Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba bundeva i tikvica
  • 12.10.2014. 11:15

Pobjednica teška 630 kilograma

Tomislav Đurđević uzgojio je bundevu tešku čak 630 kilograma i pobijedio na ovogodišnjoj 5. Međunarodnoj izložbi bundeva i tikvica u Tovarniku

  • 371
  • 77
  • 0

Bundeva teška čak 630 kilograma, uzgajivača Tomislava Đurđevića iz Viškovaca kod Đakova, pobjednica je ovogodišnje 5. Međunarodne izložbe bundeva i tikvica koja je u sklopu 9. Festivala voćnih rakija, likera i pekmeza održana prošlog vikenda u Tovarniku.

Bundeva viljuškarom transportirana na vaganje

Taj uzgajivač kao da se specijalizirao za uzgoj budeva velikih gotovo poput "fiće". Naime, i prošle je godine Đurđević u Tovarniku pobjedio i to bundevom koja je sa svojih 540 kilograma bila za gotovo stotinu kilograma lakša od ovogodišnje "misice" koju su članovi prosudbene komisije morali vagati na kolnoj vagi tovarničke poljoprivredne zadruge. Budući da su prijašnjih godina najveće bundeve težile 200 do 300 kilograma, za vaganje 21 prispjele bundeve pripremljena je vaga koja nije mogla vagati više od 500 kilograma. Stoga je najveća bundeva posebnim viljuškarom transportirana u poljoprivrednu zadrugu na veliku kolnu vagu i to, pokazalo se, s pravim razlogom.

"Bundeve uzgajam unazad 4 do 5 godina i tu nema nikakvih tajni. Potrebno je voljeti uzgoj bundeva, puno truda i znanja. Sjeme sam u zemlju stavio u svibnju kada je i optimalno vrijeme i do jutros, kada smo je ubrali, viljušakrom natovarili na kamion i dovezli ovamo, dostigla je težinu od 630 kilograma", kazao je Tomislav Đurđević dodajući kako se varaju svi oni koji misle da je lako uzgojiti tako veliku bundevu.

Da bi dogurala do 630 kilograma taj je proizvođač morao dnevno svojoj ljubimici osigurati 200 do 300 litara vode, što predstavlja značajan trud i obvezu. I prije svega, dosta fizičke radne snage jer kod uzgoja bundeva ne pomažu previše traktori i ostala mehanizacija. Stoga svi oni koji misle da je dovoljno staviti sjeme u zemlju i čekati da bundeva počne rasti, bolje da odmah odustanu od tog posla, kaže Đurđević koji u svom vrtu ima pedeset raznih vrsta bundeva i tikvica.

Najbolje plasiranim uzgajivačima pripale su i novčane nagrade

U konkurenciji za nagrade na ovogodišnjoj tovarničkoj izložbi bundeva, koju su organizirali Lokalna akcijska grupa Srijem, Udruga voćara Rujan iz Tovarnika, Općina Tovarnik i Vukovarsko-srijemska županija, našla se 21 bundeva od kojih je 19 bilo domaćih uzgajivača, a dvije iz Vojvodine. Drugo mjesto osvojio je Ivica Ribarić iz Čeminca sa bundevom teškom 480 kilograma te mu je pripalo 3.000 kuna, a treće je mjesto osvojila Ružica Đurđević, majka uzgajivača pobjedničke bundeve, čija je bundeva težila 440 kilograma i svojoj vlasnici osigurala novčanu nagradu od tisuću kuna. Pobjedniku je pak pripalo 7.000 kuna.

Raste interes za uzgoj bundeva

Inače, posljednjih godina primjetan je interes brojnih poljoprivrednih proizvođača za uzgoj budeva, koje su se, valja priznati, oduvijek sadile u slavonskim selima. Sađene uglavnom među kukuruze, predstavljale su neku vrstu poljodjelske međukulture. Uzgajale su se uglavnom za ishranu stoke, a bila je značajna i proizvodnja sjemenki. Danas je to neka druga priča, barem za one proizvođače koji su uspjeli u uzgoju. Doduše, nije ih puno jer i ovdje je slična priča kao i s ostalim poljoprivrednim kulturama. Naime, sve uobičajeno zapne, ne kod proizvodnje, već kod plasmana na tržište i borbe za što bolju otkupnu cijenu koja je rijetko kada na strani proizvođača, a ako i je, onda se do nje dođe uz puno muke i neizvjesnih pregovora i dogovora s otkupljivačima i trgovačkim lancima.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Bundeva Natjecanje Izložba Pobjednica Uzgoj Tomislav Đurđević Viškovci Zalijevanje Plasman Tržište Vaga Rujan Tovarnik Interes poljoprivrednih proizvođača Ivica Ribarić Ružica Đurđević Poljodjelske međukulture Proizvodnja sjemenki


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]