• Pčelarsko hodočašće
  • Koprivničko-križevačka, Hlebine

Održano već 23. pčelarsko hodočašće u Hlebine

Tradicionalno okupljanje pčelara povodom obilježavanja dana sv. Ambrozija, ujedno je bila i prilika da se okupe pčelari iz kontinentalne Hrvatske te gosti iz Slovenije.

Foto: PIP
  • 397
  • 24
  • 0

Već 23. Pčelarsko hodočašće u Hlebine, održano je prošle nedjelje. Tradicionalno okupljanje pčelara povodom obilježavanja dana sv. Ambrozija održano je u organizaciji Pčelarske udruge Lipa, a ovaj je događaj ujedno bila i prilika da se okupe pčelari iz kontinentalne Hrvatske te gosti iz Slovenije.

Okupljanje je održano u Društvenom domu Hlebine, odakle se u procesiji krenulo prema crkvi sv. Katarine na misu. Članovi Reda sv. Ambrozija, odjeveni u svečane odore, predvodili su procesiju noseći zastave svojih udruga.

Ovogodišnja manifestacija, navode iz tvtrke PIP, bila je posebno važna za njih jer se nakon Svete mise pristupilo ceremoniji posvete njihove zastave.

Zastavu je nosio Ivan Bračić, osnivač tvrtke i sam član Reda sv. Ambrozija, a Martin Petričec i Stipa Kovačić imali su časnu ulogu komova. Prema običaju, kumovi su se obavezali štovati prirodu i pčele, štovati spomendan sv. Ambrozija, slijediti njegov primjer u dobročinstvima te promicati suživot.

Susret pčelara obilježen je još jednim događajem – svečanim primanjem triju novih članova u Red sv. Ambrozija nakon, te je prvi put izvedena pčelarska himna – ''Zahvala pčeli''.

Cijeli događaj ispunjen je još jedno simbolikom; naime crkva u Hlebinama posvećena je svetoj Katarini, a upravo na dan sv. Katarine 25.11., prije 30 godina, osnovana je tvrtka PIP. Ova značajna obljetnica zaokružena je pristupanjem te tvrtke Pčelarskom redu Sv. Ambrozija, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Pčelarsko hodočašće Pčelari Hlebine


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Iznenadila me veličina salate!