Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Raštikijada
  • 11.11.2013. 09:48

Održana druga međunarodna Raštikijada 2013.

U Ružićima pored Gruda, na Agroturizmu Marića Gaj održana je druga po redu međunarodna manifestacija „Raštikijada“

Foto: www.ljportal.com
  • 380
  • 28
  • 0

U Ružićima pored Gruda, na Agroturizmu Marića Gaj u subotu je održana druga po redu međunarodna manifestacija „Raštikijada“, natjecanje u kuhanju raštike. Na natjecanju je sudjelovalo 12 ekipa iz Hercegovine, Slavonije i Dalmacije. Kuhanje raštike trajalo je do 13 pa sve do 16 sati.

Manifestacija Raštikijada nudi za svakoga ponešto, kušanje hercegovačkih kulinarskih specijaliteta i vina iz Marića Gaj vinarije, dobru zabavu uz tamburaše i bogati kulturni program uz nastupe kulturno umjetničkih društava. Manifestacija ima natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter. Prilikom pripreme jela od raštike ekipe su svoje recepte i iskustva razmjenjivale sa posjetiteljima i kolegama. Nakon pripreme jela i ocjenjivanja žirija posjetitelji su mogli kušati i dati svoju ocjenu jelima od raštike ekipama koje su ih pripremile.

Prezentacijski karakter manifestacije se očituje kroz prezentaciju kulture življenja u Hercegovini čije su raštika i drugi kulinarski specijaliteti ne neizostavan dio. Cilj manifestacije jeste da se kroz jedno takvo jedinstveno natjecanje prezentira jedno skoro pa zaboravljeno jelo, koje je do kraja prošlog stoljeća bilo neizostavno na hercegovačkim stolovima.

Cilj je također prikupiti iskustva iz drugih krajeva gdje se uzgaja ova biljka kako bi zajedno vratili raštiku na stolove hercegovačkih obitelji i jelovnike restorana, navode organizatori. Organizator ovog natjecanja, Agroturizam Marića Gaj, za prva tri mjesta i za najšarmantniju ekipu osigurao je bogate i vrijedne nagrade. Nakon natjecateljskog dijela i proglašenja pobjednika uslijedilo je kušanje jela od strane posjetitelja, a sve goste i posjetitelje do kasnih večernjih sati zabavljali su tamburaški sastavi.

Titula najbolje pripremljene raštike ove godine pripala je ekipi „Brassica“ iz Posušja, za koju su kuhale Zdravka Barać i Nada Stipić. Drugo mjesto pripalo je ekipi „Hercegovački stap - Ljubuški“ za koju su kuhali Ivica Marić i Igor Vučić - Hugo, dok je nagradu za treće mjesto osvojila ekipa „Fijaker“ iz Gruda, za koju su kuhali Miroslav Marić i Krešo Alilović - Gale. Za najšarmantniju ekipu žiri je odabrao ekipu „Volarević“ iz Metkovića.

Foto: www.ljportal.com


Povezana biljna vrsta

Raštika

Raštika

Sinonim: rašćika | Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.

Raštika dobro podnosi sušu i u tom razdoblju zaustavlja rast, a listovi joj postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su... Više [+]

Tagovi

Raštikijada Natjecanje Raštika Marića Gaj