Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba vina
  • 09.05.2019. 13:30
  • Istarska, Poreč

Počinje 26. Vinistra, najpoznatija regionalna vinska izložba

Svijet malvazija, 206 uzorka iz Hrvatske, 44 iz Italije, 12 iz Slovenije i po pet iz Španjolske i Grčke, središnji je događaj na trodnevnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića u Poreču, koje se tradicionalno održava prije Vinistre.

Foto: Marinko Petković
  • 361
  • 35
  • 0

Ukupno 144 izlagača sudjeluje na ovogodišnjem 26. izdanju Vinistre u Poreču, najpoznatijoj regionalnoj vinskoj izložbi, a osim vrhunskih vina, s 11. neslužbenog svjetskog prvenstva malvazija, na koje je ove godine pristiglo 272 vina iz pet zemalja, brojni posjetitelji moći će četiri dana uživati u stručnim radionicama svjetskih vinskih stručnjaka.    

Predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre Nikola Benvenuti kaže da nakon 25. godina uspješnog vinskog festivala, koji je počeo skromno u porečkoj dvorani Velog Jože, postao je danas najveća regionalna izložba vina, ali i opreme u vinarstvu i vinogradarstvu, koju pohode i poznati vinski gosti iz inozemstva. Vinistra je puno dala istarskim vinarima, njih 130 je u udruzi, ali i oni njoj jer su rasli skupa.   

Austrija ima više vina od Hrvatske

Dodao je da su istarski vinari, koji su se prvi udružili u Hrvatskoj, jer udruge Vinistra nije bilo prije ove izložbe vina, pokazali da se od vina može dobro živjeti, što najbolje pokazuje da iz Istre, koja se  potvrdila i na međunarodnim izložbama vina kao vodeća vinska regija, nema iseljavanja ljudi. Međutim, kako kaže, čeka nas dug put, jer želimo implemetirati strategiju razvoja vinarstva do 2030. godine i na nacionalnoj razini.

Naime, udruga Vinistra  se sprema za ulogu regionalne vinske agencije, koju vinari traže već deset godina, po uzoru na Austriju, a radi se o zemlji koja izvozi više vina nego što ga Hrvatska proizvede. Istina, pri HGK postoji Udruženje vinarstva, ali i pored velikog iskoraka u domaćem vinarstvu, istarski vinari drže da to nije to jer u austrijskoj vinskoj agenciji rade profesionaci, a rad te agencije dijelom financiraju austrijski vinari, a dijelom javni sekor.

Vinar Ivica Matošević, koji je 12 godina volonterski vodio udrugu Vinistra, kaže da se treba mijenjati dok si još na vrhu, što su istarski vinari osjetili lani i krenuli u nove izazove, jer i konkurencija, posebno ona izvan EU-a, ide naprijed. Prije smo radili vina na romatičan način, kaže, bez neke velike poslovne vizije, ali smo učili i vidjeli da možemo i bolje i više, a za to nam treba šira podrška jer na globalno tržište ne možete samo tako izaći. 

Ocijenjeno 544 uzorka vina i jakih pića   

U Istri danas ima 3.200 ha vinograda, što nije puno, ako je nekad samo na Krku bilo 4500 ha vinograda, a tamo je danas samo 180 ha vinograda, u prvom redu žlahtine, debejana, sansigota, kamenine, te plavca malog.

Svijet malvazija, 206 uzorka iz Hrvatske, 44 iz Italije, 12 iz Slovenije i po pet iz Španjolske i Grčke, središnji je događaj na trodnevnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića u Poreču, koje se tradicionalno održava prije Vinistre.  Ove godine više od četrdeset enologa, sommeliera i vinskih stručnjaka osim malvazije ocjenjivalo je  još 242 uzorka vina ostalih sorti i 30 jakih alkoholnih pića, ukupno 544 uzorka, a proglašenje najboljih održava se uoči Vinistre.  

Caroline Gilby, koja je već šest godina predsjednica ocjenjivačke komisije Svijeta malvazija i ocjenjivanja vina istaknula je kako je iznimno zadovoljna pristiglim uzorcima, a posebno je raduje što su ove godine prvu puta dodijeljene velike zlatne medalje za nekoliko terana. Lani je na Vinistri bilo malvazija iz SAD, Mađarske, Srbije...

Teran nekomplicirano vino za roštilj

Nešto novo, nešto staro naziv je B2B degustacije koja se održava u četvrtak uoči Vinistre u hotelu Parentium. U petak, na dan svečanog otvorenja posebna gošća ovogodišnje manifestacije, najpoznatija njemačka sommelierka Paula Bosch, vodit će masterclass pod nazivom Istarski vinski biseri s probranim vinima autohtonih istarskih sorti.

Bosch ističe da je malvazija profinjeno vino s cvjetnim aromama koja je odlično sljubljuje s šparogama, dok s teranom imate idelanog, neklompliciranog parter za svaki roštilj.

U popratnom programu dvije će radionice biti posvećene neotkrivenim potencijalima malvazije, odnosno istraživanju mogućih stilova ove sorte od zrele suhe malvazije do pjenušca i desertnog vina. Uz to, održat će se brojne degustacije poput Vrbničke žlahtine i Vin de Rosa, desertnog vina Vodnjanštine, ali i istarskih prehambenih delicija. 

Vinistra se održava od 10. do 12. svibnja.


Fotoprilog


Tagovi

Vinistra Poreč Udruga vinara i vinogradara Vinska izložba


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]