Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje i izložba sireva
  • 30.10.2013. 11:14

Održano 15. savjetovanje za uzgajivače i 14. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva

U Šibeniku je 24. listopada 2013. godine održano savjetovanje za uzgajivače ovaca i koza i 14. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza

  • 394
  • 18
  • 0

U Šibeniku je 24. listopada 2013. godine održano dvodnevno savjetovanje za uzgajivače ovaca i koza i 14. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza. Okupljene uzgajivače i stručnjake za ovčarsku i kozarsku proizvodnju pozdravio je dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, istaknuvši da je savjetovanje prvenstveno mjesto razmjene iskustava i stjecanja novih znanja.

Mlijeko hrvatskih farmi

Istaknuo je i uspješnu suradnju između HPA i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, čega je rezultat i petnaestogodišnje održavanje i ove manifestacije. Antun Jureša, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, također se prigodnim riječima obratio okupljenima. Tomislav Vrdoljak zamjenik župana Šibensko-kninske županije, pozdravio je okupljene i istaknuo kako Šibensko-kninska županije potiče proizvodnju ovčje i kozje proizvodnje čemu u prilog govori i povećanje broja uzgajivača ovaca i koza na području županije.

Šampion izložbe, OPG Đurković
Županija nizom mjera potiče razvoj ovčarstva, proteklih godina održavane su edukacije za sirare, a u suradnji s Udrugom sirara iz Šibensko-kninske županije "Mišinac" pokrenut je i postupak registracije naziva proizvoda Sir iz mišine. Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, koja je ujedno i otvorila savjetovanje i izložbu, pozdravila je okupljene te istaknula da je ovčarska i kozarska proizvodnja potencijalna za daljnji razvoj i povećanje te je naglasila važnost brendiranja i zaštite janjetine i jaretine na nacionalnoj i europskoj razini.
Nakon pozdravnih govora prof. dr. sc. Neven Antunac je u ime predsjednice Stručnog povjerenstva za ocjenu sireva prof. dr. sc. Jasmine Havranek, iznio dojmove o kvaliteti ocijenjenih sireva za ovogodišnju izložbu. Dodijeljeno je 137 odličja, 79 zlatnih, 33 srebrna i 25 brončanih. Značajka ovogodišnjeg ocjenjivanja je velika ujednačenost kvalitete, raznolikost asortimana, bolja kvaliteta sireva u odnosu na prethodna ocjenjivanja.

14. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva

Šampion ovogodišnje 14. izložbe je polutvrdi kozji sir s dodatkom ruma proizvođača OPG „Đurković“ iz Marijančaca. Po prvi puta ove godine dodijeljena su posebna priznanja za uspješnost i kontinuitet u kvaliteti ovčjih i kozjih sireva, te kolekciji paških sireva. Za kolekciju ovčjih sireva priznanje je uručeno proizvođaču OPG Magriž, za kolekciju kozjih sireva proizvođaču OPG Đurković, a za kontinuitet kvalitete kozjih sireva proizvođaču OPG Moravec. Za kolekciju paških sireva nagrađeni su proizvođači Franjo Zubović, Ante Prtorić, Tereza Vidas Puhalović, OPG Marka Škunca i OPG Emila Oštarića, te za inovativnost za paški sir serviran sa slatkim od smokava proizvođačici Terezi Vidas Puhalović.

Na dvodnevnoj edukaciji za uzgajivače ovaca i koza čija je svrha unaprjeđenje ovčarske i kozarske proizvodnje, stručnjaci s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, predstavili su najnovije mogućnosti u provedbi uzgojnih programa, uzgojnih tehnologija, hranidbe te zdravstvene zaštite ovaca i koza.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Sirevi Izložba sireva Savjetovanje Kozji sir Ovčarstvo Edukacija HPA Antun Jureša Tomislav Vrdoljak Zdravko Barać

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]