Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 09.07.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Pametna sela: Ruralna područja gledati u širem smislu, a ne samo kroz poljoprivredu

Ne smijemo zaboraviti da pametna sela, kao i pametni gradovi ne postoje bez čovjeka i privatnog poduzetništva, poručila je ministrica Vučković.

Foto: Renata Prusina
  • 788
  • 476
  • 0

Investiranje u izgradnju širokopojasne internetske mreže, poboljšanje prometne i energetske infrastrukture, ulaganje u digitalizaciju, zdravstvo i obrazovanje te pomoć malim i srednjim poduzetnicima preduvjeti su za smanjenje jednog od najvećih problema – depopulacije stanovništva ruralnih područja, čulo se danas na konferenciji "Pametna sela - EU koncept razvoja ruralne zajednice" održanoj na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Osim brojnih stručnjaka iz područja ruralnog razvoja na konferenciji su sudjelovati zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te online putem potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

"Ideja ove konferencije je da se popularizira koncept pametnih sela, objasni koje sve mogućnosti financiranja Europska unija nudi i kakvi se sve projekti mogu pokrenuti kroz tu priču u našim ruralnim područjima“, pojasnio je o čemu je točno riječ eurozastupnik Sokol naglašavajući kako je bitno, a što žele postići i projektom, da se sela i ruralna područja više ne promatraju u kontekstu poljoprivrednih subvencija, kako je do sada bilo tradicionalno, nego da se ide "naširoko" jer život na selu nije samo to.

"Demografska kriza, problem depopulacije, starenje stanovništva jedan je od najvećih problema EU kojim se ona bavi u idućem programskom razdoblju. Tu su upravo ruralna područja prepoznata kao prioritet, a što je za Hrvatsku od strateškog značaja“, rekao je Sokol.

Pametna sela ne postoje bez čovjeka

Ministrica Vučković podsjetila je kako je Hrvatska kroz Program ruralnog razvoja nadogradila temeljne usluge na selu ulažući u nerazvrstane ceste, projekte vodoopskrbe, dječje vrtiće, društveno-kulturne centre i tržnice, s čime će se, naglasila je, nastaviti i dalje.

U sljedećem programskom razdoblju, istaknula je, trebamo se bolje i više povezati, a kao dobar primjer navela je izgradnju distribucijskog centra. "To pokazujemo i u novom natječaju tako da povezujemo, recimo, zelenu arhitekturu s ulaganjem u društveno-kulturne centre i slično“, kazala je Vučković.

Također, napomenula je i kako se digitalna poljoprivreda unatrag dvije godine poboljšala što pokazuju i podaci da je više od 50.000 poljoprivrednika preuzeo novu elektronsku iskaznicu, napravljene su nove aplikacije, ali i e-savjetovanje.

"Ne smijemo zaboraviti da pametna sela, kao i pametni gradovi ne postoje bez čovjeka i privatnog poduzetništva“, poručila je Vučković.

Vučković: Pametna sela, kao i pametni gradovi ne postoje bez čovjeka

Prema riječima ministrice Tramišak, Hrvatske je među prvima u EU prepoznala koncept pametnih sela i razvija ga putem više izvora financiranja, kako preko Zajedničke poljoprivredne politike tako i nadogradnjom kohezijske politike.

"Kada govorimo isključivo o selu, u Hrvatskoj ga promatramo kroz kontekst poljoprivrede i dominantne poljoprivrede proizvodnje. To je zasigurno polazište, no na selu se mogu razvijati i niz drugih aktivnosti. Principi putem razvoja nekih poduzetničkih i poslovnih zona, inkubatora nam također to pokazuje“, rekla je ministrica.

Grad bez sela ne funkcionira

U video poruci sudionicima konferencije, obratila se i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica koja je napomenula kako su ruralna područja dom za jednu trećinu stanovništva EU i pokrivaju 80 posto teritorija, no problem je što su mnoga pogođena velikim padom broja stanovnika i značajnim staranjem preostalog.

Podsjetila je kako je Europska komisija prošli tjedan prihvatila dugoročnu viziju za ruralna područja u kojima se predlaže niz konkretnih koraka za kvalitetniju i sustavniju potporu tim područjima kako bi se učinila atraktivnima za život.

"Predložili smo stvaranje ruralnog pakta kojim okupljamo sve razine upravljanja kako bi ostvarili zacrtane ciljeve, a popraćen je akcijskim planom za ruralna područja. On će stvoriti nove prilike za privlačenje inovativnih poduzeća, osiguravanje bolje infrastrukure i usluga te poticanje održive poljoprivrede“, pojasnila je Šuica.

Župan Anušić u svom je obraćanju između ostalog naglasio vrlo bitnu činjenicu, a to je da selo bez grada može funkcionirati, ali obrnuta situacija nikako nije moguća.

"Selo je ono koje proizvodi, stvara i mislim da ruralna područja moramo zadržati, sačuvati, poticati, davati sve moguće poticaje koliko je to moguće. Poticati sve one koji žele ostati na takvom području, baviti se poljoprivredom, turizmom ili nečim trećim“, poručio je.

Na konferenciji su se mogli kušati proizvodi OPG-ova

Online putem sudionicima se kroz prezentaciju Uvod u EU koncept Pametna sela obratio Franc Bogovič, slovenski zastupnik u EU parlamentu dok je strateški plan ZPP i mjere usmjerene razvoju pametnih sela u svom izlaganju iznio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek.

Također, na konferenciji su sudjelovali i profesori s Fakulteta elektotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, predstavnici Udruga i LEADER mreža.

Inače, konferenciju je organizirala Osječko-baranjska županija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova te zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola.


Fotoprilog


Tagovi

Konferencija Pametna sela Tomislav Sokol Marija Vučković Nataša Tramišak Ivan Anušić Dubravka Šuica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]