Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija
  • 24.01.2014. 19:47

Opstanak malih je u ekološkoj proizvodnji

Cilj projekta je prekvalificirati nezaposlene osobe prema potrebama tržišta rada

  • 488
  • 53
  • 0

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek održana je početna konferencija projekta "Edu-Eco-Agro-Net" / Obrazovna ekološka poljoprivredna mreža. Svrha projekta je jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih u svrhu povećanja konkurentnosti polaznika:

  • educiranjem nastavnog osoblja
  • razvojem obrazovnog programa usmjerenog na unapređenje vještina i znanja o ekološkoj poljoprivredi odraslih nezaposlenih osoba.

Osnova provedbe projekta je želja Europske unije da se poveća razvoj ljudskih potencijala. Projekt se provodi u 4 županije i to u učilištima jer su ona najprilagodljivija potrebama tržišta rada. Veliki potencijal samozapošljavanja leži u ekološkoj poljoprivredi - hrani koja se proizvodi na malim površinama, a na tržištu postiže veću cijenu te ima svoje vjerne potrošače.

"Projekt je osmišljen da educira 60 nezaposlenih osoba na prostoru 4 županije (Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslovačka), pet gradova - Osijek, Požega, Pakrac, Glina i Slatina u 150 školskih sati od čega bi se 2/3 odnosilo na praktičnu nastavu sa educiranim predavačima", rekla je Diana Ferković, voditeljica tog projekta.

Cilj projekta je pružiti nezaposlenim osobama dodatnu izobrazbu u područjima ekološke poljoprivrede, stvaranje eko-trening vrtova, tiskanje priručnika, nabava opreme i međusobna suradnja te implementacija inovativnog programa za obuku u području organske poljoprivrede. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program IPA IV - razvoj ljudski potencijala, grant shema jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Obris, a partneri su Pučko otvoreno učilište Slatina, Srednja škola Glina i Slagalica proizvodno uslužna zadruga.

Na početnoj konferenciji predstavljeno je usmjerenje projekta, aktivnosti, očekivani rezultati te partneri na projektu. Neke od aktivnosti koje će se provoditi su jačanje znanja, vještina i iskustva partnera i suradna, okrugli stolovi u Glini i Osijeku, studijska putovanja kako bi se polaznici upoznali sa primjerima dobre prakse, stvaranje novog programa izobrazbe, izgradnja eko vrtova. Po završetku projekta biti će izrađena internet stranica sa forumom gdje će polaznici, ali i svi zainteresirani moći razmjenjivati iskustva o organskoj proizvodnji te saznati odgovore na upite.

Po završetku početne konferencije projekta "Edu-Eco-Agro-Net" održan je okrugli stol o ekološkoj poljoprivredi u Prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Obris, Podružnica Osijek. Na okruglom stolu mogle su se čuti aktulanosti iz svijeta poljoprivrede, mogućnosti i potencijali ekološke poljoprivrede na području Republike Hrvatske kao i trendovi u zapošljavanju u poljoprivredi Osječko - baranjske županije. Naglasak okruglog stola bio je na izradi novog programa obrazovanja odraslih u sektoru ekološke poljoprivrede koji će biti usklađen sa potrebama na tržištu rada te podizanju samosvijesti upravljanja prirodnim potencijalima i resursima.

Okrugli stol je otvorila gđa. Beba Medunović, iz HZZ-a, koja je govorila o migracijama stanovništva, strukturi i obrazovanosti, predviđanjima i očekivanjima Europske unije o samozapošljavanju i zapošljavanju te o interesu i osviještenosti za ekološke poljoprivredne programe. Gđa. Snježana Pešut - Pilon iz Poljoprivredne savjetodavne službe osvrnula se na konvencionalnu, ekološku i integriranu proizvodnju, prednosti i nedostatke te budućnost hrvatskog agrara.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta iz Slatine, gđa Danijela Fabric Fabijanac upoznala je prisutne sa programom, radom i projektima koje je do sada ostvarilo učilište. Završnu riječ imala je gđa. Snježana Tolić koja je govorila o mogućnostima samozapošljavanja u poljoprivredi, podizanju ekološke svijesti građana, mogućnostima plasmana poljoprivrednih proizvoda te benefitima ekološkog uzgoja na cjelokupan okoliš.


Fotoprilog


Tagovi

Ekološka proizvodnja Forum Eko vrtovi Glina Osijek Hrvatska gospodarska komora Edu-Eco-Agro-Net Beba Medunović Snježana Pešut - Pilon Danijela Fabric Fabijanac Snježana Tolić


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo