Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRA 2021
  • 22.08.2021. 12:30
  • Gornja Radgona, Slovenija

Otvorena 59. AGRA u Gornjoj Radgoni - naglasak na klimatskim promjenama

Uz široku paletu ponude opreme za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu na sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni je i pregršt zdrave i prirodne hrane, nagrađivanih vina i dobrog raspoloženja

Foto: Zauneker
  • 321
  • 454
  • 0

59. Međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA svečano je započeo jučer, 21. kolovoza u Gornjoj Radgoni u susjednoj Sloveniji.

Sajam je otvorio slovenski predsjednik Borut Pahor, a u svom je govoru istaknuo kako je važno da zemlje koje tvore europsku zajednicu upoznaju i istraže svoje sličnosti i razlike koje će ih povezati i inspirirati. 

Poseban naglasak Pahor je stavio na klimatske promjene. "S velikom pažnjom moramo prihvatiti najnovije nalaze stručnjaka o tome da je stanje okoliša gore nego što smo ranije vjerovali", upozorio je dodavši kako ćemo se takvoj situaciji morati prilagoditi te da u toj prilagodbi moraju pomoći državne odluke, ali i europski fondovi kako se poljoprivrednici ne bi osjećali prepušteni sami sebi.

Od eko poljoprivrede do šumarstva

Više od trećine sajma namijenjeno je stručnim izložbama, konzultacijama, ocjenjivanjima, izložbama i edukacijama. 

"Uz široku paletu ponude opreme za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu, na sajmu ćemo se svaki dan cijepiti  zdravom i prirodnom hranom, nagrađivanim vinima i dobrim raspoloženjem", komentiraju organizatori, tvrkta Pomurski sejem.  

Prilika je ovo i za obilježiti Međunarodnu godinu voća i povrća, promicanje ekološke poljoprivrede, kušanje sigurne hrane iz okolinih mjesta, ali i raditi na zaštiti šuma kroz racionalnu upotrebu drva. 

Na sajmu su posađena i mlada stabla oraha

Posjetitelji se na sajmu mogu upoznati s inovacijama poput prskalica sa senzorskim sustavom za preciznu primjenu fitofarmaceutika, sa integriranim sustavom za pročišćavanje otpadnih voda i oporabu hranjivih tvari uz pomoć algi.

Zemlja partner sajma AGRA – Francuska, predstavit će svoje prehrambene proizvode pod sloganom, "okusite Francusku", a u Gornjoj Radgoni će biti prezentirane i aktivne institucije Europske unije koje povezuju vlasnike poljoprivrednog zemljišta, trgovinu stokom i mesom te značajne institucije i tvrtke iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Srbije i drugih zemalja. 

Izložbe stoke, ali i bilja

Kada je riječ o stočarstvu, posjetitelji će moći vidjet autohtone slovenske pasmine domaćih životinja. Tu su i mliječni i mesni proizvodi te oni od vune. Uzgojna goveda, uključujući životinje iz Austrije, predstavljena je u sajamskim štalama. Na izložbi konja moći će se vidjeti grupa uzgojnih pastuha, rasplodne kobile i kobile sa ždrijebadima iz poznatih uzgojnih organizacija. 

Neizostavna izložba stoke

Za one koje zanima biljna proizvodnja, moći će saznati kako bi trebao izgledati savršen kućni vrt uz stručno vodstvo u pokaznom vrtu uzoraka s više od 300 biljki. Održivo vrtlarstvo prikazano je u permakulturnom vrtu, uz kuću od slame. 

Fokus vrtova s uzorcima bit će usmjeren na medonosne biljke, a jedna od sajamskih novosti je prikaz primjera visokotehnološkog pčelinjaka.

AGRA u brojkama

1.100 izlagača
29 država
19.000 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama
16.500 m2 vanjskih izložbenih površina
3.000 m2 izložba životinja
15.300 m2 pokusnih nasada, manjež
Ukupno 53.800 m2 izložbene površine

Sajamske aktivnosti će trajati do četvrtka, 26. kolovoza. Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle je 6 eura, a za djecu do 6 godina je besplatno. Parkiralište u blizini sajma je osigurano, a parkiranje je besplatno. 

Epidemiološke mjere

Sajam je otvoren od 9 do 18 sati uz poštivanje svih trenutnih mjera vezanih za epidemiju SARS-CoV-2. Ulaz je moguć posjetiteljima i izlagačima pod uvjetom PCT -a (oni koji su preboljeli Covid, cijepljeni, testirani). Potrebno je imati potvrdu koja dokazuje ovaj uvjet.

Za izlagače i posjetitelje na vanjskim površinama nisu potrebne zaštitne maske. U zatvorenim prostorima upotreba zaštitnih maski obavezna je za izlagače, unatoč ispunjavanju uvjeta PCT-a dok ih posjetitelji nisu obvezni nositi u zatvorenim izložbenim prostorima

Tijekom cijelog sajma omogućeno je i besplatno testiranje na Covidu 19 za sve posjetitelje i izlagače. Cijepljenje je također dostupno svima koji to žele.

Kako je izgledao prvi dan sajma, pogledajte u galeriji fotografija ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Gornja Radgona AGRA 2021 Pomurski sejem Borut Pahor Izložba stoke Klimatske promjene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?