Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seminar biljne zaštite
  • 09.02.2017. 10:30

Odobravanje aktivnih tvari sve strože u EU

Majdak je na 61. Seminaru biljne zaštite u Opatiji istaknuo kako je na razini EU odobravanje aktivnih tvari sve strože i sugerirao struci da radi na razvoju alternativnih i nekemijskih metoda zaštite bilja.

Foto: Facebook Tugomir Majdak
  • 1.606
  • 221
  • 0

Jučer je u Opatiji otpočeo s radom 61. Seminar biljne zaštite, tradicionalno godišnje okupljanje hrvatskih fitomedicinara i uvaženih gostiju iz regije, na kojem će stručnjaci i znanstvenici tijekom četiri dana prezentirati 60-ak radova aktualne problematike i najnovijih dostignuća iz ove oblasti.

Posebno su interesantne teme okruglog stola pod nazivom Novi kriteriji EU pri procjeni sredstava za zaštitu bilja i moguće posljedice za poljoprivredu u Republici Hrvatskoj te panel diskusija o uzrocima i posljedicama nelegalnog unosa i uvoza sredstava za zaštitu bilja.

61. Seminar biljne zaštite u Opatiji

Skup su organizirali Hrvatsko društvo biljne zaštite (HDBZ) i Agronomski fakultet u Zagrebu, uz suorganizaciju Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo te pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.

Prof. dr. sc. Renata Bažok, predsjednica HDBZ-a i organizacijskog odbora Seminara, je u pozdravnom govoru izrazila nadu da će nova uprvaljačka struktura u Ministarstvu poljoprivrede imati više sluha ne samo za ovaj opatijski skup nego i ovu struku i probleme koji ju muče.

Propisi moraju biti u skladu sa strukom, ali na dobrobit svih!

"Nadamo se da na zakonodavca možemo utjecati odnosno da možemo pridonijeti da propisi koje donesemo budu u skladu sa strukom, ali i na dobrobit svih onih koji ostvaruju prihode iz poljoprivrede. Naravno, pri tome je zaštita potrošača i okoliša neupitna.

Da bi se sve ovo postiglo, nužno je veliko razumijevanje i suradnja s Ministarstvom poljoprivrede. Tu suradnju kao Društvo nudimo dugi niz godina", istaknula je prof.dr.sc. Bažok navodeći kako su trenutno gorući problemi donošenje novog pravilnika kojim se regulira provedba Zakona o održivoj uporabi pesticida, dorada Zakona o biljnom zdravstvu iz 2005. godine osobito u segmentu karantenskih štetnika.

Novi kriteriji pri ocjeni sredstava za zaštitu bilja

Tu je i rješavanje problema integrirane zaštite bilja koja, unatoč svim apelima HDBZ, nije ušla u Program ruralnog razvoja te problema novih kriterija pri ocjeni sredstava za zaštitu bilja koji će zapravo dovesti do daljnjeg smanjenja djelatnih tvari, a posljedično tome i do neminovnih problema s rezistentnošću štetnika i nemogućnosti suzbijanja nekih štetnih organizama.

Monitoring štetnih organizama u RH od 2000.

Skup je u ime ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića pozdravio i otvorio Tugomir Majdak, državni tajnik, ističući spremnost Ministarstva u rješavanju spomenutih problema. Naveo je kako se monitoring štetnih organizama u RH provodi od 2000. godine, a od 2015. Hrvatska je jedna od 17 država EU koja je iskoristila mogućnost ostvarivanja prava na subvencioniranje provedbe ovog programa od strane Eurospke komisije.

Pregled strojeva i izobrazba za rukovanje pesticidima

Nadalje, Ministarstvo je radilo na provođenju obvezatnog pregleda strojeva za primjenu pesticida koji su morali biti barem jednom pregledani do 24. studenog prošle godine te na izobrazbi za sigurno rukovanje pesticidima koju je do danas prošlo 146.000 korisnika sredstava za zaštitu bilja.

Amaterska sredstva za zaštitu treba registrirati

Uloženi su i napori da se motiviraju tvrtke za podnošenje zahtjeva za registraciju amaterskih sredstava kojih je u Hrvatskoj trenuitno registrirano tek 17. Majdak je istaknuo kako je na razini EU odobravanje aktivnih tvari sve strože i sugerirao struci da radi na razvoju alternativnih i nekemijskih metoda zaštite bilja.

Ističući na kraju kako Ministarsvo poljoprivrede kreće s aktivnostima očitovanja na Upitnik za reformu Zajedničke poljoprivredne politike za sljedeće programsko razdoblje koji je objavljen na stranicama vijeća Europske komisije od 2. veljače ove godine, Tugomir Majdak je pozvao i sudionike ovog skupa na iznošenje svojih prijedloga i sugestija i aktivno kreiranje EU politike.

Dugogodišnjim vjernim suradnicima veliko hvala!

Tradicionalno, Hrvatsko društvo biljne zaštite se posebno zahvaljuje dugodišnjim vjernim suradnicima i sponzirima pa je tako ove godine Zlatna plaketa uručena dr.sc. Mladenu Šimali, a priznanje tvrtki Abundan d.o.o. Svečano su promovirani i novi doktori znanosti . dr.sc. Zrinka Drnić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i dr.sc. Krunoslav Arač sa Šumarskog fakulteta.

I ove je godine HDBZ dolaskom na opatijski skup nagradilo šest studenata, mladih članova društva, za najbolji uspjeh na studijima fitomedicine Agronomskog, Poljoprivrednog i Šumarskog fakulteta, te je dodijeljena i posebna nagrada iz fonda akademik Milan Maceljski.

"Hrvatsko je društvo biljne zaštite posebno ponosno na našu dugogodišnju članicu prof.dr.sc. Mariju Ivezić, koja je krajem prošle godine dobila dobila državnu nagradu za znanost u kategoriji Nagrada za životno djelo", istakla je prof.dr.sc. Bažok posebno pozdravljajući ovu osječku znanstvenicu na skupu.

Foto: Facebook Tugomir Majdak


Tagovi

Seminar biljne zaštite Tugomir Majdak SZB


Autor

Jozo Radišić

Više [+]

Stručnjak za mehanizaciju i zaljubljenik u poljoprivredu, s velikim iskustvom u proizvodnji.