Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezentacija strojeva za pripremu tla, Novi Sad 2014
  • 22.07.2014. 08:00

Okršaj strojeva u Vojvodini!

Rabe, HE-VA, Framest, Vogel&noot, Lemken i mnogi drugi strojevi, njih 30, u isto vrijeme, na istoj njivi poljoprivrednicima su pokazali svoju moć

Foto: Damir Rukovanjski
  • 725
  • 106
  • 0

SPIT u selu Kać nadomak Novog Sada okupio je trgovce poljoprivrednom mehanizacijom. Na njivi, strništu pšenice, mogli smo u radu vidjeti čak 30 strojeva za pripremu tla za sjetvu. Najsuvremenija oprema europskih proizvođača omjerila je snage na jednom mjestu. Dakako, to je bila prilika da vidimo u radu i pojedine vrste traktora. Iako je moglo biti grešaka iz razloga što nije na brzinu možda najbolje stroj bio podešen, ali poznavateljima prilika i tih priključaka jasno je da se radi o doista moćnim strojevima.

Prezentacija plugova i tanjurača

Najmodernija oprema pokazala "zube"

Poljoprivredno savjetodavna služba Autonomne pokrajine Vojvodina jedan je od suorganizatora, a pod budnim okom profesora dr.sc. Veselina Lazića. Još je zanimljivije bilo dan prije kada su sve te strojeve dovozili na njivu uz Kać. Lazić je ocrtao gdje što treba stajati, a oko tih nacrta doslovce su se kao muhe "muvali" ogromni kamioni šleperi, tzv. labudice. Viljuškari su s njih istovarali plugove, podrivače, grubere, tanjurače i druge strojeve. Do kasnih je sati trajao taj posao da bi ujutro sve počelo. Ističemo plugove i tanjurače marke Rabe, zatim sve to isto Vogel&noot. Kratka tanjurača Rabe privukla je mnoge poljoprivrednike, jer ih je zanimalo kako se ponaša na strništu. Plug premetnjak Rabe uz Vogel&noot i druge doslovce su prevrnuli zemlju.

Plugovi marke Rabe

Serije Albatros i Superalbatros predstavljaju najmanje verzije nošenih obrtnih plugova RABE-a, predviđene za traktore vučne snage do cca 200 KS ili 260 KS. U izvedbi su plugovi sa 3-6 ili 4-6 brazdi, s ručnim podešavanjem radnog zahvata u 4 stepena ili s bez stupanjskim podešavanjem radnog zahvata verzija Varijant. Dimenzije grede, u zavisnosti od veličine pluga su od 110 x 110 x 8 pa sve do 160 x 160 x 10 mm. Serija Marabu predstavlja sam vrh vučenih obrtnih plugova, izuzetno robusan, kvalitetne izvedbe, za najveće izazove u modernoj poljoprivredi. Potrebna vučna snaga za ove plugove je od 260 KS pa sve do 500 KS. Dimenzije grede 180 x 180 x 10mm, dok se broj brazdi kreće od 7 pa sve do 12 brazdi. Iako na ovim područjima nema još navike valjanja, sve je prisutnije na imanjima. Pa su tako i HE-VA valjci imali svoje trenutke za prezentaciju. Mađari su sve prisutniji s markom Framest, a tvrtka Agrotech PMD iz Trešnjevca dovela je podrivač, tanjurača u druge strojeve koje su vukli traktori marke Case i Steyr.

Moćne mašine

Svjetski poznate marke

Na kraju, prezentaciju je završila velika samohodna prskalica Mazzoti. Tehnički, kvaliteta je osobina svih Mazzoti proizvoda. Samohodne prskalice se proizvode za korištenje u hortikulturi povrćarstvu i ratarstvu. Visina donjeg podesta kreće se od 1,3 do 2,8 m s rasponom krila od 18 do 42 m. Na kraju su prisutni vidjeli kratku prezentaciju rada kombajna Fendt, Case i Claas. Iako, normalno nije prikazana u radu, zanimljiva je mnogima bila i Idrofoglia. Naime, to je sistem tifona za navodnjavanje koji rješava mnoge probleme s nedostatkom vode.

No, ipak je bila tu prezentacija priključnih strojeva za predsjetvenu pripremu. I nije moguće ni jednom naći manu. Čak ni onima za koje smo mislili da nemaju prođu na tržištu. No, ako trenutno nisu popularni na ovim područjima, radi se o strojevima koji su već jako dugo prisutni na svjetskim tržištima.

Foto: Damir Rukovanjski


Fotoprilog


Tagovi

Rabe He-va Framest Lemken Vogel&not Tanjurača Plug Podrivač Gruber Njiva Oranica Strnište Poljoprivredna mehanizacija Poljoprivredna oprema Novi Sad Vojvodina Veselin Lazić Labudice Šleperi Albatros Fendt Claas Case Oprema za na


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]