Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam zimnice
  • 25.10.2021. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

OPG Klaudije Krstičević dvostruki šampion u kategoriji džemovi, marmelade i pekmezi

Posjetitelji 7. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda i ove su godine imali priliku kušati i kupiti naše najznačajnije proizvode zaštićene na EU razini.

Foto: Marinko Petković
  • 549
  • 28
  • 0

Dvostruki šampion 3. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla u kategoriji džemovi, marmelade i pekmezi u sklopu 7. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda je OPG Klaudije Krstičević. 

Na Sajmu koji se tijekom vikenda održao na Europskom trgu u Zagrebu, ocijenjeno je 115 uzoraka u devet kategorija te dodjeljeno 107 diploma: 37 zlatnih, 27 strebrne, 32 brončane i 11 priznanja. Po pojedinim kategorijama dodijeljeno je 9 šampionskih odličja.

Klaudia Krstičević iz Krvavca kod Metkovića kaže da OPG imaju od 2003. godine dok se preradom voća u prerađevine i sokove, a uzgajaju najviše mandarine, limune i smokve, bave od 2013. godine. Njihove marmelade koje imaju eko znak su više puta nagrađivane.

OPG Vlasta Bokulić iz Sirača u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, između ostale zimnice, na sajmu je predstavila 22 vrste džemova i pekmeza, među kojima i džem koji je nagrađen prvom nagradom na V. Intenacionalnom festivalu u Gaboli u Azerbejdžanu.

Vlasta Bokulić 

Vlasta Bokulić kaže da nema baš sluha za male proizvođače u našoj poljoprivredi, koji mogu svoje proizvode plasirati samo na kućnom pragu i ovakvim manifestacijama. Ne mogu, napominje, izdvojiti 1.500 do čak 2.000 kuna za štand po danu, a koji na Sajmu zimnice imaju besplatno.

Krumpir slabije rodio, ali zelje i cikla će spasiti budžet  

Na Sajmu zimnice je svake godine Marija Cafuk iz Vidovca u Varaždinskoj županiji, koja ima zaokružen ciklus proizvodnje povrća, od sjemena kao čuvari starih sorata zelja koje kisele, pakiraju i vakumiraju. Kod nje se već pet generacija bave poljoprivredom, a 1.800 tona krumpira plasiraju i kroz jedan trgovački lanac pod brendom Okusi zavičaja. Nužna su i veća ulaganja, kaže Marija, jer imaju i četiri hladnjače za krumpir koji je ove godine, nakon rekordne prošlogodišnje berbe, dosta podbacio. "Ima ga 30 do 40 t po ha, ali zelje i cikla nisu podbacili, pa ćemo se već nekako pokriti", ističe ona.

Sa Banovine je na sajam stigao Severin Jurić, čiji OPG  kod Petrinje u selu Pecki ima 3,5 ha nasada 1560 stabala lješnjaka. Ističe da je zemlja ondje pogodna za nasade lješnjaka, a njegovi su iz 2005. i 2006. godine. "Divlje ih svinje uništavaju pa puni urod, koji trebaju dati između osam i deset godina, dosta kasni", upozorava na problem s kojim se suočavaju dodajući da su štete bile velike dok nije ogradio sve nasade koje ima na tri mjesta, a što nije jeftino, ali rješava veliki problem. Godišnja proizvodanja je tona očišćenih lješnjaka, a najveći dio otkupljuje Podravka.         

OPG Ivan Barišić iz Mečenčana kod Hrvatske Kostajnice drugi put je na Sajmu a osim plastenika ima 15 ha zemlje na kojoj uzgaja povrtlarske i ratarske kulture, uglavnom žitarice. Ivan planira i širenje proizvodnje na devet hektara državne zemlje, sa natječaja na koji se javio još u svibnju 2020. godine, ali rezultata i dalje nema. "Prerada povrća zahtijeva i više posla i ulaganja, ali se isplati u konačnici jer onda prodaju imate cijele godine", kaže nam. 

Ivan Barišić 

Pored domaćih proizvoda zimnice, baš kao i prijašnjih godina, posjetitelji na sajmu imaju priliku kušati i kupiti naše najznačajnije autohtone proizvode čiji su nazivi zaštićeni na EU razini, njih 31, hrvatske tradicionalne proizvode proizvedene u ograničenim zemljopisnim područjima po propisanim specifikacijama, a popraćeni kontinuiranim nadzorom nad proizvodnjom.

Na Sajmu kojeg su zajedno otvorili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić i pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejan Jaić, sudjelovalo je 59 izlagača iz 17 županija.  

Naime, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb zajednički organiziraju ovu manifestaciju u želji da se hrvatski tradicionalni proizvodi kao i običaj pripreme zimnice sačuvaju od zaborava, a domaćim proizvođačima pomogne u promociji njihovih proizvoda i povezivanju sa potrošačima.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam zimnice Autohtoni proizvodi OPG Klaudia Krstičević OPG Vlasta Bokulić Marija Cafuk Severin Jurić OPG Ivan Barišić Šime Mršić Dejan Jaić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]