učinkovitije i primjenjivije odluke vezane uz poljoprivredu i okoliš, što znači učinkovit pristup odozdo prema gore, odnosno od polja do Brisela", ističe dekan.

EU zastupnik Karlo Ressler je rekao da poljoprivreda mora ostati strateški sektor i ne smije se popustiti nerealnim, pretjerano zelenim zahtjevima koji poljoprivredu vide isključivo u kontekstu zaštite okoliša, a zanemaruju sve ostale gospodarske i društvene uloge koje poljoprivreda ima.

Za širokopojasni internet 5,6 milijardi kuna

Ressler drži da strateški prioritet Hrvatske i EU mora biti dostatna proizvodnja kvalitetne, lokalne i zdrave hrane. Od 170 milijardi eura proračuna EU čak jedna trećina odlazi na poljoprivredu, a EU je usmjerena upravo na digitalizaciju, modernizaciju i uvođenje novih tehnologija. Hrvatska ima na raspolaganju 25 milijardi eura, a čak 5,6 milijardi kuna usmjerit će se na razvoj širokopojasnog interneta čime smo postavili cilj povećanja konkurentnosti i održivosti u svim sektorima, pa i u poljoprivredi, kazao je EU zastupnik.

Sudionici radionice Agritech

U raspravi je Marinac, čija se tvrtka bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali i razvojem tehnoloških rješenja u poljoprivredi poput aplikacije Agrodox, naveo da smatra kako je digitalizacija jedini način da se hrvatska poljoprivreda kvalitetno mijenja te da postanemo konkurentni na EU i svjetskom tržištu.

Prototip robota za brže slaganje voća i povrća

Prva postaja na terenskom dijelu radionice bila je zadružna trgovina Zemlja izazova, koja je otvorena prije šest mjeseci, nakon pet godina priprema, kazala je upraviteljica zadruge Jelena Lacković Žertuš. Ona je istaknula da već imaju 600-njak proizvoda od 40-ak dobavljača, a rade i dostave robe, u prvom redu voća i povrća, ali i mlijeka, suhomesnatih proizvoda, brašna i delikatesa do Zagreba i Varaždina, koji će biti prvi grad, koji će nakon skorog web shopa zadružne trgovine dobiti i njezin fizički nastavak.

Ines Dundović, ispred tvrtke Veegie, kazala je da imaju 11 ha zemljišta i 720 kvadrata plastenika u selu Razljev na kojima od 2015. uzgajaju povrće i prerađuju ga. To je, kaže, godišnje 30.000 staklenki, koje su svoje mjesto, nakon vrtića, našle odnedavno i u jednom velikom trgovačkom lancu.   

U sklopu radionice održana je i demonstracija Agritech primjera na ovome poljoprivrednom gospodarstvu, koji je predstavila Ena Fuzul iz start up tvrtke Rearm. Riječ je o prototipu robota pod imenom Delta, koji je izrađen putem 3D printera, a koji za tri koraka ubrzava pakiranje, bilo voća ili povrća u teglice, te lijepi etikete I smanjuje troškove proizvodnje. Nakon tri godine priprema, još oko godinu dana trebat će Delti da uđe u proizvodnju, zaključila je Fuzul. 


Tagovi

Agritech Radionica Robot Delta Digitalizacija Jan Marinac Mladen Jakopović Tugomir Majdak Ivica Kisić Karlo Ressler Jelena Lacković Žertuš Ines Dundović Ena Fuzul


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.