Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja osječkog Poljoprivrednog instituta
  • 05.06.2014. 21:00

Oni su svojim zlatnim klasovima već pokorili Europu

Oni su u Europi, ali ne samo tamo, već i u Aziji, a njihove pšenice i ječmi uvijek daju dobru i sigurnu žetvu. U srijedu je bačena rukavica i europskoj konkurenciji koja se vrti oko Hrvatske.

  • 463
  • 62
  • 0

"Treba biti hrabar i vješt. Rad i znanje, upornima moraju donijeti uspjeh. I prije svega, želim vam dobru žetvu", rekao je na početku tradicionalnih Dana polja pšenice i ječma Poljoprivrednog instituta Osijek, njegov ravnatelj dr.sc. Zvonimir Zdunić. Čovjek koji danas, kada je svaka domaća proizvodnja u problemima, jednostavno mora i može biti zadovoljan. Na čelu je institucije koja je već dugo u Europskoj uniji, a zauzima sjetvene površine i izvan tih granica. Italija, Mađarska, Slovenija, Turska, Albanija, Makedonija, BiH, Kosovo, Rumunjska i Srbija, zemlje su koje dobro znaju za sorte osječkih znanstvenika. Kroz pokusna polja pšenice proveo nas je dr.sc. Georg Drezner, a ječma dr.sc. Alojzije Lalić. Standardno nas se Srpanjka i Super žitarka opet najviše dojmila.

Od novih, svojim subjektivnim pregledom, prednost ide Olimpiji, Rebeki i Ilinci. Bez obzira na uvjete koji su vladali ovog proljeća, pšenice izgledaju odlično, a s ponosom Drezner ističe i novih pet priznatih sorti, Zlatovez, Erupciju, Čipku, OS Lucy i Tsunami. Osamdeset godina duga tradicija je i u oplemenjivanju ječma i do danas je priznato 47 sorti ozimog dvorednog, 15 sorti ozimog višerednog ječma te 37 jarog. Danas su na raspolaganju sorte Barun, Bingo, Zlatko, Rex, Bravo, Maxim Lukas, Gazda i Maestro kada govorimo o ozimim ječmima dvorednim, te Lord, Oliver i Titan u ponudi višerednih. Lalić za sjetvu jarog preporuča Mateja, Jarana, Ikara, Frana i Stribora. Osječke sorte se u značajnoj mjeri siju u jugoistočnoj Europi, a koriste se i u oplemenjivačkim programima u susjednim državama. Kako su došli do svih tih rezultata?

Prije svega, važno je što su svi, djelatnici, znanstvenici, političari i grad Osijek sačuvali Poljoprivredni institut u Osijeku. I njega su mogli ugasiti u bliskoj povijesti, mogli su mu podmetati i navaliti dugove drugih. Na sreću, sva dosadašnja rukovodstva su imala snagu, hrabrost i viziju. I to je dokaz. Da se može proizvoditi i izvoziti. Da su i neke druge institucije sačuvane, prolazile bi kroz svijetle i manje svijetle trenutke, ali bi opstale. Najlakše je nešto uništiti. I danas taj institut doslovce svima ima pravo držati predavanje o gospodarstvu, uvjetima na tržištu i kako ga pobijediti. I upravo je to u svom polusatnom govoru i isticao dr.sc. Zvonimir Zdunić. Bilo je tu još govornika. Ali oni su uglavnom pozdravljali i nešto politizirali. No, konkretno je ono što sada svi znamo. Poljoprivredni institut je cvijet koji treba stalno zalijevati. A jedno je sigurno, a to smo vidjeli i na poljima, sorte osječkih pšenica i ječma doživjeti će žetvu, i to kao uvijek, jako dobru žetvu. A da mu vjeruju, vidljivo je i po broju okupljenih ljudi, poljoprivrednika, agronoma i brojnih drugih. Teško je reći, ali nogometnim rječnikom na tribinama Poljoprivrednog instituta okupilo se više od 600 gledatelja.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Poljoprivredni institut Pšenica Ječam Zvonimir Zdunić Alojzije Lalić Srpanjka Georg Drezner Erupcijam Zlatovez Čipka OS Lucy Rebeka Barun Bingo Rex Mateja Jarana Maxim Lukas Znanstvenici Lord Oliver Žetva


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.