Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam
  • 10.09.2013.

Optimizam nakon sajma, poljoprivreda je bitna grana

51. međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam uspješno zaorao novu brazdu svog polustoljetnog djelovanja

Foto: Stock.xchng
  • 380
  • 36
  • 0

Janez Erjavec, predsjednik uprave društva Pomurski sajam zaključio je sajamsku priredbu Agra riječima "Ovogodišnji 51. Međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA pokazao je da u Sloveniji ne nedostaje optimizma. Ukupno 1730 izlagača iz 29 država na preko 68.000 metara² izložbenih površina i pokusnih nasada prikazalo je najbolje proizvode, robne marke i usluge koje nudi poljoprivreda, prateće industrije i institucije. Upravo su institucije bile te koje su širile optimizam među posjetiteljima, s uvjerenjem da je poljoprivreda najvažnija ali i najperspektivnija gospodarska grana. Poraslo je i povjerenje mladih koji će se ubuduće odlučiti za poljoprivredu, da to ne čine zbog nepostojanja drugog izbora već u poljoprivredu ulaze zbog vlastite želje i odluke. Biti poljoprivrednik, gospodar, ili možemo reći direktor poljoprivrednog gospodarstva bilo kojeg profila, je častan i odgovoran posao. Ta misao treba nas voditi kako moramo gledati na poljoprivrednika. Ministarstvo za poljoprivredu i okoliš s ministrom Dejanom Židanom na čelu djelovalo je optimistički i hrabro, kako na izložbenom dijelu, gdje je bio stavljen naglasak na kvaliteti vode, lokalnom snabdijevanju, ekološkoj poljoprivredi, prirodnim parkovima i edukaciji, tako i na stručnom djelu s izložbama autohtonih pasmina stoke i sa brojnim stručnim predavanjima i savjetovanjima.

I ostale institucije kao što su Poljoprivredno šumarska komora Slovenije, GZS - komora poljoprivrednih i prehrambenih poduzeća, te Združeni savez Slovenije koji povezuje poljoprivredne i ostale subjekte u svojevrstan proizvodni lanac, imale su značajnu ulogu na ovogodišnjem sajmu AGRA.

Sajam je ove godine posebnu pažnju posvetio šumarstvu. Slovenija se može ubrojiti u zemlje bogate šumama, što predstavlja značajan razvojni potencijal i odličnu bazu za drvnu i ostalu industriju. Kako bi se ti potencijali dobro koristili, uz proizvodnju koja će dati visoku dodanu vrijednost, i u buduće će sajam posebnu pažnju posvećivati tom segmentu.

Ocjenjujemo li prvi sajam u drugoj polovici stoljeća sajmovanja u Gornjoj Radgoni, možemo biti optimisti. Sajam Agra usprkos krizi i slabim vremenskim prilikama za vrijeme trajanja sajma bilježi porast broja posjetitelja. Sajam je vidjelo više od 120.000 posjetitelja, što je za organizatore važan rezultat s kojim će biti posebno zadovoljni izlagači. U krizi uvijek ljudi vide i priliku, što jednako vrijedi za izlagače, poduzeća, poljoprivrednike i posjetitelje. Već duže vrijeme sajam nije usko usmjeren samo na poljoprivrednike, nego sve više privlači one grupacije i ljude kojima nije svejedno što će se naći na našim policama u trgovini, te kakva se hrana može proizvesti kod nas doma, u lokalnoj samooprskrbi. Iz gornjeg proizlazi da o ovogodišnjem sajmu možemo govoriti samo pozitivno.

Organizatori, zaključujući ovogodišnji sajam, upiru pogled u 2014. godinu i brojne projekte koji su planirani sada i koji predstavljaju dobru razvojnu perspektivu za narednu godinu. Upravo zbog toga, već sutra počinje priprema za novi sajam AGRA 2014.

Objektivni pokazatelji kvalitete sajma

  • 1730 izlagača ( 1222 domaćih i 510 stranih )
  • 29 država sudionica
  • 23.000 m² izložbenih površina u sajamskim halama
  • 27.000 m² vanjskih izložbenih prostora
  • 3.000 m² za izložbu životinja
  • 15.000 m² pokusnih nasada, manjež
  • Sveukupno 68.300 m² izložbenih površina
  • Priredbu je posjetilo 126.000 ljudi
  • Na međunarodnim ocjenjivanjima kvalitete sudjelovalo je 300 proizvođača sa 965 proizvoda iz 17 država

Foto: Stock.xchng


Tagovi

Agra Sajam Gornja Radgona Ekološka poljoprivreda Autohtone pasmine stoke


Partner