• Agra 2016
  • 21.08.2016. 14:35

Otvorena 54. Agra u Gornjoj Radgoni

Od 20. do 25. kolovoza 2016. održava se poljoprivredni sajam u Gornjoj Radgoni

  • 1.240
  • 81
  • 0

Ovogodišnja Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, u blizini granice sa Hrvatskom, Austrijom i Mađarskom jučer je otvorila vrata svojim posjetiteljima. Na više od 7 hektara površine predstavlja se gotovo 1.800 izlagača iz 30 zemalja.

Sajam traje od 20. do 25. kolovoza 2016., a privukao je i značajan broj izlagača iz Hrvatske. Naši su proizvođači vina, mliječnih i mesnih proizvoda i ove godine sudjelovali u međunarodnom ocjenjivanju svojih proizvoda. I u jakoj konkurenciji dobili brojna priznanja. Beljski kulen i ABC sir odnijeli su zlato kao i Koketa pileća jetrena pašteta Varaždinske Koke. Najveća priznanja dobili su i proizvodi Ludbreške mljekare "Antun Bohnec", Mini mljekare - Veronika te Vindije. Imamo šampione i u ocjenjivanju meda te sokova i bezalkoholnih pića.

Očekivano i naši vinari odnijeli su brojne zlatne medalje od kojih izdvajamo: Chardonnay PTO Sošić, Traminac i Pinot OP Mlinarić, Graševina (izborna berba bobica) i traminac (izborna berba) OPG Đurinski, Graševina OPG Gašparinčić Željko, Pušipel OPG Kocijan Petar, Chardonnay Ivan Sokač i Rajnski rizling VP Cmerčnjak.

Država partner Agre 2016 je Republika Mađarska, a predstavljanje na sajmu su osigurale i Bjelorusija, Poljska, Hrvatska (Zagrebačka županija, Županijska komora Sisak, udruženje proizvođača iz Međimurja) te Srbija kroz nastup Autonomne pokrajine Vojvodina.

Velika ponuda mehanizacije, životinja i bilja

Na jednom mjestu može se vidjeti respektabilna ponuda traktora, kombajna i druge brojne poljoprivredne mehanizacije. Izložba životinja predstavila je autohtone slovenske pasmine goveda, konja, svinja, stoke sitnog zuba pa sve do riba u ribnjaku.

Ovaj sajam obilježava izložba bilja u permakulturnom vrtu i sajamskoj njivi gdje se osim sadnica mogu vidjeti i razne vrtne trave, kukuruz, industrijska konoplja te začinsko i aromatično bilje. Ova zelena oaza prikazuje i nasade hmelja, sadnica vinove loze kao i ukrasno te šumsko bilje. Međunarodna godina mahunarki također je dobila svoj prostor.

Brojni stručni skupovi kao i komercijalne prezentacije svakoga dana nude iznimno zanimljiv sadržaj posjetiteljima. I ovogodišnja Agra čuva kontinuitet obujma i jedan je od rijetkih sajmova u regiji koji iz godine u godinu raste i razvija se uz primjetan trud organizatora da ponudi bogatiji program.

Animatori, glazba (od polke na harmonici do šidskih trubača), kao i raznolika ugostiteljska ponuda stvaraju okruženje u kojemu se može i napraviti posao i zabaviti na istom mjestu u istom danu.

Ukratko, sajam koji vrijedi posjetiti i od kojeg se može nešto i naučiti. U nastavku pogledajte foto prilog sa sajma.


Tagovi

Agra Gornja Radgona Sajam Mehanizacija Životinje Slovenija


Autor

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednik biti nije lako ali se trud isplati samo tako! #mojepovrće voli svatko i to me veseli... Pročitaj cijelu bilješku »