Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječki sajam
  • 02.10.2020. 15:25
  • Osječko-baranjska, Osijek

Otvoren 23. Osječki jesenski sajam: župan Anušić najavio izgradnju novog sajamskog prostora

Virtualna priča je dobra, ali svaki poljoprivrednik želi direktan kontakt, a isto žele i posjetitelji, rekao je direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović, koji se održava od 2. do 4. listopada na sajamskom prostoru Pampas.

Foto: Lucija Bencarić
  • 289
  • 25
  • 1

Na sajamskom prostoru Pampas otvoren je 23. Osječki jesenski sajam koji će od 2. do 4. listopada predstaviti proizvode i usluge iz poljoprivrede, pčelarstva, prehrane, graditeljstva i stanovanja. 

U sklopu manifestacije održava se i 25. Nacionalno ocjenjivanje kvalitetnih sorti meda, 7. Izložba ženskog te 4. Izložba braniteljskog poduzetništva.

"Veliki broj izlagača koji se prijavio još jedan nam je pokazatelj uspješnosti organizacije. Virtualna priča je dobra, ali svaki poljoprivrednik želi direktan kontakt, a isto žele i posjetitelji“, rekao je direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović.

200 izlagača s raznim proizvodima

Na 2.000 m2 zatvorenog i 5.000 m2 otvorenog izložbenog prostora svoje proizvode predstavlja 200 izlagača.

"Svake godine smo ovdje, a prošlu i ovu godinu smo bili i na proljetnom. Nemamo baš nekih očekivanja zbog korone, ali vjerujemo da su ljudi željni izlazaka i da će doći“, rekla nam je vlasnica OPG Orlić Domanovac, Antonija.

Sajamska prodaja nedostajala je proizvođačima i potrošačima 

Na štandu osim standardnih lješnjaka imaju i liker, namaz za kojeg su dobili zlatnu medalju na sajmu Inova u Zagrebu te ušećerene, u medu i pržene lješnjake. Prodaju obavljaju inače na kućnom pragu, a za vrijeme korone pokrenuli su dostavu, koja je kako kaže i sama sugovornica, išla jako dobro. 

Posjetitelji tako na jesenskom sajmu imaju priliku kušati i kupiti i razne vrste meda, likera, vina, začina, ulja, cvijeća kao i brojne drugi poljoprivredne, ali i ostale proizvode. 

Na sajmu potpisan ugovor za Gospodarski centar

Velika je novost da će buduće mjesto susreta brojnih poljoprivrednih, ali i drugih manifestacija bit Gospodarski centar, kako je i sam župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić najavio, ugovor o gradnji bi se trebao potpisati upravo nakon otvorenja.

Osijek, najveći grad u istočnom dijelu i četvrti po veličini u Hrvatskoj mora biti središte svakoga društvenog, političkog, kulturnog i sportskog života u ovom dijelu zemlje.

Gospodarski centar strateški je projekt Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka koji treba osigurati potpuno novu poslovnu infrastrukturu  s ciljem podizanja gospodarske vidljivosti regije i unaprjeđenja poduzetničke klime, razvoja novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, poduzetničkih potpornih institucija, kao i jačanja mreže poslovnih komunikacija. Prostirat će se na površini od 128.000 m2 zemljišta, odnosno 56.000 m2 neto poslovnog prostora.

"Bitno je naglasiti kako Osijek, najveći grad u istočnom dijelu i četvrti po veličini u Hrvatskoj mora biti središte svakoga društvenog, političkog, kulturnog i sportskog života u ovom dijelu zemlje. Nadam se da ćemo vrlo brzo prebaciti sajam na veći prostor jer će njegova izgradnja početi već iduće godine“, poručio je Anušić.

Brojne potpore i poticaji za poljoprivredu

Pomoćnica ministrice poljoprivrede Jelena Đugum, povodom otvorenja iznijela je podatke o ulaganjima. 

"U razdoblju od 2014.-2020. kroz program Ruralnog razvoja ugovoreno je nešto više od 6 milijardi kuna. Ukupan iznos potpore iznosio je 5,1 milijarda, a isplaćeno je 3,4 milijarde. Naravno u tom segmentu smo i u Osječko-baranjskoj županiji poticali veliki broj projekata, kroz različite mjere. Najaktualniji su dječji vrtići kojih je potpisano 14. 

Bogata sajamska ponuda

Isto tako u okviru financijskih instrumenata isplaćeno je 120 zajmova i dva kredita u iznosu od 2,3 milijuna kuna. Naravno u sektoru govedarstva, odnosno stočarstva imali smo također značajne potpore. Do kraja godine u planu je otvoriti još četiri nova natječaja“, istaknula je Đugum.

Posjetite sajam i podržite izlagače

A koliko je aktualna pandemija utjecala na organizaciju pojasnila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

"Veliki je izazov bio organizirati ovaj sajam. Ne znate što će biti sutra, a ne za 2-3 mjeseca. Ipak uspjeli smo. Očekuje nas uistinu zanimljiv, kreativan sadržaj, a svi oni koji se bave poduzetništvom, nadam se da će ostvariti neku suradnju“, rekla je Gamoš.

Virtualna priča je dobra, ali svaki poljoprivrednik želi direktan kontakt, a isto tako žele i posjetitelji

Brojne epidemiološke mjere vidljive na svakom koraku daju dodatnu sigurnost i bezbrižnost u obilasku i kupovini. 

"Ovdje smo svake godine pa tako i danas. Mi smo vam stariji pa nas više zanima cvijeće, med, a moga supruga vino i rakija. Imamo masku, dezinfekcijsko sredstvo mi je u torbi“, kažu nam supružnici Ana i Jozo koje smo susreli pored štanda s biljkama.  

Bez mehanizacije nema ni sajma 

Sajam se odvija od petka do nedjelje, svakodnevno od 10 do 19 sati, a ulaz i parkiralište su besplatni. 


Fotoprilog


Tagovi

23. Osječki jesenski sajam Izlagači Gospodarski centar Osječko-baranjska županija Grad Osijek Poljoprivreda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]