Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okrugli stol
  • 03.11.2014. 18:00

OPG-ovi - ključ prehrambene neovisnosti

Okrugli stol koji će se 10. studenog 2014. godine održati u Matici hrvatskoj donijet će raspravu o OPG-ovima kao o ključu prehrambene neovisnosti.

Foto: depositphotos.com
  • 258
  • 19
  • 0

U organizaciji Udruge Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - Život, Matice hrvatske te stručne skupine Živo selo, u ponedjeljak 10. studenog 2014. godine, u velikoj dvorani Matice hrvatske održat će se Okrugli stol na temu Obiteljska poljoprivredna gospodarstva - ključ prehrambene neovisnosti, nova vizija hrvatske poljoprivrede.

Krtaka uvodna izlaganja održat će:

  • Stipan Bilić - neovisni poljoprivredni analitičar
  • Damir Kovačić - profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu, stručnjak za ekonomiju OPG-a
  • Darko Znaor - pionir ekološke poljoprivrede
  • Đuro Njavro - dekan zagrebačke škole ekonomije i managementa, makroekonomist
  • Miroslav Kovač - tajnik Udruge OPGH "Život", član skupine Živo selo

Kriza koja potresa hrvatsku poljoprivredu pkazala je kako, umjesto jednog od pokretača gospodarskog razvoja, poljoprivreda funkcionira kao kočnica rasta te izvorište gospodarskih, socioloških i demografskih problema. Stoga Hrvatska stoji pred zadaćom ostvarenja prehrambene samostalnosti u što kraćem roku te poboljšanju kakvoće života i okoliša u ruralnom prostoru pri čemu članstvo u EU s jedne strane taj proces olakšava dok ga s druge otežava. Skupina Živo selo već dulje vrijeme argumentira da je zadaću moguće ostvariti jedino regeneriranjem hrvatskog sela na osnovici obiteljskih gospodarstava i njihovog organskog rasta, kao što se to događa u gotovo svim europskim zemljama.

Novo usmjerenje poljoprivredne politike zahtjeva velike promjene u uvriježenom načinu razmišljanja i upravljanja okivirima proizvodnih i tržišnih procesa, a potreban je veliki angažman u osposobljavanju postojećih i u aktiviranju novih obiteljskih gospodarstava. Rasprava u okviru ovog početnog Okruglog stola trebala bi rasvijetliti zapreke i ponuditi konkretnija rješenja na tom putu.

Foto: depositphotos.com; photography33


Tagovi

OPG MAtica hrvatske Živo selo Ključ prehrambene nevisnosti Stipan Bilić Damir Kovačić Darko Zanor Đuro Njavro Miroslav Kovač Poljoprivreda Prehrambena samostalnost Okrugli stol Matica hrvatska Europske zemlje Ekološka poljoprivreda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]