Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba paške ovce i paškog sira 2014.
  • 10.07.2014. 14:00

Paške ovce i sir osvajaju kvalitetom i tradicijom

Izložba paške ovce i paškog sira prilika je da se nagrade najbolji proizvođači i uzgajivači, ali i da se istakne važnost paškog sira kao glavnog otočnog gastro proizvoda. U tijeku je i zaštita izvornosti paškog sira na razini EU

  • 143
  • 8
  • 0

U Novalji je 04. srpnja 2014. godine, održana već tradicionalna, 14. po redu Izložba paške ovce i paškog sira u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge ovčara i proizvođača paškog sira Grada Novalja Zaglava i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, uz pomoć stručnjaka Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Novalje i Turističke zajednice Grada Novalje.

Tomislav Vidas, predsjednik udruge Zaglava, u pozdravnoj je riječi naglasio kako je ovo bila godina promjena jer je u veljači došlo do smjene generacija te je udruga primila veći broj novih, mladih članova koji će, uz iskustvo starijih, svojih entuzijazmom i ambicijama pridonijeti kvalitetnijem razvoju ovčarstva i proizvodnji sira na otoku.

U tijeku je zaštita izvornosti paškog sira na razini EU

Ponosni vlasnici ovna šampiona - obitelj Zorc

Predsjednik Udruge proizvođača paškog sira, Mladen Pernjak istaknuo je da je u tijeku zaštita izvornosti paškog sira na razini Europske unije, a osim što je glavni otočni gastro-proizvod prepoznat i kao svjetski brand, paški sir je i važan ekonomski segment otoka Paga. U ime suorganizatora, Hrvatske poljoprivredne agencije, ravnatelj dr. sc. Zdravko Barač obećao je i dalje pomagati nastojanja u postizanju ciljeva Udruge te dodao da ova manifestacija želi valorizirati izvornu pasminu i njezine proizvode, a paška ovca i sir pripremljen na tradicionalan način, zavređuju posebno mjesto kao dio nacionalne kulturne baštine, ali i značajna gastronomska vrijednost.

Proizvodnja hrane i turizam - savršen spoj

Načelnik Kolana, Josip Zubović smatra da je proizvodnja autohtone hrane iznimno važna za otok, a važan je i turizam pa zajedno čine savršen spoj, dok gradonačelnik Novalje Ante Dabo, smatra da je uključivanje mladih u udrugu Zaglava najveća prednost za razvoj. Najavio je i skoro rješenje autohtone klaonice, kao i zaštitu izvornosti paške janjetine koja bi se, tako zaštićena, diferencirala na domaćem, ali i plasirala na tržište Europske unije.

Izložbu je posjetio i poznati pisac i novinar,

Mladen Kušec

Šest zlatnih medalja

Paške sireve sa sedamnaest obiteljskih gospodarstava, proizvedene na tradicionalan način, ocjenjivala je komisija koju su činili stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane te Hrvatske poljoprivredne agencije, na čelu s predsjednicom prof. dr. sc. Jasminom Havranek. Dvanaest ih je osvojilo nagrade i medalje, a komisija je zaključila da su svi sirevi ujednačene kakvoće što je potvrda kvalitete paškog sira. U konkurenciji najljepše kolekcije ovaca, prvo mjesto pripalo je Sirani Mih iz Kolana, koja je ujedno i vlasnik najljepšeg ovna. Tradicionalnu nagradu za ovna šampiona osvojio je ovan Jelene Zorc iz Novalje.

Šest zlatnih medalja pripalo je slijedećim proizvođačima: Srđanu Šuprahi iz Mandra, Krunoslavu Vidasu, Stoši Dabu Peraniću, Stjepanu Ropušu, Terezi Vidas Puhalović te Tomislavu Vidasu iz Novalje.

Na kraju svečanog uručenja nagrada, udruga proizvođača paškog sira održala je i tradicionalnu degustaciju paških sireva kojoj nisu odoljeli brojni posjetitelji i turisti, čime je na najbolj način zaokružena ova hvale vrijedna manifestaciju koja, zahvaljujući jedinstvenosti paškog sira i paške janjetine, zasigurno ima svoju budućnost.


Tagovi

Janjetina Novalja Pag Izložba paške ovce i paškog sira Tomislav Vidas Zaštita izvornosti Otok Mladen Pernjak Zdravko Barač Turizam Proizvodnja hrana Josip Zubović Ante Dabo Autohtone klaonice Jasmina Havranek Srđan Šuprah Krunoslav Vidas

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]