Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 10.12.2018. 16:30

Održan prvi Dan karijera na FAZOS-u: studenti upoznali potencijalne poslodavce, poslodavci buduće zaposlenike

Osim što želimo povezati naše studente s poslodavcima te predstaviti njihova znanja, na ovaj ćemo način testirati i sebe - jesmo li dovoljno usmjereni prema poslodavcima, rekao je dekan Zmaić.

Foto: Melita Berečić
  • 381
  • 44
  • 0

Na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u petak je po prvi put održan Dan karijera s temom "Agrobiznis kroz sadašnjost i budućnost“ kako bi se studenti upoznali s potencijalnim poslodavcima i iz prve ruke doznali što im je potrebno da postanu konkurentniji na tržištu rada, ali i kako bi lakše odlučili čime se žele baviti po završetku studiranja. Fakultet ima laboratorijske vježbe i praksu na vlastitim pokušalištima, no ovo je ipak bilo drukčije iskustvo. Dan karijera, prema riječima dr.sc. Krunoslava Zmaića, dekana FAZOS-a svojevrstan je test i za fakultet.

Početak uspješne suradnje

"Osim što želimo povezati naše studente s poslodavcima te predstaviti njihova znanja, na ovaj ćemo način testirati i sebe – jesmo li dovoljno usmjereni prema poslodavcima, a ako nismo što to trebamo mijenjati i na što se fokusirati. Zahvalan sam poslodavcima koji su ideju prihvatili i nadam se da je ovo početak uspješne suradnje između poslovnih subjekata i našeg fakulteta", rekao je dekan Zmaić.

Poslodavci su mogli odabrati jednu od radionica: "Od ideje do realizacije“, "Od polja do stola“, "Osvoji poslodavca“. Jedan od nazočnih bio je i Antun Emert, direktor Sektora ljudskih resursa u tvrtki Belje d.d. Otkrio je kakve djelatnike traže i dao smjernice kakvi bi budući zaposlenici trebali biti.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti održao je prvi Dan karijera 

"Tražimo zaposlenike, pripravnike u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje - od ratarstva, stočarstva, održavanja poljoprivredne mehanizacije,  a nudimo i suradnju na pisanju diplomskih radova i obavljanju studentske prakse. Zaposlenici prije svega moraju pokazati volju za rad, biti spremni na određeno odricanje, na konstantno razvijanje i učenje jer to je proces koji traje cijeli radni vijek. Osim toga, trebali bi biti otvoreni novim idejama, inventivni i slobodni predlagati i provoditi ideje“, rekao je Emert.

Marina Holjenko, djelatnica Sveučilišnog centra za unaprjeđenje kvalitete rekla je da je s kolegama došla na ovu manifestaciju vidjeti kako je sve organizirano te da bi primjere dobre prakse prenijeli svojim studentima, budući da se također bave karijernim savjetovanjem studenata.

Dobri primjeri

Zanimljiv je bio i štand dr.sc. Snježane Tolić, izvanredne profesorice sa Zavoda za agroekonomiku FAZOS-a koja je kao svojevrstan pokus odlučila stvoriti malo poljoprivredno gospodarstvo. Plodove tog gospodarstva izložila je na Danima karijera, nudeći tako i konkretne namirnice, uz zanimljive poslovne ideje.

"Poznajem agrarne strukture i brojnost poljoprivrednih gospodarstava i priča malih OPG-ova me intrigira. Socijalno sam osjetljiva, a mala gospodarstva brzo izumiru kao i sela, dok nam mladi odlaze u inozemstvo. Dala sam si truda i ušla u svoj eksperiment – stvaram od nule malo gospodarstvo. Tako ujedno radim na razvoju vlastitog znanja kako bih pridonijela općem znanju. Lako je pričati, treba se uvjeriti. Posadila sam sve što se može, a pravim i prerađevine od voća i povrća. Studenti znaju čime se bavim pa je Dan karijera prava prigoda da im svoje proizvode i predstavim. Donijela sam i posve nov proizvod – sok od bundeve u kombinacijama s raznim vrstama voća i zapravo ga ovdje na studentima testiram“, rekla je profesorica Tolić uz osmijeh, istaknuvši da se uvijek trudi animirati studente da zavole poljoprivredu.

A dobar primjer mladih koji su zavoljeli poljoprivredu i osnovali svoju tvrtku su Katarina i Ivan Gašić, brat i sestra iz Mini sirane Gašić. "Predstavili smo svoj obiteljski posao i ponudu raznih vrsta kravljih sireva. Sestra je završila ovaj fakultet i pridružila mi se u poslu. Studenti su zainteresirani, dosta toga ih zanima i postavljaju nam mnoga pitanja“, rekao je Ivan Gašić, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik pa je osim sira ponio i brojne medalje osvojene za kakvoću svojih proizvoda, kao dodatni poticaj studentima koji bi se također voljeli okušati u sličnom poslu.

Mišljenja studenata

Studentica Marina Marić, došla je podržati kolegu koji je predstavio svoju vinariju te nešto i naučiti. "Studentica sam pete godine smjera vinarstvo-vinogradarstvo i došla sam čuti i naučiti nešto novo. Uskoro završavam fakultet pa ću za koji mjesec tražiti posao i nadam se zaposlenju. Voljela bih raditi u laboratoriju, a jednog dana možda i predavati mlađim generacijama. Podržavam ovaj projekt, trebalo bi ga održavati što češće“, rekla je Marina.

Studentima su se predstavili i uspješni sestra i brat Gašić 

Ante Stanković, student pete godine agroekonomike također je rado proučio što ova manifestacija nudi. "Ovo je zanimljivo iskustvo, premda bih volio da se više stavi naglasak na studente, odnosno na mjesta na kojima bismo mogli sada raditi jer čini mi se da trenutačno baš i nema posla za nas. Pogledao sam ponudu, zanimljivo mi je Belje, možda bi bilo dobro jednog dana tamo raditi“, zaključio je Ante.

Dan karijera organizirao je Ured za potporu studentima i razvoj karijera u suradnji sa studentima, profesorima i asistentima. Prema viđenom, može se zaključiti da će ta manifestacija i ubuduće biti posjećena.


Fotoprilog


Tagovi

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek FAZOS Dan karijera Krunoslav Zmaić


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]