Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blaža klima-slađi luk
  • 04.09.2015. 17:20

Održani Dani luka u Donjoj Dubravi

Tokom trajanja Dana l(j)uka, osim međimurskih, u Donjoj Dubravi okupe se i proizvođači luka iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije.

Foto: Općina Donja Dubrava
  • 122
  • 6
  • 0

Donja Dubrava je međimurska općina, poznata po manifestaciji posvećenoj luku odnosno ljuku, kako mještani zovu to povrće. Tokom trajanja Dana l(j)uka, osim međimurskih, u Donjoj Dubravi okupe se i proizvođači luka iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije. Ove godine, bilo ih je gotovo 50.

Sorte luka razlikuju se po boji, veličini i okusu. U proljeće i ljeto tu je visoka sorta mladog luka, koja ima slatkasti ili srednje jaki okus. U jesen se bere luk većih glavica koje se suše, pa nakon nekoliko mjeseci imaju suhu i lako lomljivu ljusku. Ima izražajnu aromu, a naziv je dobio prema svojoj boji, bijeli, žuti i crveni, odnosno ljubičasti.

Projekt pokrenuo Josip Sabol

Idejni začetnik sajma Josip Sabol, koji je zajedno sa svojom, sada, pokojnom suprugom Slavicom, prije devet godina i pokrenuo ovaj projekt, kazao je kako je zadovoljan što dobravski ljuk, svake godine privuče sve više gostiju, što proizvođača, što posjetitelja. Zahvaljujući marljivim dobravskim domaćicama, gosti su mogli degustirati pitu s lukom, ružice s kosanom moščom, gibanicu s prosenom kašom, pljeskavicu od ljuka, juhu od ljuka te tortu od povrća.

Predavanje o ljekovitim i nutritivnim svojstvima luka održao je Željko Sobotka, biokemičar i tajnik udruge Ljekovita biljka Prirodoslovnog društva iz Zagreba.

Foto: Općina Donja Dubrava


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Donja Dubrava Međumurska županija Luk Dani ljuka Zagrebačka županija Koprivničko-križevačka županija Varaždinska županija Bjelovarsko-bilogorska županija Krapinsko-zagorska županija Josip Sabol Pita s ljukom Ljekovita i nutritivna svojstva Žel


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.